dit-is-wat-je-eigenlijk-zou-moeten-eten-als-ontbijt-275480
©Getty Images

Velen van ons zijn opgegroeid met het beginnen van de dag met cornflakes, toast, bagels of een boterham met hagelslag. Maar experts waarschuwen nu om dit soort suikerrijke, ongeraffineerde voedingsmiddelen niet als eerste te eten, maar eerder te kiezen voor een hartig ontbijt. Vogue vroeg de experts wat het beste ontbijt is om ’s ochtends te eten.

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Dit is een vraag waar eigenlijk geen eenduidig antwoord op bestaat. Hoewel onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die ontbijten over het algemeen gezonder zijn – degenen die het overslaan blijken vaak een slechtere kwaliteit van voeding te hebben en hebben meer kans op chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten – zou een deel van deze resultaten verklaard kunnen worden door het feit dat ontbijters over het algemeen gezondere keuzes maken tijdens andere maaltijden.

Nu tijdbeperkte eetmethoden, zoals intermittent fasting, steeds meer gemeengoed worden, is de vraag wat we dan nog over het ontbijt moeten zeggen. “Het is een kwestie van persoonlijke fysiologie en levensstijl”, zegt voedingsdeskundige en expert op het gebied van functionele gezondheid Rosemary Ferguson. “Voor sommigen geeft een vroege maaltijd de start van de dag voeding voor hun ochtendactiviteiten en stabiliseert het de bloedsuikerspiegel. Anderen zullen merken dat ze beter functioneren zonder – het is geen uniforme situatie. Luisteren naar je lichaam is de sleutel.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat kan ik het beste eten als ontbijt?

Als je graag ontbijt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste voeding eet, want de verkeerde voeding kan je voorbereiden op een ongezonde dag. “Een uitgebalanceerd en gezond ontbijt zou idealiter een combinatie van vezels, goede vetten en eiwitten moeten bevatten,” zegt Ferguson. “Deze voedingsstoffen werken samen om de suikeropname in de bloedsomloop te vertragen, wat helpt om een vol gevoel te behouden en zorgt voor een gestage energieafgifte.”

Vermijd koolhydraatrijke opties, zoals ontbijtgranen en toast, omdat ze snelle pieken in de glucose- en insulinespiegel veroorzaken, wat leidt tot een ‘achtbaan’ van energiepieken en -dalen gedurende de dag”, adviseert Ferguson. Alles wat geraffineerde suikers of enkelvoudige koolhydraten bevat, moet worden vermeden. Vergeet ook niet dat de meeste dozen ontbijtgranen die beweren vol voedingsstoffen te zitten, in werkelijkheid ingrediëntenlijsten hebben die een ander verhaal vertellen – lees altijd het etiket.

Een goed ontbijt kan bestaan uit groenteomeletten, rauwe (natuurlijke en suikervrije) yoghurt of kefir (beide goed voor je darmen) met noten, zaden en bessen, of de klassiekers zoals avocado, eieren en/of gerookte zalm. Het voelt misschien niet zo natuurlijk ’s ochtends, maar eet veel groenten en vervang gewoon brood door volkorenbrood, zoals Duitse rogge of glutenvrij zuurdesem. Als je op deze manier eet, voorkom je constante schommelingen in je bloedsuikerspiegel en de onvermijdelijke crash in je humeur, energie en hongergevoelens die daarop volgen.

Moet ik het ontbijt overslaan?

Waar past eten met tijdsbeperkingen in dit alles? Als je iemand bent die geleerd heeft over de gezondheidsvoordelen die het inkorten van je dagelijkse eetmoment op je gezondheid kan hebben, en die momenteel het ontbijt overslaat als een manier om dit te doen, dan wil je misschien nog eens goed nadenken.

“Onderzoek naar circadiane ritmes suggereert dat een eerder tijdsbeperkt eetkader – wat betekent dat je eetvenster eerder op de dag begint – betere gezondheidsvoordelen kan opleveren,” zegt Ferguson. “Dit is in lijn met de natuurlijke ritmes van het lichaam en kan de metabole gezondheid verbeteren, maar het is belangrijk om te onthouden dat het moet passen in iemands sociale leven en gezinsleven, dus sommige mensen zullen merken dat het later op de dag beginnen met hun voedselinname beter werkt voor hun levensstijl.”

Je eetinterval tussen acht en 12 uur houden helpt bij insulinegevoeligheid, cognitie, ontstekingen en gewichtsbeheersing, plus het geeft je spijsverteringsstelsel rust, dus het is het overwegen waard als het bij je levensstijl past en je het eens wilt proberen om je gezondheid een superboost te geven.

Het ontbijtdebat: gesloten

Ontbijten of niet ontbijten? Het antwoord is: doe wat voor jou werkt. Als je besluit om te ontbijten, dan is het de belangrijkste maaltijd van de dag om goed te bereiden: zorg ervoor dat het evenwichtig is en veel vezels, vetten en eiwitten bevat, en vrij is van ongeraffineerde koolhydraten en suiker, zodat je klaar bent voor een gezonde dag.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd oor Vogue.UK.