8-fouten-bij-het-plannen-van-een-bruiloft-die-bijna-elk-stel-maakt-283300
©ANP

We zullen er geen doekjes om winden: het plannen van een bruiloft is behoorlijk stressvol. Zelfs als je een droomlocatie hebt, een topplanner en een geweldige partner om ringen mee uit te wisselen, zijn er honderden beslissingen die je moet nemen bij het organiseren van zo’n belangrijke gebeurtenis. Welke fouten komen weddingplanners vaak tegen bij stellen die hun bruiloft plannen? Lees hier hun inzichten.

8 fouten bij het plannen van een bruiloft

Tijdens het plannen is het makkelijk bepaalde dingen te vergeten, maar dat zou geen extra stress moeten veroorzaken. Zolang je je bewust bent van een aantal van de meest voorkomende fouten bij het plannen van een bruiloft (en de moeite neemt ze te vermijden), zou het organiseren van deze belangrijke mijlpaal in je leven relatief probleemloos moeten gaan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Omdat weddingplanners van alles meemaken, vroegen we een paar topnamen uit de sector welke fouten bruidsparen regelmatig maken. Lees verder zodat jij deze mogelijke misstappen kunt vermijden.

Niet genieten van het planningsproces

Hoewel we helemaal toegeven dat er een aantal stressvolle onderdelen zijn aan het plannen van een bruiloft, is dit een once-in-a-lifetime ervaring waar je van moet proberen te genieten. “Geniet van elk moment, ook van de ups en downs”, adviseert Heather Lowenthal van Posh Parties. “Houd in gedachten dat de planning deel uitmaakt van de belangrijkste herinneringen.”

Haar belangrijkste advies is om te begrijpen dat het een proces is en pauzes te nemen wanneer dat nodig is. “Als het overweldigend wordt, neem dan wat tijd en plan een leuke activiteit of date night”, raadt ze aan. “Onthoud dat het een marathon is, geen sprint. Maak een overzichtelijke checklist en pak één ding tegelijk aan. Blijf positief en onthoud dat jullie een dag plannen die de start is van de rest van jullie leven samen.”

Je gastenlijst verkeerd tellen

Een groot deel van je planning bestaat uit het coördineren van ruimte en eten voor elke gast. Deze aantallen zijn essentieel voor je leveranciers om rekening te houden met je totale uitgaven, de indeling van de receptie en de bestelde maaltijden. “Een veelgemaakte fout die gasten maken is dat ze een mix van personen en huishoudens tellen bij het samenstellen van hun gastenlijst”, zegt Jeannette Tavares van Evoke Design & Creative. “Een gemakkelijke fout om te maken, omdat je misschien alleen rekening houdt met het aantal uitnodigingen dat je moet versturen. Helaas rekenen locaties en leveranciers niet per achternaam, maar per persoon.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Een gemakkelijke manier om dit te voorkomen is gewoon een kolom aan je spreadsheet toe te voegen die het aantal gasten per uitnodiging bijhoudt”, adviseert Tavares. “Op die manier voorkom je dat je, wanneer je uitnodigingen gedrukt worden, op dat aantal blijft hangen wanneer je de rest van je evenement budgetteert.”

De ruis niet buitensluiten

Een van de moeilijkste onderdelen van het plannen van een bruiloft is trouw blijven aan je visie over hoe de dag eruit ziet en voelt. Met familie en kennissen die allemaal vertellen hoe jullie ideale bruiloft er volgens hen uit moet zien, moet je hun advies met een korreltje zout nemen. “Zodra je je verloving bekendmaakt, krijg je de mening van iedereen over wat je zou moeten doen voor je bruiloft. Onthoud dat het jullie bruiloft is en laat de mening van anderen niet in de weg staan”, deelt Lowenthal.

“Schrijf samen met je verloofde op wat jullie wensen en prioriteiten zijn, zodat jullie een duidelijk beeld hebben van wat jullie willen. Luister vriendelijk naar wat andere mensen zeggen en neem het advies voor wat het is. Mensen zijn enthousiast en willen hun eigen ervaringen delen. Dat ze hun mening geven, betekent niet dat je daaraan moet gehoorzamen.”

Wees ook op je hoede voor social media. Hoewel het een prima inspiratiebron is, moet je niet proberen een kopie te maken van een bruiloft die je online hebt gezien. “Laat in plaats daarvan je eigen vibe erin terugkomen”, adviseert het team van Birch Event Design.

Videografie overslaan

Hoewel fotografie essentieel is bij bruiloften, komt het vaak voor dat bruidsparen het inhuren van een videograaf vergeten en daar vervolgens spijt van krijgen. “Prachtige foto’s leggen de herinneringen aan je trouwdag vast, maar een videograaf brengt je dag tot leven”, legt Lowenthal uit. “Als je het lopen naar het altaar, het uitspreken van je geloften, het dansen en belangrijke toespraken op video vastlegt, is dat iets wat je altijd kunt koesteren en op een dag aan je kinderen kunt laten zien.”

Weet je niet zeker of je een videograaf op je bruiloft wil? Overweeg dan een content creator in te schakelen voor het vastleggen van hapklare filmmomenten gedurende de dag. “Zij zijn meestal een meer betaalbare optie en zullen elk moment van jullie dag vastleggen, geweldige opnamen achter de schermen maken en korte videoclips samenstellen die je op social media kunt plaatsen”, zegt Lowenthal.

Trends vermijden

Hoewel veel bruidsparen bang zijn dat ze door toe te geven aan trouwtrends misschien geen ’tijdloos’ feest hebben als ze jaren later terugkijken naar foto’s, delen de planners dat het prima is om mee te gaan met wat nu in is als het jullie aanspreekt. “Bruidsparen vermijden trends waar ze echt van houden uit angst om trendy te zijn, zelfs als het helemaal bij ze past”, zegt het Birch Event Design-team. “Als je van een bepaalde trend houdt en het is echt iets voor jou, dan moet je je niets aantrekken van wat mensen denken.”

Wachten met het bespreken van huwelijkse voorwaarden

Lowenthal raadt aan de juridische logistiek zo snel mogelijk te regelen. “Ik heb helaas meegemaakt dat wanneer dit werd uitgesteld, het een wissel trok op de planning en zelfs op de relaties. Hoe eerder je hier prioriteit aan geeft, hoe gemakkelijker het zal zijn.”

Geen back-up plan voor het weer

Als een deel van je bruiloft buiten plaatsvindt, is een plan om op terug te vallen als de weersvoorspelling slecht wordt, handig. Zelfs op de zonnigste bestemmingen is het mogelijk dat regen jullie dag in de weg staat. “Het is veel gemakkelijker om van tevoren een plan B te bedenken en te bespreken. Dan is er geen paniek als de 10-daagse voorspelling bewolkt is”, deelt Tavares. “Zonder een noodtent hebben veel locaties geen binnenruimte als noodoplossing.”

Naast het opzetten van een tent of het regelen van alternatieven binnen voor je feest, moet je ook alternatieve plekken voor foto’s inplannen. Tavares: “Als je regen aan de horizon ziet verschijnen, kan dit betekenen dat je een geënsceneerde setting moet opzetten. Denk aan een achtergrond, extra bloemen en verlichting. Dit om er zeker van te zijn dat je een eindproduct krijgt waar je blij mee bent.” Ze adviseert ook om te zorgen voor paraplu’s en poncho’s voor zowel je gasten als je leveranciers.

Een ‘first look’ overslaan

Sommige bruidsparen geven de voorkeur geven aan een grote onthulling op het moment dat ze naar het altaar lopen. Toch zijn de meeste planners en fotografen het erover eens dat een first look nuttig is voor het verloop van je dag. “Plan in je tijdlijn ongeveer twee uur voor de ceremonie een first look en foto’s van jullie tweeën en de naaste familie”, zegt Lowenthal. “Op deze manier kun je van elk deel van je trouwdag genieten, inclusief het cocktailuurtje.” Nog een voordeel? “Een first look kan jullie zenuwen bedaren. Daarnaast kan het wat tijd samen geven tijdens de chaos van de trouwdag.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.