luigi-iango-schoten-vogues-septembercover-maar-wie-is-dit-legendarische-fotografenduo-265517
©Luigi & Iango, Vogue Nederland, september 2023

She’s here: het grote September Issue van Vogue Nederland met Felice Nova Noordhoff op de cover. Het Nederlandse supermodel werd vastgelegd door het Italiaans-Zwitsers fotografenduo Luigi & Iango (Luigi Murenu en Iango Henzi), een echte household name in de wereld van de modefotografie. Voor wie ze niet kent: een introductie.

Luigi & Iango

Luigi & Iango fotografeerden sinds hun samenwerking in 2013 meer dan driehonderd covers voor tijdschriften als Vogue, Vanity Fair en i-D. Hun kracht? Portretten. “We gebruiken de camera om de ziel van iemand te ontdekken”, aldus het creatieve duo. Beroemdheden als Rihanna, Naomi Campbell en Madonna lieten zich vastleggen, waarbij de Queen of Pop opmerkte: “Door hen gefotografeerd worden, is als gecast worden in een van mijn favoriete Italiaanse films: Visconti, Fellini, Pasolini, kies maar. In hun fotografie worden grenzen verlegd en vooroordelen uitgedaagd”.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ook hebben ze samengewerkt met prestigieuze modehuizen zoals Chanel, Dior, Valentino en Versace, en zetten kunstmusea over de hele wereld hun spot op het werk van de beeldmakers. Zo werden de beelden van het duo in 2019 nog opgenomen in de retrospectieve tentoonstelling Couturissime van Thierry Mugler, een samenwerking tussen de fotografen, het werk van de iconische ontwerper en hun muze Gisele Bündchen. In 2020 was de tentoonstelling te zien in de Kunsthal Rotterdam. Een eerste solotentoonstelling is op handen en zal in september openen in het Palazzo Reale in Milaan.

Vogue’s septembernummer

Ongeveer tweehonderd mails gingen over en weer om het legendarische duo te strikken voor het September Issue van Vogue Nederland. Luigi & Iango fotografeerden maar liefst twee series met topmodel Felice Noordhoff, inclusief de cover. Wat maakt hen zo bijzonder? Vogue’s fashion director Linda Gümüs Gerritsen: “Ze staan bekend om hun heel eigen manier van lichtgebruik, waardoor iedereen die voor hun camera staat een soort glamourfilter over zich heen krijgt en in een topmodel verandert. Zij waren onze gedroomde fotografen voor een glamourous shoot met Felice.”

De shoot was een droom die uitkwam. “We wilden Felice fotograferen als supermodel, want die titel verdient ze. Door hun magische manier van werken en speciale lichttechniek kreeg Felice die instant supermodel glow. Dit was precies hoe ik me jaren geleden een Vogue-shoot had voorgesteld”, aldus Gümüs Gerritsen over de samenwerking.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vogue september 2023
©Luigi & Iango, Vogue Nederland, september 2023
De cover van Vogue's septembernummer, het werk van Luigi & Iango.

Hoe Felice de shoot beleefde? “Met Luigi & Iango mogen schieten is echt heel speciaal. Ik heb twee keer eerder met hen een serie geschoten, maar het blijft een eer. Zij hebben de grootsten der aarde voor de camera gehad. En dan sta ik daar ineens, en krijg ik toch lichtelijk last van het impostersyndroom, haha. Dan zie ik mezelf als dat gewone meisje uit Bergen, dat ineens voor de Nederlandse Vogue in het huis van Luigi & Iango staat te schieten. La dolce vita, zullen we maar zeggen.”

‘Unveiled’

Zoveel fantastische beelden vragen erom gebundeld te worden. En zo geschiedde. Onlangs verscheen namelijk Luigi & Iango – Unveiled, een koffietafelboek met meer dan tweehonderd beelden van hun hand.

Luigi & Iango – Unveiled

Luigi & Iango - Unveiled
©Bol.com

Koffietafelboek, € 79,95