nieuwe-biopic-back-to-black-over-amy-winehouse-in-de-maak-216516
©ANP

Het leven van Amy Winehouse is binnenkort op het grote scherm te zien. Hiermee wordt de Britse zangeres voor de derde keer ’tot leven’ geroepen. Eerder verscheen al de BBC-documentaire Reclaiming Amy en de Oscar-winnende docu Amy. De zangeres, bekend van nummers als Rehab en You Know I’m No Good, overleed in 2011 op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van alcoholvergiftiging. Hier lees je alles wat we weten over de nieuwe biopic genaamd: Back to Black.

Beste vriendinnen

Sinds Fifty Shades of Grey-regisseur Sam Taylor-Johnson de verfilming van het leven van Amy Winehouse aankondigde, is het internet in rep en roer. ‘Ze is al meer dan 10 jaar weg en mensen profiteren nog steeds van haar. Ze heeft geen biopic nodig. Laat haar rusten.’ Zo schreef iemand op Twitter.

Hoewel er veel kritiek is op de keuze een biopic over de overleden ster te maken, gebruiken voorstanders het argument dat regisseur Sam Taylor-Johnson één van de beste vriendinnen van Amy was. Sinds 2015 wordt er al gesproken over een verfilming van Amy’s leven. Als iemand dat goed in beeld kan brengen, is het wel haar beste vriendin. Ook Mitch Winehouse, de vader van Amy, werkt mee aan de nieuwe biopic.

Castings 

De vraag die momenteel op het web circuleert is: ‘wie gaat Amy spelen?’ Hoewel de verschijningsdatum van de film nog niet bekend is, zijn de castings volgens Variety al in volle gang. Online gaat een rumor dat Lady Gaga Amy Winehouse gaat spelen, maar die kans is klein. Volgens Variety geeft regisseur Matt Greenhalgh namelijk de voorkeur aan een nieuwkomer voor de rol van Amy.

Kritiek

Veel Amy-fans twijfelen over de motieven achter de biopic. Met name over die van haar vader. Fans spreken hun afkeer uit over de biopic in zijn geheel. ‘Amy Winehouse heeft haar hele leven geleden omdat mensen haar zagen als een manier om geld te verdienen’, schreef een Twitter-gebruiker. Volgens velen is de vader van Amy een geldwolf – iets wat hij in de media ontkent.

In een interview met Daily Mail uit 2021 liet hij weten een liefdevolle en rouwende vader te zijn, iets wat in de Oscarwinnende biopic Amy niet naar voren kwam. Naar verluidt zal de vader van Amy dit keer een oogje in het zeil houden over hoe hij en zijn dochter worden afgebeeld. De nieuwe biopic wordt in dezelfde stijl als Queen’s Bohemian Rhapsody-documentaire en Elton John’s Rocket Man gemaakt.