de-eigenzinnige-bruiloft-van-ontwerpers-ester-manas-en-balthazar-delepierre-op-het-belgische-platteland-267349

Voor een ontwerpersduo met als missie de boel op stelten zetten met hun inclusieve merk, was het niet meer dan logisch dat hun bruiloft ook wat normen zou doorbreken. En dat is precies wat Ester Manas en Balthazar Delepierre (die samenwerken onder Esters naam) deden toen ze op 30 augustus in Bioul, België, in het huwelijksbootje stapten.

De bruiloft van Ester Manas en Balthazar Delepierre 

Het koppel ontmoette elkaar in 2011, tijdens hun eerste studiejaar aan La Cambre, de prestigieuze school voor visuele kunsten in Brussel. Ze studeerden allebei grafisch ontwerp voordat Ester overstapte naar modeontwerp en ze hielpen elkaar bij projecten. Pas een jaar later kusten ze elkaar voor het eerst tijdens een wandeling in het Zoniënwoud bij Brussel.

Fast forward naar oktober 2017. Ester was terugverhuisd naar Brussel om met Balthazar te gaan samenwonen nadat ze als ontwerper voor Acne Studios in Parijs had gewerkt. Op een mooie nazomermiddag nam ze Balthazar mee voor een wandeling op precies dezelfde plek in het bos. Ze vroeg hem ten huwelijk. Knielend op de grond, met trillende stem en tranen in haar ogen. “Net als het stereotype in de film, behalve dat de rollen waren omgedraaid – het meisje deed het aanzoek”, zegt Ester.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De twee dronken een fles champagne voordat Balthazar zijn ouders belde. Het bleek dat zij het al wisten. Voordat ze het aanzoek deed, had Ester zijn moeder om zijn hand en een familiering gevraagd. “Balthazar heeft het grootste respect voor zijn grootouders en ouders, dus een ring die deze verbintenissen vertegenwoordigt leek mij het ideale object”, zegt ze.

De Belgische Ardennen 

Het pasverloofde stel had nooit gedacht dat succes net zo snel zou aankloppen – sterker nog, ze werden meegesleurd in een wervelwind waardoor ze de bruiloft bijna vergaten. Eerst wonnen ze de Galeries Lafayette-prijs op het festival van Hyères in 2018, waarna ze in 2019 hun modelabel lanceerden en in 2020 op de shortlist van de LVMH-prijs kwamen. In de jaren daarna toonden ze vier collecties op Paris Fashion Week, werkten ze samen met het Deense label Ganni en ontvingen ze in juli 2023 de speciale ANDAM-prijs.

Zes jaar later konden ze eindelijk hun bruiloft vieren in de Ardennen, waar de bruidegom opgroeide. Ze vonden al snel hun droomlocatie op een open plek in het bos (met veel koeien), maar toen ze ontdekten dat het tot 2025 in het weekend volgeboekt was, besloten ze het op een woensdag eind augustus te doen. “Laten we eerlijk zijn: het midden van de week na de zomervakantie is een lastige datum. We dachten dat we annuleringen zouden krijgen, maar iedereen kwam”, zegt Ester.

België kan eind augustus ook lastig zijn qua weer. Het onvermijdelijke gebeurde toen het ’s ochtends begon te regenen. Maar tien minuten voordat de gasten arriveerden, kwam de zon tevoorschijn. “En dat allemaal zonder sjamaan”, zegt Ester, verwijzend naar megamerken die sjamanen inhuren om te zorgen voor mooi weer tijdens hun shows. Zo’n dertig gasten droegen jurken van Ester Manas (waaronder de moeders van Ester en Balthazar) en werden al snel de Manas-meisjes genoemd.

Emotioneel en intiem 

Het stel besloot af te zien van een weddingplanner. “We dachten – naïef – dat het organiseren van een bruiloft een fluitje van een cent zou zijn nadat we de Paris Fashion Week shows hadden gedaan”, vertelt Ester. “Maar een bruiloft heeft een emotionele, intieme en unieke dimensie die het plannen naar een heel nieuw niveau tilt.” Voor Ester en Balthazar was het een no-brainer dat ze de bruiloft zelf wilden organiseren.

“Met ons merk hebben we een heel precieze esthetische visie en in ons persoonlijke leven hebben we enorm veel plezier in entertainen en het organiseren van etentjes”, aldus Ester. Ze vertelt dat ze veel tijd doorbrachten op rommelmarkten op zoek naar decoraties en servies voor de grote dag. Servetten, roestvrijstalen ijscoupes, vazen, tafelkleden en borden. “Alles kwam uit tweedehandswinkels of van onze familie.”

Ze voegt eraan toe: “De bruiloft was het perfecte excuus om onze ‘privépassie’ te combineren met onze professionele visie. Bovendien zijn we omringd door getalenteerde ambachtslieden, kunstenaars, beeldend kunstenaars, geluidstechnici, technici, schrijvers, enzovoort. En fantastische kans om samen met hen aan dit project te werken.”

Gastenlijst vol creatieven 

Er is zeker geen gebrek aan talent in hun inner circle. Odile Gautreau, een van hun favoriete modellen speelde een DJ-set, terwijl de Belgische journalist Anne-Françoise Moyson de ceremoniemeester was. Hun vaste backstagefotograaf, Nicolas Kuttler, nam de foto’s en voor de glamour vertrouwden ze op Guerlain make-upspecialist Nakani Keita en de Brusselse hairstylist Mika Bassanelli. Ondertussen zorgden Jeanne Viviès en Sonia Oet, die een keramiekcollectief genaamd Four runnen, voor het cocktailbuffet.

Ook de mode-industrie was goed vertegenwoordigd. Denk casting director William Lhoest, die achter de inclusieve casting van de Ester Manas en Marine Serre shows zit, de Belgische stylist Benoit Bethume, accessoire-ontwerper Marianna Ladreyt, muze Charline Mignot (ook bekend als de zangeres Vendredi sur mer) en Telly Jalily, Demna’s assistent bij Balenciaga, die uiteindelijk het bruidsboeket opving.

De jurk(en) en het pak

De bruidegom kreeg niet de traditionele verrassing van het voor het eerst zien van de trouwjurk op de grote dag. Balthazar en Ester ontwerpen al hun collecties samen en zo ook de drie trouwjurken die Ester droeg. “Dit merk is geboren met de missie alle vrouwen te kleden”, legt ze uit. “Op dit moment is de garderobe die we aanbieden voornamelijk gekoppeld aan feesten en partijen. Het thema van onze laatste show was zelfs bruiloften. Doel was mezelf te kunnen kleden en het probleem op te lossen: Waarom kan ik geen sexy kleding vinden in verschillende maten? Elke jurk die ik op de bruiloft zou dragen zou sowieso een Ester Manas zijn.”

Voor de burgerlijke ceremonie op maandag droeg ze een witte gebreide jurk met een oversized vintage wollen colbert en Miista sandalen. Voor de receptie een lingeriejurk gemaakt met vijf verschillende veters uit deadstock, met veel uitsnijdingen en transparanties. Er waren veel pasbeurten nodig. “Het is eigenlijk best moeilijk om voor jezelf te ontwerpen”, legt Ester uit. De jurk voor het feest was een slipdress van witte jersey en tule en werd gedragen met Balthazars familiesluier, handgemaakt met Brussels kant en sinds 1900 doorgegeven van vrouw op vrouw. De sieraden kwamen uit de Ester Manas-collectie.

Balthazar droeg een Fursac pak en een vintage Dries Van Noten overhemd gecombineerd met de gebreide zijden-katoenen stropdas van zijn grootvader.

Belgische friet op bruiloft Ester Manas en Balthazar Delepierre 

Het menu werd gedrukt op T-shirts die op de gedekte tafel lagen. “We wilden onze passie voor eten, entertainen en dineren combineren met onze andere passie – kleding – en dat doen met humor”, zegt Ester. In plaats van individuele borden waren er gerechten op gezinsformaat (vegetarische gehaktballen, geroosterde aubergines, allemaal bereid door Ester). Dit betekende meer gezelligheid en minder afval, terwijl de maaltijd werd afgesloten met Belgische kaas en sesamtaart.

Voor gasten die honger hadden na een hele nacht dansen, was er een baraque à frites. Het Belgische antwoord op een friettruck die friet serveert. En hun huwelijksreis? Omdat hun trouwcollectie voor het najaar van 2023 deze maand in de winkels ligt, gaan ze naar New York om de opening van de tentoonstelling Women Dressing Women in het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art bij te wonen. Natuurlijk is een van hun creaties te zien in de show.

Bekijk hieronder de foto’s van de Belgische bruiloft van Ester Manas en Balthazar Delepierre.

Bruiloft
©Nicolas Kuttler
1/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
2/20
Native Share
Bruiloft
©Nicolas Kuttler
3/20
Native Share
Bruiloft
©Nicolas Kuttler
4/20
Native Share
Bruiloft
©Nicolas Kuttler
5/20
Native Share
Bruiloft
©Nicolas Kuttler
6/20
Native Share
Bruiloft
©Nicolas Kuttler
7/20
Native Share
Bruiloft
©Nicolas Kuttler
8/20
Native Share
Bruiloft
©Nicolas Kuttler
9/20
Native Share
Bruiloft
©Nicolas Kuttler
10/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
11/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
12/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
13/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
14/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
15/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
16/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
17/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
18/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
19/20
Native Share
bruiloft
©Nicolas Kuttler
20/20
Native Share

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.