zo-kun-je-gemakkelijk-een-opgeblazen-gevoel-voorkomen-266435
©Arran & Jules voor Vogue Nederland, januari/februari 2023

Heb jij soms last van een opgeblazen gevoel? Dan weet je dat dat niet fijn voelt, en in extreme gevallen zelfs echt pijn kan doen. En dus is het nuttig om te begrijpen waarom je een opgeblazen gevoel hebt – of dat nu komt door het prikkelbare darmsyndroom of door een reactie op bepaalde voedingsmiddelen – en hoe je het kunt voorkomen.

Een opgeblazen gevoel voorkomen

Voordat we hier dieper induiken, wijzen we je op het feit dat er ook altijd veel ‘ervaringsdeskundigen’ – vooral op TikTok – met dit onderwerp aan de haal gaan, en niet altijd met de juiste bedoelingen. Zo is de term op het platform 532,8 miljoen keer bekeken, en verschijnen er een verontrustend aantal berichten als je zoekt op ‘bloating‘, waarin gebruikers met een sixpack worden uitgelicht om te laten zien hoe ze “een opgeblazen gevoel verminderen”. Hoewel sommige video’s nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om alleen het advies van gekwalificeerde experts op te volgen.

Dat doen wij dan ook: Rhian Stephenson, voedingsdeskundige en natuurgeneeskundige, legt uit wat je moet weten over het voorkomen en verminderen van een opgeblazen gevoel.

1. Eet niet te vaak

Het vermogen van de darmen om samen te trekken en voedsel door het spijsverteringskanaal te verplaatsen, noemen we ook wel motiliteit. Als je motiliteit traag is, is de kans groter dat je een opgeblazen gevoel krijgt, legt Stephenson uit. “Een slechte motiliteit komt vaak voor bij mensen met diabetes, chronische stress en schildklierproblemen, maar te vaak eten kan de boel óók vertragen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Als je chronisch gestrest bent, maak dan van ontspanning een prioriteit – denk aan ademwerk, een wandeling, of je telefoon bewust wegleggen. Als te vaak eten het probleem kan zijn, raadt Stephenson aan om minstens twaalf uur niets te eten tussen je avondeten en je ontbijt de volgende ochtend. Voorkom ook dat je gedurende de dag te veel eet. “Streef naar een pauze van drie tot vier uur tussen maaltijden overdag”, adviseert ze. Ook kan het helpen om te bewegen. “Wandelen helpt alles in gang te zetten, dus probeer te wandelen na een maaltijd, of zelfs gewoon vaker gedurende de dag.”

2. Vermijd rauw eten

Als je je opgeblazen voelt, zou je kunnen denken dat eenvoudig, rauw voedsel een goed idee is – maar dat is dus niet waar. “Te veel rauw voedsel kan moeilijk te verteren zijn en zal een opgeblazen gevoel verergeren als je spijsverteringsstelsel het al zwaar heeft”, zegt Stephenson. “Veel groenten hebben taaie celstructuren die veel energie vergen om te verteren, dus hoewel ze geweldige bronnen van vezels, vitaminen en mineralen zijn, kun je ze het best vermijden als je een opgeblazen gevoel hebt.”

Verruil het rauwe voedsel voor gekookte groenten, totdat je je beter voelt. En zorg ervoor dat je goed kauwt. “Het is een belangrijk onderdeel van het verteren van rauwe groenten. De meeste mensen kauwen niet lang genoeg”, voegt Stephenson toe.

3. Drink appelciderazijn

Als je nog niet bekend bent met de appelciderazijn-hype, beschouw dit dan als een teken. “Appelciderazijn is geweldig voor de spijsvertering. Het helpt de maag aan te zuren, wat – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – eigenlijk een goede zaak is”, legt Stephenson uit. “Het helpt de spijsvertering op gang te brengen door inactieve vormen van spijsverteringsenzymen te splitsen in hun actieve vormen.” Meng 30 ml appelciderazijn met water en neem het in vóór een grote maaltijd.

4. Neem ‘spijsverteringsbitters’ op in je routine

‘Spijsverteringsbitters’ – een soort kruidenmengsels, ook wel digestive bitters genoemd – worden vaak gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, en helpen de spijsvertering te stimuleren, de stoelgang te reguleren en te ontgiften. “Ze stimuleren de productie van spijsverteringsenzymen, galafscheiding en bevorderen optimale zuurniveaus in de maag. Daarnaast hebben sommige ook een krampstillend effect, wat kan helpen als je ook last hebt van kramp”, zegt Stephenson. Ze raadt de ‘Digest + Debloat’ van haar eigen wellnessmerk Artah aan. Voeg het toe aan water voor of na de maaltijd – je kunt het ook mengen met het appelciderazijnmengsel, als dat makkelijker is.

5. Let hierop als je alcohol drinkt

Hoewel alcohol helemaal niet goed is voor je darmen, loont het om als je toch wil drinken in ieder geval voor het juiste drankje te kiezen. Vermijd champagne, witte wijn en zoete cocktails. Kies in plaats daarvan voor biologische Pinot Noir en Cabernet Sauvignon. “Deze wijnsoorten hebben een gevarieerder fytonutriëntenprofiel dan andere, wat – als je ze met mate drinkt – kan helpen om de negatieve effecten van alcohol op het microbioom (de bacteriebevolking in je darmen, red.) tegen te gaan”, zegt Stephenson. En als je je écht wil uitleven, doe dat dan om dezelfde reden met wodka, gin of tequila – allemaal suikerarme dranken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.