de-fijnste-boeken-om-deze-zomer-bij-weg-te-dromen-216657

Op zoek naar de fijnste boeken voor zomer 2022? We got you. Zomer in Nederland betekent langere avonden én dus meer tijd om te lezen. We kunnen ons voorstellen dat je op zoek bent naar een fijn boek om je in zonnige vakantiesferen te brengen. De keuze is altijd reuze en wij helpen je. Dit zijn de fijnste boeken om deze zomer bij weg te dromen.

Deze lijst is onafhankelijk geselecteerd door de redactieleden van Vogue Nederland.

De fijnste boeken voor zomer 2022

‘Beautiful World, Where Are You’, Sally Rooney – Digital Editor Lara Oliveri

©Uitgeverij: Faber & Faber
1/5
Native Share

“Het eerste boek dat ik van Sally Rooney las was Normal People – een boek waar ik helemaal in verzonk, zo mooi. Toen Rooney’s nieuwste boek eind vorig jaar uitkwam moest ik die natuurlijk ook lezen. In Beautiful World, Where Are You onderzoekt ze wederom thema’s als identiteitspolitiek, carrière, vriendschap en relaties en op welke manier we ze al dan niet kunnen combineren. Alice verhuist van New York naar een Ierse kustplaats, waar ze worstelt met haar nieuwe identiteit als ster-auteur. We volgen haar en haar vriendin Eileen en de perikelen rondom hun liefdesleven met Simon en Felix. Er worden vragen gesteld over hoe we liefhebben, wat vriendschap is en wat de invloed is van bepaalde levenskeuzes op ons privé en professionele leven. Het mooie van dit boek is dat er geen concrete antwoorden kunnen worden gegeven op de vragen waar we zo graag een antwoord op zouden willen.”

‘Vogeleiland’, Marion Pauw – Final Editor Annemieke Riesebos

©Uitgeverij: The House of Books
2/5
Native Share

“Ik begon zonder verwachtingen aan dit boek, maar het heeft me totaal verrast. Vogeleiland is zo’n ‘gaat onder je huid zitten’-boek. Het verhaal gaat over een meisje dat op haar vijftiende van huis wegloopt en nooit meer iets van zich laat horen. Nou vind ik dat sowieso al een intrigerend gegeven; hoe kan iemand zomaar verdwijnen? Het bijzondere aan dit verhaal is dat het bizar is, maar zo levensecht wordt verteld dat je de absurditeit ervan (bijna) vergeet. Alles zit erin: liefde (of is het obsessie?), humor, spanning, maar ook wreedheid en wanhoop. Oh, en de natuur in Nederland wordt zo mooi en tot in detail beschreven: een onbewoond eiland, midden in de Hollandse polder. Gewoon gaan lezen dit boek, echt.”

‘Diepdiepblauw’, Nikki Dekker – Digital Editor Susan Zijp

©Uitgeverij: De Bezige Bij
3/5
Native Share

“In Diepdiepblauw neemt Nikki Dekker letterlijk een deep dive in onze relatie met dieren onder water. In haar debuutroman onderzoekt ze wat we van onderwaterdieren kunnen leren op gebied van liefde en identiteit. Dekker legt op een geestige en vooral intellectuele manier een link tussen onderwaterdieren en mensen. Waan je in de wereld van homoseksuele zeehonden, zie een verband tussen alikruiken en onenightstands en neem een blobvis als voorbeeld naast het menselijke schoonheidsideaal. Diepdiepblauw is een rijke essayistische roman over het onstuitbare verlangen onbekende plekken te ontdekken – zowel onder water als in onszelf. Als je in zomersferen wilt komen moet je dit boek lezen.”

‘Middernachtbibliotheek’, Matt Haig – Digital Editor Marjolein van den Brand

©Uitgeverij: Lebowski Publishers
4/5
Native Share

“Als je bij het lezen van de eerste zin al meteen geïntrigeerd bent, wéét je gewoon dat je een goed boek in handen hebt. Voor mij was dat het geval bij Middernachtbibliotheek van Matt Haig. We volgen de depressieve Nora, die het gevoel heeft dat ze alleen maar verkeerde keuzes heeft gemaakt in haar leven en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de zogeheten Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien hoe haar leven anders had kunnen verlopen. Op ontelbaar veel manieren, zo blijkt…”

‘Gisterland’, Imme Dros – Digital Content Manager Lisa Goudsmit

©Uitgeverij: G.A. van Oorschot B.V.
5/5
Native Share

“Mijn tip voor een lekker leesboek is Gisterland van Imme Dros. Ten eerste vind ik deze Nederlandse schrijver echt geweldig: een productieve en markante vrouw, om dat woord maar eens te gebruiken, die in dit geval ook over een bijzondere vrouw schrijft. Hoofdpersoon is Anne Hathaway – niet de actrice, maar de echtgenote van William Shakespeare. Aangezien er niet heel veel over haar bekend is, heeft Dros veel onderzoek gedaan én de vrijheid genomen haar levensverhaal waar nodig in te kleuren. Anne is een grote steun en drijvende kracht geweest achter, of eigenlijk naast, William Shakespeare, die zich dankzij haar doorzettingsvermogen en inkomsten kon richten op zijn schrijfkunst. Een fijne historische roman die meteen een inkijkje geeft in het leven van een vrouw in de zestiende eeuw.”