inspiratie-voor-je-leeslijst-dit-boek-past-het-best-bij-jouw-sterrenbeeld-249586
©Beeld: Getty Images | Illustratie: Marie van der Donk

Vind je dat je eigenlijk te weinig leest? Of heb je juist geen idee welk boek je na je laatst verslonden titel wil gaan lezen? In beide gevallen is het geen slecht idee om je horoscoop eens te raadplegen. Welk boek je zou moeten lezen op basis van je sterrenbeeld, zie je in onderstaande lijst.

Dit boek past het best bij jouw sterrenbeeld 

Ram

Met jouw actieve levensstijl en je soms wat korte aandachtspanne, is het lezen van een boek misschien niet direct jouw favoriete bezigheid. Dat wil niet zeggen dat je er niet enorm van kan genieten. Als het boek je aandacht maar voldoende weet vast te houden. Het perfecte boek voor jou is zo spannend, dat dat met gemak lukt. November van Thomas Olde Heuvelt zou volgens vele lezers precies dat zijn: heel moeilijk om weg te leggen.

Stier

Jij bent dol op alles wat met je zintuigen te maken heeft. Proeven, ruiken, voelen; het is alsof alles voor jou net wat intenser is dan voor een ander. Je hebt een verbeeldingskracht waar je u tegen zegt. Dat is precies waarom Het eiland van de verdwenen bomen van Elif Sharak op je leeslijst moet. Deze roman gaat over twee tieners die wonen op Cyprus. Kostas is Grieks en Christelijk, Defne is Turks en Moslim. Hun liefdesverhaal speelt zich af in de jaren zeventig en ontvouwt zich in het geheim. Alleen bij de vijgenboom, in het midden van taveerne De Blije Vijg, kunnen ze elkaar stiekem ontmoeten. Het café is zo kleurrijk, zo vol met indrukken en geuren, dat het ervoor zorgt dat ze de wereld om hen heen even vergeten. Tot de oorlog uitbreekt en de twee noodgedwongen uit elkaar worden gehaald…

Tweelingen

Jij bent dol op mentale stimulatie en sociaal contact. Je kan eindeloos met mensen kletsen en naar hun verhalen luisteren, maar het moet niet te ingewikkeld worden of te lang duren. Dan ligt verveling op de loer. Daarom hou je het liever luchtig en grappig. Een boek dat perfect past bij jouw stijl, is We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk. Deze roman schetst situaties die we allemaal herkennen als het op vriendschap aankomt. Het boek leest gemakkelijk weg door de luchtige toon, de humor en bovenal is het heel eerlijk. Een ding is zeker: hiermee vermaak je je tot de laatste bladzijde.

Kreeft

Als er iets is wat de Kreeft drijft, is het een gevoel van thuis, familie en veiligheid. Een boek waarin dat alles overhoop komt te liggen, is De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh. Deze roman gaat over Arghavan, een jonge Iraanse vrouw die worstelt om een nieuw leven in Nederland op te bouwen. Terwijl ze wordt geplaagd door herinneringen uit haar jeugd in Iran, verwondert ze zich over haar nieuwe thuisland. In Nederland lijkt iedereen haast te hebben en is het onmogelijk met een ander verbonden te zijn. Dit boek gaat over je thuis voelen in een nieuwe, onbekende omgeving, maar ook over liefde, verlangen en verwondering. Je leest het in een ruk uit, waarna je heel anders tegen zelfs de kleinste dingen aankijkt.

Leeuw

Jij hebt een fascinatie voor the rich and famous en bent zelf ook niet vies van de spotlights. Het liefst droom je weg bij een boek over een leven vol glamour en fame, zoals The seven husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid. Deze roman gaat over een legendarische filmactrice die terugkijkt op haar weg naar de top, die uiteraard gepaard kwam met schandalen, verloren én verboden liefde en een flinke dosis glamour. Evelyn doet voor het eerst haar verhaal en wel op zo’n meeslepende manier dat het net echt lijkt.

Maagd

Met Mercurius als heersende planeet, is Maagd hét sterrenbeeld dat gekoppeld wordt aan lezen en schrijven. De kans is groot dat je interesse hebt in beiden. Jouw must read boek is daarom De diepst verborgen herinnering van de mens, geschreven door Mohamed Mbougar Sarr. Dit prijswinnende boek gaat over de Senegalese schrijver Diégane Faye. Als hij een legendarische literaire klassieker uit 1938 in handen krijgt, moet hij de mysterieuze schrijver ervan vinden. Deze schrijver werd na de verschijning van het boek gevierd, maar na een schandaal en de daaropvolgende racistisch getinte haatcampagne is hij van de aardbodem verdwenen. Diéganes zoektocht door Senegal, Frankrijk en Argentinië levert een verslavend verhaal op dat verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme.

Weegschaal

Als Weegschaal ben je dol op schoonheid. Je bent bezig met uiterlijk, kunst, liefde en alles wat harmonieus, mooi en wenselijk is. Dat maakt dat je met invloed van dit sterrenbeeld geneigd kan zijn je voor te doen zoals je denkt dat anderen dat graag zien. Met dat probleem worstelt ook Allegra, de hoofdpersoon in De som van jou en mij van Cecelia Ahern. Als Allegra op een dag van een vreemde te horen krijgt dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat, maakt dit iets in haar wakker. Allegra weet niet eens of ze wel vijf mensen ‘heeft’. En als ze dat inderdaad niet heeft, wat zegt dat dan over haar? Niet alleen besluit Allegra op een nieuwe locatie een nieuw leven op te bouwen, ze gaat tegelijkertijd op zoek naar dé vijf mensen die haar toekomst zullen bepalen.

Schorpioen

Jij hebt een voorliefde voor taboedoorbrekende onderwerpen. Boeken die een tikkeltje donker en duister zijn, trekken je aandacht het allermeest. Als je daar dan ook nog een flinke dosis mysterie én diepgaande liefde bovenop doet, kan het voor jou al helemaal niet meer stuk. Een boek dat aan al deze eisen voldoet, is Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens. Hoewel het in eerste instantie vooral een verdrietig liefdesverhaal lijkt, is niets minder waar. Dit boek is spannend, mysterieus, opwindend, romantisch en een tikkeltje duister. Het heeft alles waar de typische Schorpioen van houdt.

Boogschutter

Jij bent van nature geïnteresseerd in andere landen en culturen. Jouw reislust is onstilbaar. Omdat je waarschijnlijk niet altijd op reis kan zijn, doe je er goed aan in een verhaal te duiken dat je toch het idee geeft dat je op reis bent. En als het even kan, vind je het heerlijk als een boek je volop aan het denken zet. Een titel die voldoet aan al deze eisen, is de klassieker De alchemist van Paulo Coelho. De prachtige boodschap van dit boek past ook nog eens helemaal bij jouw optimistische natuur.

Steenbok

Je hebt een fascinatie voor het verleden. Boeken die zich in het verleden afspelen en je iets leren over de desbetreffende periode in de geschiedenis, interesseren je mateloos. In Lessen van Ian McEwan komen verschillende, impactvolle gebeurtenissen uit de geschiedenis aan bod. Van het ijzeren gordijn tot de pandemie in 2020 – je leest van allerlei gebeurtenissen hoe deze invloed hebben op het leven van hoofdpersoon Roland. Te midden van dat alles gaat hij op zoek naar zijn plots verdwenen vrouw, maar dat niet alleen. Ook onderzoekt Roland het waarom achter gemiste kansen, verloren liefdes, muziek, vrienden, literatuur, seks, politiek en nog veel, veel meer. Lessen is een must read voor jou, Steenbok.

Waterman

Je wordt graag aan het denken gezet en bekijkt zaken vanuit verschillende perspectieven. Vaak word je gedreven door de behoefte de wereld een stukje beter en mooier te maken. Je voelt als geen ander de behoefte om op te komen voor de underdog, een thema dat mooi aan bod komt in het boek Astronaut van Tomias Keno. Het verhaal houdt je vast tot de laatste bladzijde én lang daarna nog. Dit boek zet je echt aan het denken en laat dat nou precies zijn waar jij van houdt.

Vissen

Jij kan wegdromen als de beste. Als vanzelf fantaseer je oneindig over een betere, mooiere wereld. The Midnight Library van Matt Haig sluit daarbij aan. Het boek gaat over de depressieve Nora, een vrouw van in de dertig. Op de dag dat zij besluit een einde aan haar leven te maken, belandt ze in een bibliotheek. Deze bibliotheek is gevuld met alle levens die ze had kunnen leiden als ze andere keuzes had gemaakt. Ze ontdekt dat haar leven (en hét leven) veel meer omvat dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.

Bente de Bruin is journalist, astrologie-expert en auteur van het boek ‘Het staat (niet alleen) in de sterren’. Voor Vogue.nl duidt ze astrologie-onderwerpen en verbindt ze sterrenbeelden aan stijl, trends, (liefdes)relaties en carrièrekeuzes.

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.