waarom-de-populaire-mob-wife-trend-ook-een-zeer-problematische-kant-heeft-285334
©Getty Images

Er is geen ontkomen aan: de laatste weken is TikTok in de ban van de mob wife. Zoals dat vaak gaat met TikTok-trends, sijpelt de esthetiek van deze mob wife – gekenmerkt door bouncy kapsels, veel make-up en een garderobe vol luipaardprint, bont en hoge hakken – door naar de modewereld. De zoveelste microtrend zou je kunnen zeggen, alleen is de mob wife verre van onschuldig (pun intended). De fascinatie voor dit opmerkelijke type vrouw, dat letterlijk geïnspireerd is op de echtgenotes van maffiabazen, een glamourleven leidt en de vertoning van die onrechtmatig verkregen rijkdom niet schuwt, zorgt er namelijk voor dat ook haar modekeuzes in populariteit stijgen.

De ‘mob wife’ als trend

Waarom is dat erg, hoor ik je denken. Luipaardprint komt langzaam maar zeker terug, op een – dare I say – zelfs chique manier (kijk maar naar de recentste show van Jacquemus). Grote, gouden sieraden domineren al een langere tijd het modebeeld. En nee, er is ook zeker niets mis met het ventileren van je glamoureuze bestaan door opzichtige merkkleding te dragen. (Al klinkt daarop ook kritiek, van niemand minder dan de ‘mob wives‘ zelf; sommige Italiaans-Amerikaanse vrouwen en zelfs enkele echte voormalige echtgenotes van maffiabazen zijn van mening dat de mob wife-esthetiek een vorm van cultural appropriation is en vinden de trend daarom beledigend.)

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Voordat we bij het echte probleem aankomen, is het nog wel het benoemen waard dat het verheerlijken van een levensstijl in een crimineel milieu natuurlijk ook niet helemaal jovel is. We hebben het hier over vrouwen die zich daadwerkelijk in een gevaarlijke positie begeven en – hoewel het voornamelijk hun echtgenoten zijn die de wet overtreden – geen moeite lijken te hebben met een crimineel bestaan. Maar ook dat is misschien, net als de trend zelf, een stereotyperend beeld, aangezien deze vrouwen niet altijd voor dat leven gekozen hebben en er ook niet makkelijk uit kunnen komen.

Verheerlijking van bont

Goed, maar wat is er in mijn ogen dan wel echt mis met de trend? Dat is de liefde van de mob wife voor bont. Bij de esthetiek horen onmiskenbaar furry jassen – wat in principe niet erg is, zolang het maar faux fur is. Toch lijkt er een soort herwaardering te ontstaan voor de echte dierenvachten. Dat komt door moodboards die gevuld zijn met bontjas dragende castleden van The Sopranos, catwalkshows van onder meer Christian Dior, Givenchy en Fendi uit de jaren negentig en begin zeroes, en modecampagnes en editorials uit hetzelfde tijdperk toen bont nog mainstream was. (Onmogelijk om te bedenken, maar ja, mensen rookten ook ooit in het vliegtuig. Tijden veranderen.)

Het is pijnlijk om te bedenken dat er zo’n harde en jarenlange strijd gestreden is om het gebruik van bont drastisch te beperken in de mode-industrie en dat een simpele TikTok-trend al die moeite mogelijk ongedaan maakt. Niet dat het ooit zover zal komen, aangezien talloze luxe modemerken gelukkig hebben gezworen nooit meer bont te gebruiken in hun collecties. (Om Donatella Versace te citeren: “Fur? I am out of that.“) Wel verschuift het de aandacht naar de modehuizen die dit nog niet hebben gedaan. Neem bijvoorbeeld het Italiaanse modehuis Fendi, dat bont ziet als het toppunt van duurzame luxe.

Faux fur for the win

Gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel faux fur-opties dat echt bont overbodig is geworden. De stijlen van nu zien er even luxueus uit, zijn ontzettend warm én ongelooflijk stijlvol (kijk maar naar de geweldige jassen van onder meer Saint Laurent en Ferragamo). Om je te helpen de trend op een diervriendelijke manier te omarmen, zochten we alvast de mooiste faux fur-jassen van dit moment voor je uit. Ook valt er genoeg stijlinspiratie op te doen: tijdens afgelopen Copenhagen Fashion Week domineerde een nepbont dragende fashion crowd de straten van de Deense hoofdstad. Zo kun je alsnog de mob wife uithangen, maar zonder dat er dieren voor moeten lijden.