verkouden-of-grieperig-dit-ingredient-stimuleert-het-immuunsysteem-en-gaat-ontstekingen-tegen-267855
©Getty Images

Seizoenswisselingen, zoals nu van de winter naar lente, kunnen zorgen voor bijvoorbeeld verkoudheden. Dan is het fijn om je immuunsysteem een beetje te versterken. Een goed optie daarvoor? Kurkuma.

Het is geen toeval dat ik de laatste tijd veel voedingsdeskundigen en health girls hoor praten over de voordelen van kurkuma (denk aan het tegengaan van ontstekingen) en waarom ze het in hun dieet hebben opgenomen – zowel bij het ontbijt, de lunch, het avondeten én dessert. Laatst ving ik een gesprek op dat de populariteit van deze superfood bevestigde, ook onder niet-experts. De makkelijkste en veiligste manier is kurkuma in poedervorm, als specerij, te gebruiken. “Ik voeg graag een beetje kurkuma en zwarte peper toe aan mijn salades. Het heeft een goede smaak en sinds ik het doe, is mijn menstruatiepijn minder hevig”, hoorde ik haar zeggen.

De voordelen van kurkuma

Haar woorden worden bevestigd door voedingsdeskundige Laura Parada van Slow Life House: “Kurkuma wordt in de Chinese en Indiase geneeskunde al duizenden jaren gebruikt om ontstekingen tegen te gaan. Curcumine is de belangrijkste stof in deze specerij.” Volgens Parada is kurkuma een uitstekende bron van vezels, vitamine B6, kalium en gezonde hoeveelheden vitamine C en magnesium.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Kurkuma heeft talloze gezondheidsvoordelen: het helpt bij het behoud van gezonde gewrichten, botten en huid, ondersteunt de gezondheid van de lever en stimuleert het immuunsysteem. Ook draagt het bij aan een betere vetverbranding. “Mensen ervaren bij gebruik van kurkuma ook verlichting van gewrichtspijn en minder ontstekingen aan gewrichten”, legt Parada uit.

Poeder, thee of supplement?

Hoewel je kurkuma kan nemen in de vorm van thee of een supplement, is het in die gevallen verstandig eerst even contact op te nemen met je huisarts. Hetzelfde geldt als je zwanger bent en kurkuma wil gebruiken. Het kan namelijk het risico op bloedingen verhogen. “Hoewel kurkumathee kan helpen ziektes te voorkomen en een goede gezondheid te houden, moet je er rekening mee houden dat het ook schadelijke bijwerkingen kan veroorzaken zoals maagklachten. Dit kan gebeuren als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen”, legt de deskundige uit.

“Als je het als specerij gebruikt, door een snufje aan verschillende gerechten toe te voegen of een beetje in je thee te sprenkelen, is het niet nodig vooraf te overleggen. Maar als je het gebruikt in grotere hoeveelheden, is medisch advies wel nodig.”

Kurkumapoeder in salades, sauzen en koffie

Nu we besloten hebben voor kurkumapoeder te kiezen, kijken we naar de mogelijkheden. Voedingsdeskundige Paula Martín Clares bevestigt dat een van haar voedingstips is altijd kurkuma in de voorraadkast te hebben en een halve theelepel toe te voegen aan kruidenthee. Dat gezegd hebbende, hieronder nog een paar ideeën om kurkumapoeder in je dagelijkse voeding te verwerken.

In koffie of thee bij het ontbijt

Voedingsdeskundige Almudena Trigo raadt bijvoorbeeld ook aan een gouden latte met kurkuma en kaneel te maken (in een kruidendrank gemengd met een beetje melk met gember en peper).

In salades of groentesauzen 

Kurkuma kan worden gecombineerd met andere specerijen. Bijvoorbeeld met zwarte peper of gember. “Gember heeft ontstekingsremmende en vaatverwijdende eigenschappen, wat helpt de bloedsomloop en spijsvertering te verbeteren”, zegt de Slow Life House-expert.

In allerlei soorten thee

Martín Clares voegt bijvoorbeeld kurkumapoeder toe aan groene thee om de ontstekingsremmende kracht te vergroten. Het kan ook worden gecombineerd met kaneel in je avondthee. “Deze combinatie biedt voordelen voor de spijsvertering, bevordert de bloedsomloop en heeft naar verluidt thermogene eigenschappen, zonder stimulerend te zijn zoals cafeïne, wat een goede rust niet beïnvloedt”, zegt Parada.

De mentale voordelen van kurkuma

Dat kurkuma goed is voor je mentale welzijn bevestigt dokter Mª Antonia Lizarraga: “Kurkuma is een krachtig middel om ontstekingen te remmen, vergelijkbaar met geneesmiddelen zoals ibuprofen. Daarom wordt het gebruikt om botten, spieren en gewrichten gezond te houden en zelfs de spijsvertering. Interessant is dat spieren en hersenen vergelijkbare kenmerken hebben. Daarom helpt kurkuma ook bij mentaal welzijn.”

Zo kies je een goed kurkumapoeder

Laura Parada: “Ik adviseer het ingrediënt in poedervorm, gemaakt van de natuurlijke wortel van kurkuma longa, honderd procent puur, zonder toevoegingen. Het moet ongeveer drie procent curcumine bevatten en let erop dat de kwaliteit van de gebruikte grondstof en de behandeling ervan op het etiket staan.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.