vogues-september-issue-viert-het-nieuwe-modeseizoen-met-nederlands-supermodel-felice-noordhoff-op-de-cover-265021
©Luigi & Iango, Vogue Nederland, september 2023

Het is lastig om Felice Nova Noordhoff (22) te vangen voor een interview. Ze is op dit moment een van de meest gevraagde Nederlandse modellen en vliegt de wereld over voor shoots, shows en campagnes. Deze week alleen al vloog ze van New York naar Londen, naar Parijs en terug naar New York. Nu is ze even in Amsterdam, waar ze vorig jaar een huis kocht. Je zou denken dat ze daardoor meer hier te vinden is, maar nee dus.

Felice Noordhoff voor Vogue september 2023

Ze is net teruggekeerd van de coutureweek als ik haar spreek in het Amsterdamse hotel The Dylan. Ze draagt een simpele witte tanktop, een boyfriend jeans en een knalgele Hobo Bag van Chanel. Eenvoudiger kan haast niet, maar door haar uitstraling weet ze je blik te grijpen. Deze week liep ze shows voor Chanel, Valentino en Schiaparelli. “Valentino was voor mij een hoogtepunt. De locatie was magisch: een kasteel net buiten Parijs. Tijdens de repetitie zag ik al hoe adembenemend de show zou gaan worden. Het is absoluut niet zo dat ik het voor lief neem, ik kijk nog steeds mijn ogen uit op dat soort momenten.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een uitnodiging van ontwerper Pierpaolo Piccioli voor de afterparty sloeg ze echter af. Felice is niet zo van de feestjes. “Ik snap nooit hoe andere modellen het volhouden. Die gaan naar alle afters, maar ik duik na een lange dag linea recta mijn bed in. Saai, maar ik zou niet weten hoe ik het anders allemaal moet doen. Ik ben geen ochtendmens. Soms gaat mijn vriend Khalil naar een feestje, dan hoor ik alle details later in bed, zoals wie er waren. Dat zijn eigenlijk altijd dezelfde mensen, de usual suspects. Waarna ik me weer omdraai en verder slaap. Niks gemist dus, haha.”

Op tijd naar bed, een gezond ritme, weinig alcohol en veel natuur: dat is het regime van Felice. Micha Krijger, haar ontdekker, boeker en eigenaar van agentschap Micha Models, beaamt het. “Felice is een echte professional. Hoe moe ze ook is, hoeveel uur ze ook heeft gedraaid, ze piept nooit, gaat zitten en does the job.”

IJzeren discipline

Dat Felice een doorzetter is, merken we niet veel later tijdens de shoot in Brabant. Voor de serie Felice & Family (pagina 96 in het blad) wil fotograaf Paul Bellaart graag het moment vastleggen dat Khalil de vijver in springt terwijl Felice pootjebadend naast hem op de steiger zit. Hij staat klaar in boxershort, zij beweegt langzaam haar benen in het water en … HAP. Een snoek van een meter zet zijn tanden in haar rechtervoet. Felice schrikt zich rot, trekt haar been omhoog, de snoek laat los en ze haalt haar voet uit het water, bloedend als een rund. De tanden van de roofvis staan er nog in. Khalil ontfermt zich meteen over haar. Hij neemt Felice mee om de wond schoon te spoelen, een bloederig spoor achterlatend, en haar naar de huisartsenpost te brengen. Wij blijven verbijsterd achter. Wtf is er zojuist gebeurd?! Hoe erg is het? Ze moet morgen weer voor shows naar Parijs, kan ze nog lopen? En de minste zorg, maar toch: dág shoot.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Felice Noordhoff voor Vogue september 2023
©Luigi & Iango, Vogue Nederland, september 2023

Maar dat is buiten Felice om gerekend. Na een uur komen de twee weer terug, Felice met een grote pleister en gaasverband om haar voet. Alsof er niks gebeurd is, poseert ze verder voor de camera van Paul. Einde dag kijken we nog eens naar haar voet; die blijkt behoorlijk toegetakeld. Felice: “Ik denk op dat moment alleen maar: the show must go on. Daarna zien we wel hoe het ermee is.” Gelukkig doet-ie het nog, naast wat schrammen, want twee dagen later schrijdt ze over een ellenlange catwalk – de modegoden zijn haar goed gezind: de modellen lopen op platte schoenen. Felice: “Je hoort mij niet snel klagen. Modellenwerk is topsport, je moet af en toe even doorbijten, verstand op nul en gaan. Met de juiste mindset kun je het ver schoppen, weet ik uit ervaring.”

Sterke basis

Een week eerder spreek ik haar familie, die bij elkaar is gekomen voor de shoot: moeder Leontien Wenneker, broer Loïck Noordhoff, zusje Fauve Noordhoff en vriend Khalil Ghani. Wanneer ik vraag naar de ijzeren discipline van Felice, en of ze die herkennen, knikt de familie volmondig ja. Leontien: “Ze is gedisciplineerd en ambitieus. Daarnaast is ze positief en relaxed, ik denk een fijne energie om mee te werken.” Of moeders altijd zo betrokken is geweest, vraag ik aan haar dochter. Felice: “Absoluut. Soms iets te, haha. Maar ik ben er dankbaar voor. Ze is vroeger ook model geweest, kent de kneepjes van het vak. Ze is er altijd voor me. Als model is het fijn om een sterke basis te hebben.”

Felice groeide op in het dorp Bergen. Ze was veel buiten te vinden, op het strand, in de bossen. Ze omschrijft haar jeugd als prettig en veilig en heeft warme herinneringen aan Bergen. Toch ziet ze zichzelf er niet meer wonen. “Bergen is klein. Iedereen kent elkaar, dat voelt soms ook benauwend. Ik ben toch meer een meisje voor een grote stad. Dat heeft me altijd getrokken.” Inmiddels heeft Felice een appartement in Amsterdam, als uitvalsbasis. Maar veel is ze er niet te vinden. Ze reist continu de wereld over. “Mijn appartement ligt in West, Schiphol is makkelijk te bereiken. Voor nu is het prima, maar ik zie mezelf later toch eerder in Los Angeles of New York wonen. Ik kan Amsterdam nog niet helemaal mijn thuis noemen.”

Guppy tussen Gigi en Rianne

Het was al vroeg te zien dat Felice de juiste features had om het te maken in de modellenwereld. “Er kwamen meerdere modellenbureaus op me af toen ik een jaar of veertien was, ook via Instagram. Ik vertelde het mijn moeder en die zei dat we eens met Micha zouden kunnen praten, om te kijken of ik in haar voetsporen wilde treden. Dat voelde goed, en sindsdien werk ik samen met Micha aan mijn carrière.”

Niet lang na het tekenen van het contract vloog Felice naar New York om met Gigi Hadid en het bekende Nederlandse topmodel Rianne van Rompaey in een campagne te schitteren. Ze moest dansen. “Ik ben een heel slechte danser, heb weinig ritmegevoel, en ineens stond ik daar als guppy tussen Gigi en Rianne. Ik deed wat me gevraagd werd, maar bakte er niks van.”

Haar doorbraak volgde niet lang daarna. In 2017 mocht ze als exclusive de Prada-show lopen, een eer voor een opkomend model. Daarna kwam haar carrière in een stroomversnelling terecht. Felice: “Micha en ik hadden besproken dat ik stapje voor stapje de modewereld in zou gaan, kijken hoe het zou lopen. Ik zat nog op het vwo en wilde dat afmaken. Door de Prada-show kwam er niks meer van dat stapje voor stapje. Ik ben naar de havo gegaan, om daarnaast mijn modellencarrière op te kunnen starten.”

Trots op ons Feetje

Inmiddels is ze vele campagnes en shows verder. Ik vraag de familie of ze er nog van opkijken als ze Felice weer levensgroot op een billboard zien hangen. Loïck: “Het is bijna normaal geworden dat ze de grootste shows loopt, maar ik besef soms weer hoe cool het is wat ze doet als een van mijn vrienden erover begint. Dan hebben ze Felice op Instagram of TikTok voorbij zien komen.” Hebben ze last van haar faam? Loïck: “Op verjaardagsfeestjes gaat het wel vaak over Felice, over wat ze nu weer allemaal heeft gedaan. Mensen willen alles weten. Dat snap ik, want het is een interessante wereld waarin ze zich beweegt en ze komt natuurlijk beroemdheden tegen. Ik zie het niet als vervelend, ik begrijp het wel. Het ís ook bijzonder.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Felice Noordhoff voor Vogue's septembernummer
©Luigi & Iango, Vogue Nederland, september 2023

Leontien: “We vinden het heus niet normaal hoor. We zitten nog altijd met onze neus ín de laptop als Felice een show loopt. Dan zitten we vol trots te kijken naar ons Feetje.” Felice: “Ja, dan krijg ik soms ook feedback, vooral van mijn moeder. Kin omhoog, niet naar de grond kijken. Ik heb de neiging om dat te doen als ik een draai moet maken. Inmiddels ben ik op een punt in mijn carrière dat ik mijn familie kan laten invliegen als ik ze mis, zoals laatst. Ik was in Londen, maar miste mijn moeder en Fauve heel erg. Toen zijn ze naar Londen gevlogen en hebben we een kamer gedeeld. Een meidenavond – heerlijk vind ik dat.”

Head over heels op Khalil

Twee jaar geleden liep Felice Khalil tegen het lijf. Ze was op slag verliefd. “Ik ontmoette hem via een gezamenlijke kennis, ontwerper Riccardo Tisci. We gingen na de show wat eten met een groep. Daar sloeg de vonk over.” Khalil is ook model en als creative director betrokken bij diverse modeprojecten. Felice: “Het is zo fijn om met iemand te zijn die de modewereld snapt. We praten er veel over. Ik kan mijn verhaal bij hem doen, hoef de context niet uit te leggen. Hij weet hoe het werkt, snapt de industrie. We geven elkaar feedback, advies en delen ervaringen. Khalil: “Ze is kritisch op mijn werk hoor, haha. Ze geeft altijd haar eerlijke mening.”

Felice is een graag geziene gast op de runway. Tijdens de modeweken zien we haar overal voorbij lopen, van Max Mara en Givenchy tot Saint Laurent en Alexander McQueen. De meest shows liep ze voor Chanel. “Dat voelt wel als thuiskomen. Ik ken het team inmiddels goed, en ik weet bijna altijd zeker dat ik de show mag lopen. Dat voelt fijn en veilig, want het is zeker een hoogtepunt van de couture- en modeweek.” Want zélfs voor Felice is het altijd afwachten aan welke shows ze mag meedoen. “Tegenwoordig weet ik van een aantal modehuizen bijna zeker dat ik ze ga lopen, en is het meer een fitting in plaats van een casting.”

La dolce vita

Toch is het altijd spannend, vertelt ze, ook al heeft ze de van oudsher bepaalde ‘ideaalmaten’. “Ik heb geluk, want ze houden wel rekening met de zogenaamde ideaalmaten, helemaal bij couture. Die stukken zijn niet makkelijk aan te passen aan de vormen van een model, ze zijn soms gemaakt van onconventionele materialen. Dat kan echt beter, maar als model heb ik daar zelf geen invloed op. Gelukkig is dat bij de pret-à-portercollecties anders: de collecties zijn groter en de ontwerpen zijn makkelijk aan te passen.”

Ik vraag welk hoogtepunt van de afgelopen jaren haar is bijgebleven. “Werken met fotograaf Steven Klein”, zegt ze. “Sommige mensen halen iets uit je waarvan je niet wist dat het in je zat. Dat deed hij. Het voelde alsof ik alleen met hem op set was, en hij is naast een geweldige fotograaf een fijn mens.” Voor de covershoot vroeg Vogue Nederland het legendarische Italiaanse fotografenduo Luigi & Iango om Felice vast te leggen. “Met Luigi & Iango mogen schieten is echt heel speciaal. Ik heb twee keer eerder met hen een serie geschoten, maar het blijft een eer. Zij hebben de grootsten der aarde voor de camera gehad. En dan sta ik daar ineens, en krijg ik toch lichtelijk last van het impostersyndroom, haha. Dan zie ik mezelf als dat gewone meisje uit Bergen, dat ineens voor de Nederlandse Vogue in het huis van Luigi & Iango staat te schieten. La dolce vita, zullen we maar zeggen.”

Dit interview is oorspronkelijk gepubliceerd in het nieuwe septembernummer van Vogue Nederland, dat vanaf 24 augustus in de winkel ligt en hier online te bestellen is.