waarom-zijn-memes-over-tweelingen-vaak-zo-negatief-dit-is-hoe-het-echt-zit-255839
©Fotografie: Getty Images | Illustratie: Marie van der Donk

Tweelingen, dit is jouw maand! Op 21 mei ging de zon dit sterrenbeeld binnen, wat betekent dat het Tweelingen-seizoen inmiddels al in volle gang is. Reden genoeg om eens in dit sterrenbeeld te duiken en dé grote vraag over Tweelingen te beantwoorden. Namelijk: wat is er waar van het negatieve beeld dat wordt geschetst van Tweelingen in memes, artikelen en zelfs offline, gewoon in je omgeving? Dit is hoe het echt zit.

Het negatieve imago van Tweelingen

Mocht je het nog nooit gehoord of gezien hebben (die kans is klein, maar toch): Tweelingen worden omschreven als leugenaars, onbetrouwbaar en mensen die snel én vaak vreemdgaan. Kortom, ze zouden twee gezichten hebben. Bovendien zouden ze nooit zichzelf zijn, omdat ze zich moeiteloos aan alle soorten mensen kunnen aanpassen. Ja, het is niet niks. Maar kloppen deze beschuldigingen wel?

Dat is nou net het punt: je kunt een specifiek persoon natuurlijk niet zulke eigenschappen toeschrijven omdat deze is geboren toen de zon in een bepaald sterrenbeeld stond. Daarbij matchen de eigenschappen ook niet met de stereotype Tweelingen (wat je waarschijnlijk fijn vindt om te lezen als dit jouw sterrenbeeld is).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De kenmerken van Tweelingen

Hoe zit het dan echt? Tweelingen zijn de sociaalste wezens van de dierenriem. De naam van dit teken verklapt al dat Tweelingen altijd op zoek zijn naar gezelschap. Ze zijn in hun element als ze kunnen socializen, nieuwe dingen kunnen leren en plezier kunnen maken. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig en vaak ook nog eens slim en gevat.

De typische Tweelingen krijgt dus energie van sociale situaties. Andersom loopt dit teken leeg als het te veel tijd alleen thuis doorbrengt. Dat is voor veel mensen (lees: andere sterrenbeelden) niet goed te begrijpen. Hoe kan iemand zo veel energie hebben? En zonder moeite met iedereen een gesprek aanknopen? Tsja, dat is die Gemini magic.

Sociale kwaliteiten

En die sociale kwaliteiten, daar zijn anderen nog weleens jaloers op omdat zij zich moeilijker kunnen aanpassen aan anderen, en zich af en toe niet op hun gemak voelen in een bepaalde situatie. We gaan het beestje bij zijn naam noemen: hier is sprake van afgunst. Stiekem willen anderen dit ook kunnen. Daarom beschuldigen ze Tweelingen ervan dat ze meepraten met anderen, of zelfs liegen. Dus Tweelingen, wees niet te hard richting de haters. Je zet in iedere situatie het juiste masker op, en dat wordt door sommigen gewoon gezien als ‘nep’.

Dat idee wordt versterkt door het feit dat Tweelingen vaak over een heleboel verschillende onderwerpen wel iets weten. Dit is meestal oppervlakkige kennis; Tweelingen hebben zo veel interesses dat ze, voordat ze in het ene onderwerp kunnen duiken, alweer afgeleid zijn door het andere thema. Tweelingen hebben immers continu mentale stimulatie nodig. Dit kan ertoe leiden dat de dingen waar ze aan beginnen (en waar ze iedereen over vertellen, uiteraard) niet afmaken. En daar heeft ‘de buitenwereld’ dan weer een mening over.

En dat vreemdgaan dan?

Hier zit een bijzonder vergezochte kern van waarheid in. Het belangrijkste voor Tweelingen is dat zij in een relatie elke dag weer uitgedaagd worden door hun partner. Ze willen gefascineerd blijven door hem of haar, net zoals in het dagelijkse leven. Als er in een relatie niet gecommuniceerd wordt, is dat voor dit sterrenbeeld hét recept om snel verveeld te raken. Dit teken wil geprikkeld worden en elke dag weer nieuwe dingen over zijn of haar lover leren. Desondanks zijn Tweelingen niet snel geneigd om de diepte in te gaan; ze houden het liever luchtig en speels, bijvoorbeeld door de ander een beetje uit te dagen.

Maar wat als dat allemaal niet gaat? Als die mentale stimulatie ontbreekt in een relatie? Zoals eerder uitgelegd, kunnen Tweelingen dan de neiging hebben om aan het volgende ‘project’ te beginnen. Kun je daardoor stellen dat mensen met dit sterrenbeeld sneller vreemdgaan? Het antwoord is nee. Onder alle sterrenbeelden wordt gelogen en vreemdgegaan. Hoewel het ene teken meer behoefte heeft aan nieuwe impulsen en sociaal contact dan het andere, kun je niet beweren dat “Tweelingen altijd vreemdgaan”. Zo werkt astrologie gewoon niet. Er is geen teken slechter of beter dan de rest, wat die talloze memes ook beweren.

Bente de Bruin is journalist, astrologie-expert en auteur van het boek ‘Het staat (niet alleen) in de sterren’. Voor Vogue.nl duidt ze astrologie-onderwerpen en verbindt ze sterrenbeelden aan stijl, trends, (liefdes)relaties en carrièrekeuzes.