van-verrassend-volume-tot-britse-bloemen-dit-zijn-de-grootste-trends-van-london-fashion-week-243765

Nu London Fashion Week voorbij is, wordt het tijd om de balans op te maken. Met het langverwachte debuut van Daniel Lee bij Burberry, een sensationele show van Harris Reed (met niemand minder dan Florence Pugh) en jurken vol messen kunnen we stellen dat het een uiterst verrassende week was. Ook waren daar de vaste waardes: modehuizen als Simone Rocha, Richard Quinn en JW Anderson deden allemaal waar ze zo goed in zijn. Hoe het aankomende modenajaar eruitziet volgens de Britse ontwerpers? Dit zijn de grootste trends van London Fashion Week herfst/winter 2023.

Trends tijdens London Fashion Week herfst/winter 2023

Van creaties met bijzonder veel volume tot wederom dieren als grote muze (iets wat we in de Parijse couturweek ook al veelvuldig voorbij zagen komen), hieronder vind je een overzicht van een aantal trends die we hebben gespot tijdens London Fashion Week herfst/winter 2023.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws

Verrassend volume

Als we zeggen dat we veel volume zagen op de catwalks in Londen, bedoelen we niet wijd uitlopende rokken of pofmouwen (alhoewel die er óók waren). De term volume kreeg namelijk een volledig andere betekenis bij meerdere ontwerpers. Denk aan veel cirkelvormen op verrassende plekken, zoals kragen en zoomlijnen bij JW Anderson en sculpturale jurken bij Harris Reed en Roksanda.

London Fashion Week herfst/winter 2023 trends: verrassend volume
©Spotlight
1/5
Native Share
Harris Reed, JW Anderson, Roksanda

Zwart-rood als ultieme kleurencombinatie

Opvallend was het gebruik van kleur in de nieuwe herfst/winter 2023-collecties. Waar we tijdens New York Fashion Week de nodige dopamine dressing voorbij zagen komen met veelal felle tinten, spande rood de kroon tijdens de Londense modeweek. De opvallendste combinatie? Rood met zwart. Gezien bij onder andere Chet Lo, David Koma, Nensi Dojaka, Christopher Kane, Simone Rocha, Roksanda en Molly Goddard.

London Fashion Week herfst/winter 2023 trends: zwart-rood
©Spotlight
2/5
Native Share
Simone Rocha, Chet Lo, David Koma

Lingerietrend zet door

Het moge duidelijk zijn: de lingerietrend die al een tijd gaande is in de modewereld is here to stay. Uiteraard speelde lingerie een grote rol in de collectie van Nensi Dojaka, die bekend staat om haar gebruik van doorschijnende stoffen en body flossing. We zagen ook veel lingerie-accenten, zoals bh’s, onderbroeken en korsetten, bij Di Petsa, Dilara Findikoglu en 16Arlington.

London Fashion Week herfst/winter 2023 trends: lingerie
©Spotlight
3/5
Native Share
Di Petsa, Nensi Dojaka, Dilara Findikoglu

Dieren als muze

Er lijkt momenteel een obsessie met de dierenwereld gaande in de mode. Dat werd duidelijk tijdens Couture Fashion Week in Parijs in januari, waar Schiaparelli voor een viral moment zorgde door levensechte dierenkoppen in creaties te verwerken en Chanel een showdecor met enorme houten dieren had. Ook in Londen kwamen er veel dieren voorbij, zoals bedrukte jurken met muizen, varkens en kuikens bij Christopher Kane, eenden bij Burberry (in de vorm van een hoed) en S.S. Daley (afgebeeld op een trui), en veel luipaardprint bij Molly Goddard.

London Fashion Week herfst/winter 2023 trends: dieren
©Spotlight
4/5
Native Share
S.S. Daley, Molly Goddard, Christopher Kane

Ode aan de Britse bloementuin

Bloemen zijn een vaste waarde in de Britse fashion scene, met modehuizen als Richard Quinn en Erdem die ze tot hun handelsmerk hebben gemaakt. Er leken extra veel bloemen aanwezig te zijn dit seizoen (en dat terwijl het niet eens voorjaarscollecties zijn), een soort ode aan de Britse bloementuin. Zo was er ook flora bij onder andere Burberry, Nensi Dojaka, Christopher Kane en David Koma.

London Fashion Week herfst/winter 2023 trends: bloemen
©Spotlight
5/5
Native Share
Burberry, Richard Quinn, Erdem