wat-we-vanaf-nu-willen-dragen-naar-kantoor-saint-laurents-power-blazers-en-moderne-versie-van-het-rokpak-244565
©Spotlight

Na New York, Londen en Milaan is Paris Fashion Week in volle gang. Dior trapte de eerste dag van de Franse modeweek af, die werd afgesloten door de Saint Laurent-show. We kregen wat we konden verwachten én meer. De sexy en tegelijk verfijnde 80’s silhouetten werden dit keer niet vertaald in lange, fluid jurken zoals bij de lente/zomer-collectie, maar in plaats daarvan werd het hoekige en krachtige silhouet toegepast op workwear en tailoring. Resultaat? Power blazers zijn terug in de vorm van moderne, vrouwelijke tailoring. Een droomlook voor op kantoor, maar zeker ook voor daarbuiten als het aan ons ligt. 

Power blazers en moderne tailoring 

Op een door kroonluchters verlichte catwalk liepen modellen verstopt achter hun zonnebrillen in de nieuwe herfst/winter 2023-collectie van het modehuis. Het decor van de Saint Laurent-show is geïnspireerd op de balzaal van het Intercontinental Hotel in Parijs, waar Saint Laurent tussen 1975 en 2001 zijn haute couture-collecties presenteerde.

Het paradepaardje van de collectie? Power blazers. Geen ‘gewone’ oversized blazers zoals we die de afgelopen seizoenen steeds zien terugkomen, maar grote ontwerpen met een mannelijke snit en XXL-schouders. De workwear-ontwerpen waren geïnspireerd op de klassieke YSL tailleur jupe – letterlijk vertaald als rokkostuum. Het klassieke pak was vaak onderdeel van Saint Laurent-shows onder leiding van YSL himself. Welke vrouwen ter inspiratie dienden voor de uiteindelijke ontwerpen? Geheel toepasselijk: de iconische stijl van actrices Melanie Griffith en Sigourney Weaver in de film Working Girl

Een ander element dat traditioneel geassocieerd wordt met de mannengarderobe kwam terug in de vorm van een plaid gedrapeerd over het bovenlichaam, vastgezet met massieve gouden accessoires. Verder: midirokken met split gecombineerd met de grote blazers, leren jacks, tops met een diep decolleté en naaldhakken. Saint Laurent maakte het klassieke rokpak opnieuw een gewilde en moderne look anno 2023. 

Saint Laurent herfst/winter 2023
©Spotlight

Saint Laurent herfst/winter 2023

De Belgisch-Italiaanse Anthony Vaccarello staat al sinds 2016 aan het roer van Saint Laurent en is bekend om zijn ultravrouwelijke en tegelijk krachtige looks. Zijn kenmerkende sexy en tegelijk verfijnde chicness zorgt al seizoenen voor enkele van de meest gewilde collecties – niet gek als stijliconen Rosie Huntington-Whiteley, Anja Rubik en Charlotte Gainsbourg fan zijn. 

Waarom deze collectie zo aantrekkelijk is? Waar workwear-looks normaal gesproken geïnspireerd zijn op zakelijke kantooroutftis, koos Vaccarello voor het thema elegantie. ‘Misschien is elegantie iets waar we vandaag de dag geen gevoel voor hebben. Misschien heeft het een andere betekenis, of misschien heeft het helemaal geen betekenis. Daarom wilde ik juist dat idee van gekleed zijn vertalen in een collectie. De Saint Laurent-vrouw laat haar lichaam zien als ze dat wil en verbergt het als ze dat wil’, aldus de Belgische ontwerper in de shownotes.

Kortom, deze collectie is wat ons betreft een droom voor de moderne workwear-look en daarbuiten. We hebben een lange weg afgelegd van de man in het grijze pak, maar dat betekent niet dat een blazer of pak voor kantoor saai hoeft te zijn. In de woorden van modefotograaf Juergen Teller en longtime samenwerker met het modehuis, wiens tekst Vaccarello eerder via Instagram deelde: ‘Chic, no?’

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Anthony Vaccarello (@anthonyvaccarello)