Van geschreven notities met dankbetuigingen op de stoelen in het Musée d’Art Moderne tot vijf originele jurken die de show afsloten. Creatief directeur Julien Dossena bracht een eerbetoon aan Paco Rabanne bij zijn eerste show sinds het overlijden van de oprichter – Paco Rabanne – vorige maand. Wij praten je bij over de mooiste momenten tijdens de herfst/winter 2023-show van het oorspronkelijk Spaanse modehuis.
Eerbetoon Paco Rabanne herfst/winter 2023
Eerste show na overlijden Paco Rabanne
Op elke met imitatiebont beklede stoel in Musée d’Art Moderne lag een briefje voor Paco Rabanne. Hij overleed een maand geleden op 3 februari. ‘Dank voor je utopische en creatieve aanpak die buiten de grenzen van de werkelijkheid ging’, stond er te lezen. ‘Je behoorde tot hen die onze kijk op de wereld hebben veranderd.’
Rabanne was niet zozeer een ontwerper die de regels van het kleden veranderde, maar in een mode- en kunstcontext had zijn avant-gardistische benadering zeker veel invloed. Zijn visie was z’n tijd ver vooruit en dat gold ook voor deze collectie – deels eigen, deels eerbetoon.

‘Full material’ op het volledige lichaam
Hoewel Dossena het grootste deel van zijn collectie al klaar had toen Rabanne overleed, was waar hij aan werkte zo in de geest van de ontwerper dat het voelde als een eerbetoon op zich. “Het gaat terug naar de wortels van Paco Rabanne: het verkennen van materialen en zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Het idee was ‘volledig materiaal op het volledige lichaam'”, legde Dossena voor de show uit. “Hoe pas je dit toe en hoe reageert dat met het lichaam.” Dat uitte zich – letterijk – in zeer texturale head-to-toe outfits. Denk aan alpaca jeans met een bijpassende top en riem, of dezelfde elementen geïnterpreteerd in lurex wol.

Collectie is vrij extreem
Dossena’s ontwerpen zijn niet voor watjes. Het hypertextuele uitgangspunt van zijn werk en de silhouetten waarop hij het toepast zijn superoverweldigend, vooral in de context van een volledig betegelde zaal met banken en stoelen bedekt met imitatiebont. Alsof je in een soort surrealistisch, psychotisch sci-fi universum stapte, een beetje zoals The Cell. In die zin slaagde hij erin de geest van Rabanne – wiens op metaal gebaseerde ontwerpen er voor het oog van de jaren zestig krankzinnig moeten hebben uitgezien – met hetzelfde effect te projecteren in een hedendaagse omgeving. “Hij was de uitvinder van de naam designer createur zoals we die nu kennen”, zegt Dossena. “Het idee dat ontwerpers avant-gardistisch konden zijn. Samen met Courrèges en (Pierre) Cardin was hij de eerste die dat deed.”