deze-tropische-superboon-zit-vol-dopamine-en-belooft-meer-energie-en-ontspanning-355274
©GETTY IMAGES

Ben je vaak moe, gestrest of merk je dat je humeur alle kanten op schiet? Dan is het misschien tijd om kennis te maken met de mucuna pruriens – een natuurlijke plant uit de ayurvedische geneeskunde die steeds populairder wordt als supplement. Ontdek hier wat mucuna precies is, wat de gezondheidsvoordelen zijn, hoe je het gebruikt en waar je op moet letten.

Superpeulvrucht

Onder de boho gemeenschap op plekken als Costa Rica, Bali en Byron Bay in Australië – waar de dagen worden gevuld met yoga, meditatie en surfen – zijn natuurlijke remedies razendpopulair. (Denk aan medicinale paddenstoelen of adaptogene kruiden.) Sommige daarvan zijn inmiddels ook gangbaar in het westerse straatbeeld, maar andere blijven voor velen een raadsel. Zoals mucuna: een tropische superpeulvrucht uit de ayurvedische traditie, rijk aan levodopa (L-Dopa), een aminozuur en voorloper van dopamine, wat dan weer een neurotransmitter is die essentieel is voor onder andere de coördinatie van bewegingen en het reguleren van je stemming.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Volgens deze gemeenschap kan dez peulvrucht je een geluksgevoel geven, je hormonen in balans brengen, je immuunsysteem versterken, je geheugen ondersteunen en je huid laten stralen. Kortom, mucuna is een superfood dat je kan helpen beter te leven. Maar wat doet het nu écht met ons lichaam en onze geest?

Wat is mucuna pruriens?

Mucuna (Mucuna pruriens) is een klimplant met stekelige, harige peulen die van nature groeit in de tropische jungle van Centraal- en Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, India, Sri Lanka en tropisch Afrika. In de peulen zitten voedingsrijke zaden, ook wel fluweelbonen genoemd. Inheemse volkeren gebruiken deze bonen al eeuwenlang als voedsel en medicijn. Ze malen en roosteren ze bijvoorbeeld tot een cafeïnevrij koffie-achtig drankje.

Mucuna zit boordevol goede stoffen, zoals aminozuren, polyfenolen, lecithine, galluszuur en mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. Binnen de ayurvedische geneeskunde wordt mucuna gezien als een verjongend en afrodiserend middel – en zelfs als antigif bij slangenbeten. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het ingezet als tonicum voor de levenskracht van het lichaam. In het Westen is het een populair alternatief geneesmiddel dat, mede dankzij recente studies die de werking bevestigen, steeds bekender wordt onder gezondheidsliefhebbers.

“Mucuna is echt een uitzonderlijke plant, bekend om haar indrukwekkende gezondheidsvoordelen”, aldus Adriana Ayales, oprichter van Anima Mundi, een Amerikaans merk dat remedies en planten uit verschillende traditionele geneeswijzen aanbiedt. “De plant wordt al eeuwen gebruikt door inheemse gemeenschappen in regenwouden over de hele wereld, en vindt nu ook steeds meer zijn plek in de moderne wellnesscultuur.”

Wat doet mucuna precies?

“Mucuna is een natuurlijke bron van L-Dopa”, vervolgt Ayales. “Door de dopamineproductie te verhogen, kan het cognitieve functies, mentale helderheid, stemming en zelfs depressieve klachten verbeteren. En hoewel mucuna geen typisch adaptogeen is, heeft het een sterk regulerend effect op cortisol en stresshormonen. Het bevordert ontspanning en een gevoel van welzijn. Door het verhogen van dopamine en serotonine helpt het om de stemming te stabiliseren en vermoeidheid te bestrijden. Daarnaast heeft mucuna krachtige antioxidanten die ontstekingen en oxidatieve stress tegengaan – beide belangrijke oorzaken van versnelde veroudering en neurologische aandoeningen.”

Ayales denkt dat mucuna het dagelijkse leven van veel mensen zou kunnen verbeteren. “Nu stress en hormonale disbalans wereldwijd toenemen, zijn adaptogene planten belangrijker dan ooit”, aldus Ayales. “Mucuna beschermt niet alleen tegen oxidatieve stress, maar helpt ook om je stemming stabiel te houden en je hoofd helder. Bovendien beïnvloeden technologie en sociale media onze dopaminecircuits enorm. Omdat het een voedzame, eiwitrijke en ontstekingsremmende peulvrucht is, kan mucuna ook de spijsvertering verbeteren – ideaal bij een zenuwachtige maag of gastritis.”

De voordelen van mucuna

We zetten de voordelen van mucuna op een rij:

  • Het beschermen tegen oxidatieve stress

  • Het heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen

  • Het verlaagt cholesterol en een hoge bloeddruk

  • Het reguleert mogelijk de bloedsuikerspiegel

  • Het bevordert een goede spijsvertering

  • Het bestrijdt angst en depressie dankzij L-Dopa, en kan serotonine verhogen

  • Het helpt tegen stress en verlaagt het stresshormoon cortisol

  • Het kan de slaapkwaliteit verbeteren

De bijwerkingen van mucuna

Ook de mogelijke bijwerkingen sommen we op:

  • Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding

  • Niet combineren met antidepressiva of bij ernstige leverproblemen

  • Kan interactie hebben met medicatie tegen diabetes

Hoe gebruik je mucuna?

Mucuna is verkrijgbaar als supplement, in capsules (meestal op nuchtere maag in te nemen) of als poeder dat je oplost in water, melk, of – in ayurvedische stijl – toevoegt aan thee, matcha latte of warme chocolademelk. Je kunt ook een halve theelepel toevoegen aan smoothies, yoghurt, muesli of soepen. De aanbevolen dosering is tussen de 5 en 30 gram per dag. (Let op: vanwege interacties met medicijnen en mogelijke bijwerkingen bij langdurig gebruik, wordt aangeraden mucuna te gebruiken onder begeleiding van een specialist.)

cerebra
©Bol.com

Mucuna Pruriens-capsules van Cerebra, € 19,95

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site. Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Italia.