deze-bladgroente-is-nog-gezonder-dan-spinazie-en-je-kunt-het-zelf-kweken-zonder-tuin-263420
©Getty Images

Gojibessen, açaí, chiazaad of een simpele sinaasappel? In hun zoektocht naar het gezondste voedsel hebben onderzoekers van de William Paterson University in New Jersey 41 soorten groenten en fruit onderzocht en vergeleken. De winnaar, oftewel het gezondste voedsel uit het onderzoek, zal je waarschijnlijk verrassen. Dit bijzondere type superfood groeit niet alleen dicht bij huis, maar gedijt zelfs binnen je eigen vier muren. Enig idee wat het zou kunnen zijn?

Het gezondste voedsel uit het onderzoek

De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Waarom is waterkers zo gezond?

Waterkers bevat een groot aantal vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige stoffen. Slechts 100 gram van de bladgroente zou genoeg zijn om het grootste deel van de dagelijkse vitamine C-behoefte te dekken. Waterkers bevat dus veel meer vitamine C dan sinaasappels en citroenen, en dat maakt het supervoedsel tot de ultieme booster voor het immuunsysteem. Daarnaast scoort het gezondste voedsel ter wereld ook punten met het volgende:

  • De grote hoeveelheden ijzer, calcium, kalium en magnesium die het bevat – ingrediënten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van botten en spieren.
  • Waterkers bevat veel vitamine K, een vitamine die celschade in de hersenen kan voorkomen.
  • De antioxidanten in waterkers beschermen tegen DNA-schade veroorzaakt door vrije radicalen en kunnen zelfs het risico op kanker verminderen.
  • Essentiële mosterdoliën zorgen voor de licht prikkelende smaak. Door deze oliën is waterkers ook een natuurlijke hoestonderdrukker. Bovendien hebben mosterdoliën een digestieve werking.
  • Verder heeft waterkers volgens de bevindingen van de onderzoekers uit New Jersey een ontgiftende en bloedzuiverende werking.

Wat is waterkers eigenlijk?

Waterkers moet je niet verwarren met tuinkers, wat je op een bord kunt kweken met een stuk vochtig keukenrol of wat watten. De twee soorten verschillen alleen al qua uiterlijk: tuinkers heeft korte stelen met kleine blaadjes, terwijl waterkers tot wel vijftien centimeter lang kan worden. De bladeren hebben een diameter van ongeveer 3 centimeter. Ook de smaak is anders: tuinkers doet denken aan radijs, terwijl waterkers een beetje naar mosterd smaakt door de essentiële mosterdoliën die het bevat.

Waterkers houdt van vocht en in de natuur groeit het vooral langs beekjes. Maar je kunt de zaden ook in een bloempot kweken. Het belangrijkste is om de grond altijd heel vochtig te houden. Op deze manier kan waterkers zelfs op het kleinste balkon gedijen – het liefst in gedeeltelijke schaduw.

Eet er niet te veel van

Zoals eerder gezegd, dekt 100 gram waterkers het grootste deel van de dagelijkse vitamine C-behoefte. Dit komt overeen met de hoeveelheid van een grote kom. Je moet waterkers eten met mate omdat de essentiële mosterdoliën blaas-, nier- en maagirritaties kunnen veroorzaken als je er te veel van eet. Als bijgerecht, als beleg op een boterham of in een salade wordt waterkers meestal goed verdragen. Dus, zoals zo vaak het geval is: eet met mate – zelfs als we het hebben over een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Germany.