richard-quinn-tovert-de-catwalk-om-tot-een-geheime-tuin-vol-fantasierijke-looks-243193

Voor zijn herfst/winter 2023-show tijdens London Fashion Week creëerde Richard Quinn een geheime tuin – ook al ‘groeit’ er net zoveel latex als lavendel en stokrozen. Ontdek hieronder vijf hoogtepunten van de show.

Richard Quinn herfst/winter 2023

De ontwerper creëerde een geheime tuin

Richard Quinn levert altijd een spektakel, en zijn herfst/winter 2023-show was niet anders. De ontwerper uit het Zuid-Londense Peckham liet zich tijdens het ontwerpen van zijn collectie inspireren op het idee van de geheime tuin (toen hij klein was, was hij dol op zowel de klassieke kinderroman De Geheime Tuin van Frances Hodgson Burnett als de verfilming ervan in 1993) – hoewel de gimp-pakken uit zijn collectie toch echt niet te zien waren in de film. “Ik wilde een geheime Engelse tuin creëren waar iedereen voor is uitgenodigd”, vertelde hij aan Vogue. “Ik probeerde het zo fantasierijk mogelijk te maken.”

bloemenpak van Richard Quinn
©Getty Images
1/5
Native Share

Natuurlijk waren er bloemen

“En de geheime tuin bloeide en bloeide en elke morgen onthulde zich nieuwe wonderen”, noteerde de tienjarige Mary Lennox (de hoofdrolspeelster in het boek van Hodgson Burnett en de film) in 1911. Het gebladerte en de bloemen liet Quinn in zijn collectie terugkomen door te werken met zijn kenmerkende bloemenprints – al waren de prints volgens de ontwerper dit seizoen wel iets ‘zachter’. Lichtroze en gele rozen tuimelden over een zwarte zijden jurk met geribbelde mouwen, en delicate witte bloesems versierden jassen, jurken en een top met bijpassende broek die Jourdan Dunn op de catwalk droeg.

Cocktailjurk met bloemmotief
©Getty Images
2/5
Native Share

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Quinn wil dat zijn shows emoties oproepen

“Ik hou van momenten die echt emotioneel en hartverscheurend zijn als je naar een show kijkt”, aldus Quinn. Gasten van zijn lente/zomershow 2023-show – die hij na haar overlijden op 8 september 2022 opdroeg aan The Queen – zullen zich zo’n moment herinneren. Toen werden archiefbeelden van The Queen’s kroning in 1953 getoond op een scherm, met op de achtergrond This Mortal Coil’s spookachtige cover van Tim Buckley’s Song to the Siren. Dit seizoen maakte Quinn opnieuw gebruik van de kracht van muziek: Het Londense Bachkoor en een live orkest zorgden voor een soundtrack.

Model draagt roze pak van Richard Quinn
©Getty Images
3/5
Native Share

Dit was Richard Quinn’s versie van terughoudendheid

De bekende Quinn-details – latex handschoenen, ballonachtige opera-jassen en uitbundige veren – waren allemaal aanwezig, maar dan iets minder luid. “Deze collectie is ambitieuzer qua textiel en techniek”, vertelde Quinn, die geobsedeerd blijft door “echte praal”.

jurk bedekt met rozen
©Getty Images
4/5
Native Share

Toekomstige bruiden, opgelet

Quinn wijdde bijna de helft van de collectie aan bruidslooks. Waaronder een op lingerie geïnspireerd corset met een zuil van doorschijnend mesh en traditionele tule. Twee bijzonder vorstelijke jurken weerspiegelden de looks die Quinn in september op de catwalk toonde; toen liet hij zich inspireren op de Norman Hartnell-couturecollectie van de wijlen koningin. De reden voor het volledig witte einde? Het bruidsbedrijf van de Londense ontwerper groeit en bloeit momenteel.

Witte grootse jurken in show Richard Quinn
©Getty Images
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.