kiwis-zitten-tjokvol-voordelen-waarom-je-volgens-experts-vaker-dit-superfruit-zou-moeten-eten-266983
©Spotlight

Gezond(er) de lente in? Probeer dan eens elke dag een kiwi te eten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens experts hebben kiwi’s tal van voordelen. Ze zouden de spijsvertering verbeteren. Het eten van deze vrucht bij het ontbijt of voor (of na) een proteïnerijke maaltijd zou bovendien helpen tegen een opgezwollen gevoel. Kiwi’s hebben daarnaast verschillende voordelen voor de huid én het emotioneel welzijn. Voedingsdeskundigen leggen hieronder uit hoe dat werkt.

Voordelen van kiwi na het eten

De voedingsdeskundigen van Clínica Mira + Cueto bevelen kiwi’s aan na periodes van (te) veel of ongezond eten, zoals tijdens vakanties. Dan eet je immers soms voedsel waar je lichaam niet aan gewend is en eventueel slecht op reageert. Kiwi’s hebben dan “gunstige effecten op het maag-darmkanaal, waardoor de buikontsteking die verband houdt met spijsverteringsproblemen, obstipatie en verstoring van de darmflora verbetert”.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Kiwi vermindert een opgezwollen gevoel

De kiwi heeft namelijk een hoge gehalte aan oplosbare en onoplosbare vezels. “Kiwi’s houden water vast, verhogen de ontlasting en verbeteren het transport van voedsel en vloeistoffen door het spijsverteringsstelsel. Hierdoor wordt een mogelijke obstipatie gecheckt en de ontsteking die doorgaans in deze gevallen optreedt, wordt verminderd”, leggen de voedingsdeskundigen uit. Bovendien hebben kiwi’s een probiotisch effect dat de darmflora verbetert.

Kiwi’s zijn dus altijd een goed idee, maar na periodes van (te) veel eten nog beter. Niet omdat veel eten niet lekker is, maar omdat je dan vervolgens soms een opgezwollen en eventueel zelfs verstopt gevoel krijgt. Als je dit hebt, adviseert Clínica Mira + Cueto om tijdens deze periodes dagelijks twee stuks te eten.

Nog meer voordelen van kiwi’s

Kiwi’s zouden, naast het tegengaan van dat opgezwollen gevoel, allerlei gezonde effecten hebben. We zetten er een paar op een rijtje:

  • Kiwi’s werken verzadigend vanwege het hoge gehalte aan plantaardige vezels, wat helpt om de mogelijk hoge cholesterolgehaltes als gevolg van bepaald eten onder controle te houden.
  • Een kiwi vermindert en voorkomt obstipaties na perioden van verstoorde eetgewoonten.
  • Kiwi’s zijn rijk aan antioxidanten, die helpen om vrije radicalen te bestrijden. “Tijdens de zomervakantie hebben we te veel blootstelling aan de zon, wat resulteert in een toename van vrije radicalen. Deze kunnen we neutraliseren om verouderingsprocessen van de huid onder controle te houden”, leggen de experts uit.
  • Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.

De emotionele voordelen

Het is bewezen dat kiwi’s ook ons emotioneel welzijn kunnen verbeteren, omdat ze onder andere natuurlijk melatonine bevatten. Slaapdeskundige Theresa Schnorbach stelde een ranglijst op van de beste voedingsmiddelen om beter te slapen (in samenwerking met Emma – The Sleep Company) en plaatste kiwi’s op de tweede plaats. Vooral als de kiwi een uur voor het slapengaan en elke avond gedurende een maand wordt gegeten. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er verschillende experts die een tekort aan vitamine C in verband brengen met (mentale) vermoeidheid; dus de grote hoeveelheid vitamine C in kiwi helpt om deze te bestrijden.

Groene of gele kiwi’s?

Dat is de eeuwige vraag als het om kiwi’s gaat. De voedingsdeskundigen van Mira + Cueto bevestigen dat beide soorten een vergelijkbare hoeveelheid energie leveren, terwijl ze weinig calorieën bevatten. Ook hebben beide kleuren kiwi’s een hoog watergehalte, “waardoor ze voedingsmiddelen van hoge kwaliteit zijn die sterk worden aanbevolen voor alle leeftijden”. Het grote verschil zit vooral in de hoeveelheid vezels en vitamine C. “Groene kiwi heeft een hoger vezelgehalte, maar de gele versie heeft aanzienlijk meer vitamine C”, concluderen ze.

Wanneer kiwi’s eten?

Het is altijd een goed moment om kiwi te eten, maar als we ons concentreren op de voordelen voor de darmen, is het een goede vrucht om bij het ontbijt te eten. Bovendien helpt de vrucht op dit moment van de dag “het immuunsysteem te versterken en de antioxidanten-behoeften gedurende de dag te verstrekken”, zeggen de experts van Mira + Cueto.

En eet je kiwi’s dan voor of na de maaltijd? “In het geval van een moeilijke spijsvertering of verstoord maagzuur, zijn kiwi’s geschikt om  voor of na een proteïnerijke maaltijd te nemen. Dit omdat het de spijsvertering van eiwitten vergemakkelijkt, door de opname ervan te verhogen en het gevoel van zwaarte dat gepaard kan gaan met eiwitrijke diëten te verminderen”.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.