waarom-is-de-fascinatie-van-ontwerpers-voor-straight-size-modellen-zo-hardnekkig-216408
©Walter Pierre, Vogue Nederland, juli/augustus 2022

Ooit sprak ik in New York met Crystal Renn, een 22-jarig model uit Mississippi dat op haar veertiende ontdekt werd. Ze moest alleen wel een derde van haar lichaamsgewicht verliezen. Dan zou ze een kans maken in de top van de modewereld, had de modelscout gezegd.

Het lukte haar – aangemoedigd door haar agentschap – door bijna niets meer te eten, in combinatie met een abonnement op twee sportscholen. Als ze bij de ene drie uur op de loopband had gestaan en er vragen werden gesteld, ging ze verder bij de andere gym. 

Crystal Renn

Renn schreef er een boek over, Hungry – A Young Model’s Story of Appetite, Ambition, and the Ultimate Embrace of Curves, kwam 32 kilo aan en werd als plussize-model wederom omarmd door de mode-industrie. Steven Meisel fotografeerde haar voor de cover van Vogue Italia, vele shows en campagnes volgden (onder meer voor Chanel en Dolce & Gabbana) en Renn stond met haar ‘volle lichaam’ eveneens in het Sports Illustrated Swimsuit Issue.

Het was 2012, Renns verhaal ging de wereld over – eind goed al goed zou je denken, maar qua lichaamstypes op de catwalk veranderde er nauwelijks iets. Renn verdween zachtjesaan uit beeld. Vier jaar later zag ik na afloop van de Milanese modeweek op het vliegveld twee broodmagere Russische modellen een appel delen. Enkele dagen eerder had ik ze de Prada-show zien lopen. 

Fascinatie voor straight size-modellen

Waarom is die fascinatie van veel topontwerpers voor zogeheten straight size-modellen zo hardnekkig? En waarom accepteert de industrie dit nog steeds? Het antwoord moet gezocht worden in het conservatisme van de business. Why change a winning formula? Zoiets.

Ondanks de modehuizen die wél met de moderne inclusieve flow meegaan (onder meer Alexander McQueen, Jacquemus, Valentino en Bluemarine) door een breder lichaamsbeeld aan te bieden, blijft die strenge, kleine sample size de eis voor het lopen van shows voor veel topdesigners. Nog altijd de springplank naar een lucratieve carrière. 

Fuck you-foto’s

Kanttekening: lang niet alle modellen die aan de strenge lichaamseisen van de industrie voldoen moeten daar extreem voor afzien. Maar veel modellen wél. Er wordt namelijk verwacht dat meisjes die op hun veertiende gescout worden, op hun twintigste nog steeds hetzelfde lichaam hebben. 

Rihanna toont met haar inclusieve Savage x Fenty-lijn hoe het ook kan. Lizzo mag dan als zelfbenoemd ‘eerste zwarte dikkerdje’ op de cover van de Amerikaanse Vogue hebben geschitterd en heerlijke fuck you-foto’s op sociale media posten waarop ze in bikini op haar buik ligt, shot van pal achter haar billen genomen. Toch blijft heup- of buikvet in de top van de mode-industrie een vies woord.

Weinig verandering

Uiteindelijk gaat het namelijk maar om vijf namen – één curved en vier plussize-modellen – die op internationaal topniveau meedraaien. Die ene eenzame ‘curved’ is Jill Kortleve van The Movement Models, beste vriendin ook van eigenaar Robbie Baauw (34). Die vier plus-sized zijn Paloma Elsesser, Devyn Garcia, Precious Lee en Yumi Nu. Baauw: “Omdat Jill en Paloma opvallen in die zee van zo’n tweehonderd straight size-modellen, is het alsof er op het gebied van lichaamsdiversiteit veel verandering is. Dat is helaas niet zo.”

Voordat inclusiviteit een streven werd van de mode-industrie, begon Baauw zes jaar geleden zijn agentschap dat mensen omarmt die de heersende schoonheids- normen overschrijden. Zijn missie? “De witte mode-industrie inclusiever maken en laten zien hoe bizar het is dat zo veel mensen worden buitengesloten omwille van twee centimeter verschil.”

Lees het volledige artikel in Vogue’s nieuwe juli/augustusnummer, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.