ik-nam-een-week-lang-elke-dag-een-ijsbad-en-dit-deed-dat-met-mijn-huid-266401
©HANS VAN BRAKEL, VOGUE NEDERLAND, MEI 2023

Toegegeven: ik ben de ideale consument voor de mode- en beauty-industrie. Ik doe echt mijn best om niet te veel geld uit te geven aan beauty- en modeproducten waarvan ik het gevoel heb dat ik ze nodig heb, maar die me nul plezier en een hoop gedoe opleveren (zoals shapewear en scheermesjes). Maar toen ik werd gevraagd om me weer eens helemaal onder te dompelen (letterlijk deze keer) in een nieuwe beautyroutine, had ik niet sneller ‘ja’ kunnen zeggen. Ten eerste gedij ik als Kreeft goed in water, dus het idee om mezelf een week lang elke dag onder te dompelen in een koud bad, sprak me erg aan (wat was ik jong en naïef een week geleden). Daarnaast was ik nieuwsgierig naar de voordelen van een ijsbad voor mijn huid. En dus besloot ik een week lang, elke dag een ijsbad te nemen – en dit is het resultaat.

Een week lang elke dag een ijsbad

Dag 1

Ik ga al sinds mijn 22e naar Wi Spa in Los Angeles, dus nu ook. Mijn partner en ik rijden er na werk heen, kleden ons uit en stoppen onze spullen weg. Ze verzekeren me dat het koude bad heus niet zo koud is.

De Wi Spa heeft drie baden – een middelmatig warme, een echt warme en een koude – en het is die laatste waar ik mijn zinnen op zet. Ook al besef ik dat het niet ijskoud is – het is koud, dat wel, maar het zou waarschijnlijk goed voelen als ik er gewoon aan toegaf – weiger ik om er in één keer in te stappen. Ellendig langzaam, centimeter voor centimeter, dompel ik mijn lichaam onder in het water. Trillend. Wanneer ik eindelijk helemaal onder water ben, klapperen mijn tanden alsof ze op het punt staan om uit mijn hoofd te springen. Op dat moment vergezelt een groep meiden me in het bad – ze stappen erin zonder ook maar een kik te geven.

Als ik een paar ijskoude minuten in het bad heb doorgebracht, haast ik me naar het halfwarme bad. Ik heb nu al het gevoel (ben ik gek?) dat mijn huid zachter is als ik subtiel over mijn wang strijk.

Dag 2

Mijn koude duik voelt vandaag minder koud aan – goed nieuws voor mijn arme lichaam dat nog steeds hard aan het werk is om de kater van het weekend te verwerken, en gewend is aan de zoete streling van nacho’s en romcoms in deze situatie. Maar slecht nieuws voor mij. Ik moet eraan geloven en ga naar de ‘ijskamer’ van Wi Spa, waar de temperatuur rond de 4 graden ligt.

In de ijskamer realiseer ik me al snel dat mijn geklets met vriendin Julie – die zo aardig is om me vandaag te vergezellen – ervoor zorgt dat iedereen in de ijskamer me wil opsluiten tot ik doodvries. En dus haast ik me maar naar buiten, nog voordat de kou echt zijn kans heeft gekregen om zijn ding te doen.

Toch is mijn huid aan het gloeien en voelen mijn longen een beetje meer… helder (als je snapt wat ik bedoel?) als ik diep ademhaal.

Dag 3

Ik kom voor de derde dag op rij aan bij Wi Spa en lees op een bordje bij de receptie dat het koude dompelbad gesloten is om schoongemaakt te worden. (Sabotage? Te vroeg om te zeggen op dit moment.) Onaangedaan stap ik terug in mijn auto, en google ik: ‘Sauna LA ijsbad’, om vervolgens zeer ontmoedigd te worden door de plaats die als eerste opduikt: Voda Spa, een sauna die zo hip is dat je er alleen met een lidmaatschap naar binnen kunt. Ik overweeg om te bellen om mijn situatie uit te leggen en te kijken of ik een persbezoek kan regelen, maar de gedachte dat ik om een speciale behandeling moet vragen, maakt me zenuwachtig, dus ik zie ervan af en haal een zak ijs bij de kruidenier om in mijn eigen bad te dumpen.

Ik hou het niet lang vol in mijn geïmproviseerde dompelbad; de foto’s die ik probeer te maken als bewijs (ik draag een badpak!) zijn net zo wazig en korrelig als bewakingsbeelden. Je moet me maar op mijn woord geloven dat ik er níet leuk uitzie in een ijsbad.

Maar na afloop is dat wel anders; mijn wangen zijn roze, mijn ogen zien er helderder uit en zelfs het puistje boven mijn lip lijkt te zijn afgeschrikt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dag 4

Ik zie er vandaag glanzend uit – op een goede manier; ik heb een heldere, stralende huid en ik zou zweren dat mijn wimpers op de een of andere manier zijn gegroeid in de afgelopen vier dagen. (Oké, misschien ben ik gisterenavond vergeten mijn mascara eraf te halen, maar wat maakt het uit.)

Ik bel de Wi Spa en krijg te horen dat het ijsbad vandaag weer open is – maar alleen vandaag, dus ik moet een ander plan bedenken voor het weekend. Ik rij naar de spa voor een laatste koude duik en merk dat het deze keer een stuk makkelijker gaat; werkt het ijsbad van de spa echt niet goed, of leer ik gewoon wat doorzettingsvermogen is? Een paar heel aardige vrouwen die ik niet ken betrekken me in hun praatjes over een vrijgezellenfeest waar ze tegenop zien, en voor ik het weet, klim ik na een volwaardige sessie van vijf minuten (!) uit het koude bad.

Dag 5

De mensen van LIV Infrared Sauna and Cold Plunge in West-Hollywood zijn zo vriendelijk om mij en mijn vriendin Jocelyn uit te nodigen om hun faciliteiten uit te proberen, zodat ik mijn koude duik kan laten doorgaan. Bij aankomst blijkt niet mijn vriendin Jocelyn, maar ik overduidelijk de lafaard die het maar een seconde uithoudt in het koude bad (terwijl Jocelyn me verrast door het zes hele minuten vol te houden).

Wat ik ook leer op deze vijfde dag, is dat je níet kort voor je bezoek moet eten (al helemaal niet als je ook nog steeds misselijk bent van de kaasfrietjes van de avond daarvoor). Ik voel me tijdens de duik een beetje misselijk, maar prima. Maar een half uur na de sessie moet ik de auto heel snel aan de kant zetten om alles eruit te gooien.

Dag 6

Een selfie die ik in de auto neem, doet me verbazen. De combinatie van wat mascara en zien hoe egaal de koude duik (of mijn gloednieuwe reeks K-beautyproducten, of een andere onbekende kracht) mijn huid heeft gemaakt, laat me versteld staan van mijn eigen schoonheid.

Ik moet toegeven dat ik vervolgens ietwat valsspeel, door een koude douche te nemen in plaats van een ijsbad. Ook de conclusie is teleurstellend: ik vind het onaangenaam en ik denk eerlijk gezegd niet dat mijn huid er beter van wordt – in ieder geval niet beter dan van een warme douche. Toch gaan we door in naam van de wetenschap – ze noemen mij niet voor niets de J. Robert Oppenheimer van de huidverzorging.

Dag 7

And just like that… eindigt vandaag het experiment. Op deze zevende en laatste dag duik ik in mijn Ganni-badpak, waar ik te veel geld voor heb betaald, in de Stille Oceaan. Het is natuurlijk niet echt ijskoud water; de temperatuur ligt ergens rond de 4 graden, maar het voelt nog steeds belachelijk koud aan als ik de auto parkeer en me een weg naar het water baan (ik probeer mezelf nog op te peppen door Speed Drive van Charli XCX te draaien, wat er voor toeschouwers vast heel triest uitziet, maar het werkt wel een beetje, in die zin dat ik uiteindelijk het water in ga).

In de oceaan zijn geeft me altijd een heel fijn gevoel, maar ik denk niet dat ik vandaag letterlijk de sprong zou hebben gewaagd als ik dit experiment niet aan het doen was; ik dobber liever rond op echt warme dagen wanneer de zee warm aanvoelt, terwijl ik probeer om niet na te denken over de klimaatimpact die zulk warm water op het ecosysteem van de oceaan moet hebben. Maar als ik eenmaal thuis ben, merk ik dat mijn sproeten terug zijn, en dat ik ze, in combinatie met de gladste huid die ik in weken heb gehad, voor het eerst écht kan waarderen.

De voordelen van een ijsbad voor je huid

Als ik alleen kijk naar de voordelen van een ijsbad voor je huid, kan ik een koude-dompel-levensstijl van harte aanbevelen. (Als je niet het doorzettingsvermogen hebt, kun je misschien beter een heel dure moisturizer kopen, of zo.) Al geeft het je ook een goed gevoel als het lukt om jezelf te motiveren om dagelijks een ijsbad te nemen. Maar mijn borsten zijn wel boos op me. Ze hebben er nooit om gevraagd om een week lang elke dag te worden ingevroren. Mensen en zoogdieren zoeken warmte met een reden!

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.