dit-moet-je-weten-over-de-ambities-en-carriere-van-de-steenbok-237365
©Getty | ANP

Het seizoen van de Steenbok is in volle gang. In het begin van januari staat dit serieuze, hardwerkende sterrenbeeld centraal – en die is heel anders dan wat je hier las over de feestvierende Boogschutter. Daarom: alles wat je moet weten over de ambities en carrière van de Steenbok.

De ambities en carrière van de Steenbok

Geen sterrenbeeld werkt zo hard als jij, Steenbok. Je bent toegewijd en ambitieus. Stilzitten of afwachten past absoluut niet bij je, want je hebt altijd doelen om naartoe te werken. Hoewel de Steenbok bekendstaat als een uiterst serieus sterrenbeeld (en dat zijn ze ook), betekent dit niet dat er met jou niets te lachen valt. Je bent juist dol op borrels en feestjes, zeker als deze binnen het bedrijf plaatsvinden. Maar het liefst wel pas als jouw werk voor die dag af is.

Het voelt voor de Steenbok bijna ‘verkeerd’ om te borrelen terwijl er nog werk ligt te wachten. Hoewel er talloze mensen zijn die vinden dat dat er zo nu en dan bijhoort, voelt dat voor jou anders. Dat heeft alles te maken met de heersende planeet van de Steenbok: Saturnus – ieder sterrenbeeld heeft een zogenaamde heersende planeet. Saturnus gaat in de astrologie over verantwoordelijkheid, grenzen en ambities. De planeet wordt gezien als een streng vaderfiguur die je er direct op wijst wanneer je probeert je verantwoordelijkheid te ontlopen.

Praktisch en realistisch

Dat is precies waarom je je het liefst aan de regels houdt en dingen doet zoals ze ‘horen’. Out of the box denken of rebels gedrag vertonen zitten niet echt in jouw aard. Carrière maken en het krijgen en behouden van een goede reputatie is echter wel belangrijk voor je.

Anderen merken dit ook, met als resultaat dat je vaak om advies gevraagd wordt als het gaat over carrière of ambities. Je bent de juiste persoon om je dierbaren van goed advies te voorzien omdat jij altijd weet wat de juiste, volgende stap moet zijn. Dat geldt niet alleen voor anderen; als het op je eigen carrière aankomt, hoef je daar ook niet lang over na te denken. Je vindt het belangrijk om altijd naar een volgend, groter doel toe te werken. Een positie waarin je niet door kunt groeien is dan ook niets voor jou. De kans bestaat dat je er ongeïnspireerd of verveeld door raakt.

Dat wil echter niet zeggen dat je nooit beren op de weg ziet – want die zie je wel. Misschien nog wel meer dan ieder ander sterrenbeeld, omdat Saturnus (de planeet van grenzen, weet je nog?) jouw heerser is. Je bent streng voor jezelf en vindt dat je hard moet werken, maar je bent niet onrealistisch of dromerig; je beseft heel goed dat het tijd en moeite kost om je doelen te bereiken. Succes komt niet aanwaaien – dat weet jij en dat is oké: je bent niet het type om het jezelf gemakkelijk te maken. Wel ben je praktisch ingesteld en dol op het stellen van haalbare doelen. Je bent immers een realist.

Werk-privé balans

Naast dat harde werken is het – ook voor jou – belangrijk om voldoende te ontspannen. Dat is iets waar je moeite mee kunt hebben, Steenbok. Misschien ben je geneigd pauzes over te slaan omdat je liever even doorwerkt. Misschien plak je regelmatig een aantal uur aan het einde van je werkdag vast omdat je vindt dat je nog even door moet. Jouw plichtsbesef is soms groter dan goed voor je is, waardoor je vergeet te ontspannen (of jezelf dit bewust ontzegt). Het is belangrijk om te beseffen dat ontspanning noodzakelijk is om hard te kunnen werken. Zet vaste momenten in je agenda waarop je hier tijd voor maakt. Zo kun je er echt niet meer omheen.

Bente de Bruin is journalist, astrologie-expert en auteur van het boek ‘Het staat (niet alleen) in de sterren’. Voor Vogue.nl duidt ze astrologie-onderwerpen en verbindt ze sterrenbeelden aan stijl, trends, (liefdes)relaties en carrièrekeuzes.