dit-is-hoe-vissen-het-best-voor-zichzelf-kunnen-zorgen-245712
©Beeld: Getty Images, illustratie: Marie van der Donk

Sinds 18 februari staat de zon in het sterrenbeeld Vissen. Vissen is het laatste teken van de dierenriem. Na de periode van Vissen start er een astrologisch nieuw jaar. Maar niet voor we zijn gedoken in alles wat er te leren valt over dit liefdevolle, gevoelige en fantasierijke teken. Is jouw sterrenbeeld Vissen? Dit is wat je moet weten over hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen. Want dat is voor iedereen, maar voor Vissen al helemaal, ontzettend belangrijk.

Selfcare voor sterrenbeeld Vissen

Dat komt voort uit de gevoelige, emotionele natuur van Vissen. Je herkent het vast: anderen komen maar al te graag naar jou toe met hun verhaal. Nog voor een ander heeft gedeeld wat er aan de hand is, heb jij al een duidelijk idee. Je weet precies wat er speelt, omdat je enorm gevoelig bent voor invloeden van buitenaf. Dat maakt je voor mensen die het even lastig hebben een gewilde gesprekspartner, maar er zit een nadeel aan: Vissen kunnen het enorm lastig vinden om te onderscheiden welke gevoelens van hen zijn en welke niet.

Ook is (te)veel negativiteit voor Vissen lastig om mee te dealen. Als rasechte Vissen heb je sterk de neiging om weg te dromen. Je droomt dan bijvoorbeeld over een betere wereld waarin iedereen gelijk is en geld en macht geen rol speelt. Je hebt een rijke fantasie en bent liefdevol en goedaardig aangelegd. Als je je veel en vaak bezighoudt met alles wat fout gaat in de wereld, is dit eigenlijk het tegenovergestelde van goed voor jezelf zorgen.

Maar hoe doe je dat dan wel zo goed mogelijk? Als je de astrologie induikt, wordt duidelijk dat grenzen aangeven voor Vissen van levensbelang is. Je kunt je niet veroorloven ‘geleefd’ te worden door een ander. Het is belangrijk dat je aanvoelt wanneer iets je te veel wordt. Er is niets mis met aangeven dat je even geen ruimte hebt voor de negatieve emoties van een ander. Je op tijd terugtrekken is key.

Wegdromen aan zee

Maar er is meer wat je kunt doen om jezelf even af te leiden of in de watten te leggen. Omdat Vissen enorm in touch zijn met hun fantasie, kan het prettig zijn dat een beetje te stimuleren. Zo is je bezighouden met kunst een fantastische manier om op te laden. Dit kun je doen door zelf aan de slag te gaan met verf, potloden, kleding – you name it. Het is geen enkel probleem als je het idee hebt niet zo kunstzinnig te zijn aangelegd. Je kunt namelijk ook perfect wegdromen tijdens het kijken van een film, het lezen van een boek of het bijwonen van een theaterstuk. Belangrijk is dat je kiest voor fictie, juist omdat het heerlijk is om even niet in het hier en nu te zijn. Laat je meeslepen door een verhaal dat in de verste verte niet lijkt op het echte leven.

Misschien heb je eerder gemerkt dat je je in je element voelt in de buurt van water. Je zou gerust kunnen zeggen dat de nabijheid van de zee helend werkt voor Vissen. Het maken van een strandwandeling, een duik nemen of simpelweg vanaf een loungebank bij een strandtent genieten van het uitzicht kun je niet vaak genoeg doen. Omdat een huisje aan het strand helaas niet voor iedereen is weggelegd, is het goed om te weten dat ook in bad gaan of een lekkere douche nemen ultieme selfcaremomentjes zijn voor Vissen. Speel wat relaxing ocean sounds af, sluit je ogen en met jouw fantasie is het net alsof je écht aan het strand ligt.

Bente de Bruin is journalist, astrologie-expert en auteur van het boek ‘Het staat (niet alleen) in de sterren’. Voor Vogue.nl duidt ze astrologie-onderwerpen en verbindt ze sterrenbeelden aan stijl, trends, (liefdes)relaties en carrièrekeuzes.