copenhagen-fashion-week-de-5-belangrijkste-highlights-op-een-rij-204896
©JAMES COCHRANE

Copenhagen Fashion Week stond dit seizoen vol opwinding en activiteit. Deze exciting atmosfeer kwam mede door het aantal opkomende merken in de line-up. “Er is een groeiende poel van talent in Denemarken, Zweden en de andere Scandinavische landen,” vertelt Cecilie Thorsmark, CEO van Copenhagen Fashion Week, aan Vogue. “Met een hoog niveau op het gebied van modecreativiteit, maar ook van innovatie.”

Dit zijn de highlights van het herfst/winter 2022 seizoen in Kopenhagen.

De highlights van Copenhagen Fashion Week
©(Di)vision autumn/winter 2022.
(Di)vision herfst/winter 2022.

Nieuw talent

(Di)vision is uitgegroeid tot een nieuwe favoriet. Het streetwear merk, opgericht door Simon en Nanna Wick, trok een levendig publiek in het Planetarium van de stad. Het aanwezige modevolk was erg enthousiast over het debuut van de Zweedse ontwerpster Jade Cropper. Zij liet een reeks sensuele ontwerpen en op motorhead geïnspireerde stukken zien. De Zalando Sustainability Award werd gewonnen door modeontwerper Iso.Poetism van Tobias Birk Nielsen, die al zijn ontwerpen creëerde met behulp van geupcyclede en gerecycleerde materialen.

Body positivity

Op de catwalks in Kopenhagen werd body positivity dit jaar groots gevierd. Het aantal curvy en plus-size modellen dat de shows liep was bijzonder opvallend. In Ganni’s film voor herfst/winter 2022 zong de Deense zangeres Jada haar hit ‘On Me’ – met het aanstekelijke refrein, “Put your body on me, on me/ I want your body on me, on me“.

De highlights van Copenhagen fashion week
©JAMES COCHRANE
Roege Hove autumn/winter 2022.

Sexy gebreide kledingtrend

Knusse truien hebben in de Deense hoofdstad plaatsgemaakt voor sexy gebreide kleding. De koploper van deze trend is Cecilie Bahnsen-alum A. Roege Hove. Haar transparante en nauwsluitende stukken zijn namelijk ontworpen voor alle vormen en maten. Ondertussen hebben upcoming merken Kerne Milk en Nadia Wire bewezen dat gebreide kleding zeker niet saai hoeft te zijn.

Duurzaamheid opnieuw belangrijk

Duurzaamheid was de afgelopen seizoenen een belangrijk aandachtspunt, dankzij een nieuwe reeks minimumeisen voor merken die in 2023 ingaan. “We hebben alle merken dit seizoen verplicht gesteld onze duurzaamheidsenquête in te vullen. We willen dat ze vertrouwd raken met de vragen en natuurlijk ook zodat ze een duidelijke indicatie hebben van waarin ze zich het komende jaar moeten verbeteren”, legt Thorsmark uit.

De highlights van Kopenhagen Fashion Week
©ACIELLE / STYLEDUMONDE
ACIELLE / STYLEDUMONDE

Scandi maximalisme

Hoewel de Scandi stijl traditioneel minimalistisch is, verandert dat de laatste jaren. Zo omarmen showgoers dit seizoen de trend Dopamine Dressing en de maximalistische trend. Laat je inspireren door eye-popping bovenkleding en botsende prints. Álles kan tegenwoordig in de straten van Kopenhagen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.co.uk.