van-enorme-houten-dieren-tot-volumineuze-silhouetten-chanel-presenteert-nieuwe-couturecollectie-239530

Het is Couture Fashion Week in Parijs en dat betekent dat de gehele modewereld zijn ogen richt op de haute coutureshows die deze week plaatsvinden in de Franse hoofdstad. Dinsdagochtend was het de beurt aan Chanel, die traditiegetrouw het Grand Palais Éphémère omtoverde tot een high fashion-paradijs. Van het decor dat bestond uit enorme houten kunstwerken in de vorm van dieren tot geborduurde viervoeters en volumineuze silhouetten, dit zijn de hoogtepunten van Chanel couture lente/zomer 2023.

5 hoogtepunten van Chanel couture lente/zomer 2023

Enorme houten dieren

Voorafgaand aan de show teasde het modehuis de collectie op Instagram, met beelden van model Vivienne Rohner die in een larger-than-life houten vogel arriveert in de Rue Cambon in Parijs. Of beter gezegd een ‘couture creature‘, zoals Chanel het benoemt. Het betreft een werk van kunstenaar Xavier Veilhan, die naast de vogel ook nog een heleboel andere houten dieren in XL-formaat creëerde. Samen vormden ze het decor van de coutureshow.

Houten dieren als decor bij de Chanel-show
©Getty Images
1/5
Native Share

Volume, volume, volume

In de collectie vielen de volumineuze silhouetten direct op. Viard creëerde speelse mantelpakken met ballonrokken en wijde shorts, uitlopende mouwen en zoomlijnen, en sculpturale jassen en jurken met het accent op de taille. Daarbij is niet alleen de kenmerkende tweedstof van het modehuis gebruikt, maar ook zwierige, doorschijnende stoffen die aansluiten op de huidige sheer-trend.

Volume bij Chanel couture lente/zomer 2023
©Getty Images
2/5
Native Share

Beestenboel

Niet alleen het decor was in dierenthema; ook stukken uit de collectie waren voorzien van beestachtige details. Creatief directeur Virginie Viard ontwierp onder meer tweed jasjes met een geborduurd hoofd van een corgi en bosdieren zoals herten en konijnen. Als onderdeel van de laatste look van de show – traditiegetrouw een bruidslook – zagen we een sluier met zwaluwen, gedragen door model Anna Ewers.

Een corgi op een tweedjasje van Chanel
©Getty Images
3/5
Native Share

Een wit (of goud) voetje halen

Natuurlijk staat de couture centraal in de collectie, maar ook de schoenen mogen niet vergeten worden. Viard maakte haar Chanel-couturelooks af met voornamelijk witte en goudkleurige enkellaarzen met blokhak en de kenmerkende zwarte neus van het Franse modehuis. De chique en shiny schoenen zijn echte blikvangers, maar toch subtiel genoeg om de aandacht op de couture te houden.

Jill Kortleve voor Chanel couture lente/zomer 2023
©Getty Images
4/5
Native Share

De Chanel-strik

Gabrielle ‘Coco’ Chanel had een voorliefde voor het dragen van (zwarte) strikken en verwerkte ze regelmatig in haar collecties. Haar opvolger Karl Lagerfeld zette de traditie voort tijdens zijn ambtstermijn, en ook vandaag de dag zijn ze nog altijd een handtekening van het Franse modehuis dankzij Viard. Waar we de klassieke strik onlangs veel voorbij zagen komen in het haar van Chanel-muzes (zoals Margot Robbie en Penélope Cruz), wordt het accessoire nu om de nek gedragen als choker.

De bruidslook van Chanel couture lente/zomer 2023
©Getty Images
5/5
Native Share