na-de-naked-dress-trend-wordt-2023-het-jaar-van-de-naked-shoe-236724
©Getty Images

Grote kans dat je deze kop las en dacht: “Please, niet wéér een ‘naked’-trend.” Waar afgelopen jaar volledig in het teken stond van de naked dress, belooft 2023 het jaar te worden van de naked shoe. Dat betekent wederom veel bloot en veel huid, maar dan bij je voeten. Niet dankzij de bekende strappy sandals, wel dankzij schoenen gemaakt van doorzichtig PVC en transparant gaas waardoor een glimp van je volledige voet te zien is.

De naked shoe-trend

Alles draaide om hoogte tijdens Valentino’s lente/zomer 2023-show, waar modellen de catwalk bewandelden op torenhoge hakken, vergelijkbaar met Lady Gaga’s geliefde ‘stripper heels’. Pierpaolo Piccioli borduurde voort op het succes van zijn Tan-Gos laarzen van de afgelopen seizoenen en presenteerde doorschijnende platformhakken met dunne enkelbandjes. In combinatie met strakke mini-jurkjes en versierde bovenkleding waren ze verrassend aantrekkelijk.

Maar de opvallendste naked shoe van het seizoen is misschien wel de glasachtige variant van Loewe, die eruitziet alsof-ie naar de voeten van de modellen is gevormd. Een soort moderne versie van het glazen muiltje van Assepoester, maar dan praktisch. Een potentiële onpraktische eigenschap van de schoen is echter het materiaal. Want, hoe zit het met zweetvoeten in dit soort schoenen? Ons advies: vochtige doekjes zijn je beste vriend.

Valentino naked shoe
©Gorunway.com

Van transparante hakken tot PVC ballerina’s

Vergeet de hinder die doorzichtige schoenen kunnen veroorzaken: Net-a-Porter zag een stijging van maar liefst 400 procent in het aantal zoekopdrachten naar “transparante hakken” tijdens afgelopen fashion month. Bovendien heeft de online moderetailer achttien nieuwe stijlen ingekocht voor volgend seizoen, zo stelt marktdirecteur Libby Page. Laarzen van Acne Studios en Bottega Veneta zijn gemaakt van doorschijnend gaas om net waar meer van de voet en het been te bedekken – met name de modellen van Bottega (met zichtbare naden) zijn zeer draagbaar.

Kortom, het devies als je je wil wagen aan de schoenentrend van 2023? Pedicures in de aanslag.

Loewe naked shoe
©Gorunway.com
Bottega Veneta naked shoe
©Gorunway.com

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.