het-verhaal-achter-olivia-culpos-traditionele-bruidsjurk-van-dolce-gabbana-304315
©Jose Villa

Olivia Culpo heeft de volgende overtuiging over het huwelijk: “Het is een verbond. Het is het begin van de rest van je leven en het is de verbintenis en de band van twee mensen voor altijd”, vertelt het model en voormalig Miss Universe aan Vogue. Dus toen het aankwam op het ontwerpen van haar trouwjurk met Dolce & Gabbana, was er één ding dat ze vooral benadrukte aan het atelier. “Ik wilde iets dat net zo serieus voelde als die verbintenis”, zegt ze.

De bruidsjurk van Olivia Culpo

Maandenlang werkten zij en het Italiaanse modehuis samen om dat ideaal te vertalen naar een fysieke jurk. En op zaterdag 29 juni liep Olivia Culpo door het gangpad van de kapel in Watch Hill, Rhode Island om te trouwen met San Francisco 49ers-speler Christian McCaffrey in een crêpe bruidsjurk met lange mouwen, een ronde hals, een volumineuze rok en een achterpand met knopen. “Ik wilde niet dat het op een of andere manier seks zou uitstralen”, zegt ze over de jurk, die ze droeg met een kanten sluier van zestien meter. “Ik wilde dat het moeiteloos aanvoelde en alsof het me complimenteerde, niet overheerste. Er is zoveel schoonheid en eenvoud.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dit ethos gold ook voor haar beauty-aanpak. Zo vertelt Culpo aan Vogue dat ze weinig make-up droeg – ze liet mascara en wenkbrauwgel achterwege en koos voor een sobere look. “Als ik denk aan Christian en waar hij van houdt en de momenten waarop hij denkt dat ik het mooist ben, dan is dat absoluut in zoiets als dit: tijdloos, bedekt en elegant”, voegt ze eraan toe.

Eerste en enige jurk

Culpo zegt dat het ontwerpproces relatief eenvoudig was, omdat zij en Christian altijd al in een kerk wilden trouwen. “Dat was onze eerste prioriteit”, zegt ze. De wens voor een religieuze ceremonie ging gepaard met een meer formele visie op de jurk: lange mouwen, een ronde hals en een verlaagde taille om de illusie van een langgerekt bovenlichaam te creëren. Wat heeft haar uiteindelijk van dit idee overtuigd? Toen ze het internet afstruinde op zoek naar inspiratiefoto’s, kon ze niets vinden dat erop leek. “Dat maakte me nog enthousiaster over deze visie,” voegt ze eraan toe.

Het atelier van Dolce & Gabbana nam haar eerste ideeën over en presenteerde haar een schets. Culpo had geen aantekeningen bij hun tekening. “De uiteindelijke jurk was precies dezelfde als de originele schets”, zegt ze. “Dit is de eerste, laatste en enige trouwjurk die ik heb gepast.”