dit-moet-je-weten-over-de-donkere-kant-van-het-sterrenbeeld-kreeft-260419

Tegelijk met de start van de zomer is ook het Kreeft-seizoen begonnen. Een geschikter moment om dit sterrenbeeld in het zonnetje te zetten, is er niet. Daarom zoomen we vandaag in op dit teken, een van de gevoeligste sterrenbeelden van allemaal. Maar vergis je niet: de Kreeft heeft óók een donkere kant.

De gevoelige kant van de Kreeft

Laten we beginnen met de eigenschap waar de Kreeft het meest om bekendstaat: de ontzettend gevoelige kant van dit sterrenbeeld. Als je dit teken in je horoscoop hebt staan, herken je dat vast. Je bent emotioneel van aard en voelt ook de emoties van anderen feilloos aan. Dat maakt jou (voor anderen) een fantastisch persoon om naartoe te stappen met struggles, al kun je het zelf soms lastig vinden om die narigheid weer van je af te schudden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En dat is iets waar je vaker last van hebt: je hebt de neiging om jezelf een beetje te vergeten. Je gaat zo ver in het zorgen voor anderen, dat je soms niet goed genoeg voor jezelf zorgt. Gek is dat niet. Je zou kunnen zeggen dat je, als Kreeft, bent gemáákt om te zorgen. De Kreeft is de oermoeder van de sterrenbeelden. Dit sterrenbeeld kan aanvoelen én bieden wat anderen nodig hebben.

Kreeft of krab?

Maar daartegenover staat dat de Kreeft soms afstandelijk is, alsof het een schild om zich heen heeft. Die eigenschap staat in schril contrast met het warme, zorgzame karakter van de Kreeft. Een verklaring hiervoor? Die klinkt best logisch. De Kreeft floreert in situaties die vertrouwd zijn, die veilig zijn. Daarom is het eigen huis voor dit teken zo’n beetje heilig. Als Kreeft herken je het ongetwijfeld: jouw thuisbasis is voor jou ontzettend belangrijk. Geen enkel sterrenbeeld is zo gehecht aan een fijn en veilig thuis als de Kreeft.

Een stukje achtergrond daarover: vaak wordt het teken Kreeft weergegeven als een krab. Dat is niet zomaar, want de krab hecht als geen ander waarde aan zijn huisje, dat hij altijd met zich meedraagt. En dat moet ook wel, want van binnen is de krab kwetsbaar en zacht. Van buiten is zijn huis stevig, als een pantser. Dit moet je symbolisch zien, want dit geldt voor mensen met het sterrenbeeld Kreeft in hun horoscoop ook. Je trekt je maar al te graag terug in je eigen huis, waar het aangenaam, bekend en veilig is. Je vindt het oké om daar alleen te zijn, maar het liefst omring je je vaak met de mensen van wie je houdt.

‘Jezelf’ zijn

Ook tekenend voor jou, Kreeft, is dat je je niet vanzelfsprekend op je gemak voelt in situaties die je niet kent. Als je nieuwe mensen leert kennen, kijk je liever even de kat uit de boom. Jij bent niet gelijk ‘jezelf’ zodra je een stap over de drempel van een vreemd huis zet. Het duurt even totdat je je prettig voelt. En tot dat moment kun je wat afstandelijk overkomen.

Dat geldt echter alleen voor de onbekende buitenwereld; jouw dierbaren weten hoe je echt bent. Zij weten dat je alles voor ze zou doen, van het hosten van de leukste etentjes tot naar ze luisteren en voor ze opkomen als dat nodig is. Als blijkt dat een van je dierbaren in de moeilijkheden zit of gekwetst is, dan ben jij de eerste die in actie wil en zal komen.

De donkere kant van de Kreeft

Op zulke momenten komt de harde, boze kant van dit teken naar boven. Dan blijkt dat de Kreeft ook gemeen kan zijn, en soms zelfs haatdragend. Passief-agressief gedrag is dit teken ook niet onbekend. Wie dit herkent, weet ook dat de donkere kant van de Kreeft erg lang kan duren. Daar heb je ook zelfs last van, maar dat zul je niet gauw toegeven. Je sluit je liever af en – wanneer iemand je ernaar vraagt – ontken je dat het je iets doet. En dat terwijl je stiekem weet dat dát al helemaal niets oplost.

Bente de Bruin is journalist, astrologie-expert en auteur van het boek ‘Het staat (niet alleen) in de sterren’. Voor Vogue.nl duidt ze astrologie-onderwerpen en verbindt ze sterrenbeelden aan stijl, trends, (liefdes)relaties en carrièrekeuzes.