supermodellen-celebrities-en-a-listers-dit-zijn-versaces-meest-iconische-catwalkmomenten-208569

Er is niets dat Versace groter, beter en gedurfder kan dan de concurrentie, vooral als het gaat om het neerzetten van een onvergetelijke show. Het iconische Italiaanse modehuis staat bekend om het creëren van ware spektakels met supermodellen, beroemdheden en over the top shows.

Donatella en co. creëren ieder seizoen weer een larger-than-life ervaring, maar sommige zijn echt gedenkwaardig. Kijk terug naar een aantal van de meest gewaagde momenten ooit op de Versace runway.

Versace’s meest iconische catwalkmomenten

VERSACE-FALL
©Photo: Condé Nast Archive
1/13
Native Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Freedom!

Gianni Versace’s band met supermodellen was legendarisch. Hij liet de schoonheden niet alleen zijn ontwerpen showen op de catwalk, maar transformeerde ze ook tot ware iconen. Als Linda, Cindy, Naomi en Christy tijdens Versace’s herfst/winter 1991 show de catwalk ‘ownen’ op de klanken van George Michaels Freedom! ‘90 wordt geschiedenis geschreven. Het moment staat vanaf dan symbool voor de glamour en vrijgevochten energie die heerst in de modewereld tijdens de jaren ’90. Een energie waar we anno nu nog steeds van genieten en die nog even relevant is.

VERSACE-FALL-1992
©Photo: Condé Nast Archive
2/13
Native Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SM

Versace’s op bondage geïnspireerde looks inspireren talloze volgelingen, maar geen een nailed het zoals het origineel. Gedragen door supermodellen Helena Christensen, Carla Bruni en Linda Evangelista stralen de ontwerpen een natuurlijke sensualiteit uit. Nog steeds zorgen de designs voor bewonderende blikken als Lady Gaga en Miley Cyrus de Versace-archieven induiken voor hun rode loper-looks.

versace-greatest-runway-moments
©LUCA BRUNO
3/13
Native Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het roze

In de jaren ’90 verandert de haarkleur van Kate Moss met regelmaat, maar haar zuurstokroze kapseldebuut op de Versace-catwalk is met name verrassend. Met een turquoise mini-jurk en neon roze lokken injecteert ze een flinke dosis punk in het repertoire van Versace.

versace-greatest-runway-moments
©Photo: JB Villareal/Shoot Digital
4/13
Native Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die ene jurk

Amber Valletta laat de wereld kennismaken met een van de meest herkenbare jurken van het merk ever. Tijdens Donatella’s sexed up lente/zomer 2000-show introduceert ze dé jurk en bereidt de modewereld voor op Jennifer Lopez’ red carpet-moment tijdens de Grammy’s later dat jaar. Als eeuwige favoriet van het modehuis opent en eindigt Amber Valletta vaker de show, maar niet eerder is het zo gewaagd als deze keer.

Versace
©Stephane Cardinale – Corbis/Getty Images
5/13
Native Share

De nieuwe generatie 

Versace heeft geen enkele moeite de ontwikkelingen in de modellenwereld te omarmen. Als de aandacht verschuift van ‘glamazons’ naar babyface beauties staat Donatella klaar om deze nieuwe schoonheid te verwelkomen. Voor de Atelier Versace-show in het voorjaar van 2012 zijn Karlie Kloss en Lindsey Wixson de gezichten van de show.

Naomi
©Photo: Marcus Tondo / InDigital | GoRunway
6/13
Native Share

Naomi, Naomi, Naomi

Naomi Campbell betreedt in de loop der jaren talloze keren de catwalk van Versace, maar tijdens de Atelier Versace-show in de herfst van 2013 ontketent haar aanwezigheid meer dan enthousiaste reacties van een verrukt publiek.

versace-greatest-runway
©Photo: Style.com
7/13
Native Share

Dark drama

Gothic is geen term die je meteen associeert met Donatella Versace, maar voor haar coutureshow in het voorjaar van 2003 transformeert ze Eva Herzigova en Georgina Grenville om tot in leer en kant geklede feeën. De speciale presentatie vol runway theater is alleen te zien voor een select gezelschap van klanten en modejournalisten, maar de kracht van de look spreekt boekdelen.

scott-barnhill
©Photo: Yannis Vlamos / Indigitalimages.com
8/13
Native Share

De mannen

De Versace-menswear heeft altijd dezelfde aandacht gekregen als de vrouwenshows. Dit jaar herintroduceert Donatella twee van haar all-time favorites op de catwalk. De iconische mannenmodellen Scott Barnhill en Ivan de Pineda keren speciaal voor Versace terug op de runway.

©Victor VIRGILE/GettyImages
9/13
Native Share

De Grammy’s dress

Als Jennifer Lopez in 2000 schittert in de beroemde groene Versace-jurk gaat Google in overdrive. Iedereen wil ‘de jurk’ zien. Offline bevestigt Lopez’ status als Hollywood A-lister voor eens en altijd. De 20e verjaardag van Lopez’ Grammy-optreden in de jurk wordt zelfs gevierd. In de lente van 2020 sluit Jennifer Lopez de show af in een aangepaste versie van ‘the dress’ en maakt ze indruk met haar tijdloze (lees: de vrouw lijkt niet ouder te worden) uiterlijk.

©Victor VIRGILE/GettyImages
10/13
Native Share

 

De reünie

Geen ander merk staat zo synoniem aan het supermodel als Versace. Tijdens de voorjaarsshow van 2018 verrast het merk het publiek door een aantal muzen terug te brengen. Tijdens de finale gaat het doek open en vormen Cindy Crawford, Carla Bruni, Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Helena Christensen een glamoureus tableau. Gekleed in zilveren jurken schitteren ze net als tijdens hun hoogtijdagen in de 90s.

Dua Lipa
©Jacopo Raule
11/13
Native Share

Dua’s debuut

Ook popsterren en Versace gaan hand in hand. De Gen-Z muze van het label is ongetwijfeld Dua Lipa. De ontwerpen van Donatella zijn al lang een essentieel onderdeel in de garderobe van Dua, maar in de herfst van 2021 is ze hét gezicht in de prachtige Versace-campagnes geschoten door fotografen Mert Alas en Marcus Piggott. Alsof het nog niet genoeg is voor Dua om aan te sluiten in het rijtje Madonna, Elton John en Lady Gaga als ‘gezicht van’, schittert ze ook op de catwalk tijdens de voorjaarsshow van 2022. Dua opent de show in een zwart pak met cut-outs en verschijnt later in een adembenemende roze jurk. Dua houdt zich meer dan staande tussen haar modevriendinnen Gigi Hadid en Grace Elizabeth.

©Pool ARNAL/PAT/GettyImages
12/13
Native Share

De bruid

Je denkt misschien niet meteen aan bruidskleding als je aan het Italiaanse modehuis denkt, maar ze kleedden onder anderen Angelina Jolie en Elizabeth Hurely voor hun grote dag. Tijdens de coutureweek in de jaren ’90 waren de ‘bruidsonthullingen’ van Atelier Versace altijd een hoogtepunt. Onvergetelijk is de herfstshow in 1995, als Gianni Versace de show afsluit met Kate Moss in een sprankelende mini-jurk en sluier; daarmee werd ze hét voorbeeld voor de moderne bruid.

Versace catwalk
©TIZIANA FABI/GettyImages
13/13
Native Share

Het Freeze frame

Hoe sluit je een modeshow af in een tijdperk van social media? Door het publiek, en de kijkers thuis, een moment te geven speciaal voor the gram. De prêt-à-porter-show van herfst 2022 werd afgesloten met de volledige Versace cast op de catwalk: freeze en take a picture.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.