Er moet een reden zijn waarom we niet vaker blij en fris wakker worden. En jezelf een avondmens noemen, is niet genoeg om je resting morning face te verdedigen. Ja, die eerste koffie ’s ochtends is heilig én helpt, maar we hebben het over een algeheel gevoel van somberheid, weinig energie of lusteloosheid waarmee we soms uit bed stappen. Door bepaalde ochtendrituelen aan te leren en er een paar op te geven, kunnen we écht gelukkig wakker worden. Hoe? We vroegen het drie wellnessexperts.
Begin de dag met yoga
“Yoga is de beste manier om gelukkig wakker te worden”, zegt Kaavita Das, oprichter van The Pink Lotus Academia, een platform voor Indiase klassieke kunstvormen en yoga. Begin met ademhalingsoefeningen in bed. “Word wakker, ga rechtop zitten en doe vijf minuten ademhalingsoefeningen.” Dit betekent dat je je focust op je in- en uitademingen. Ze raadt aan de ochtend te beginnen met de volgende houdingen. Het liefst buiten in de zon als dat mogelijk is, en te eindigen met ‘anulom-vilom’ – een ademhalingstechniek die je immuniteit stimuleert – om je lichaam en geest echt wakker te maken.
Vajrasana: het uitvoeren van vajrasana (de ‘diamant pose’) is goed voor je spijsvertering. De oefening belemmert de bloedstroom naar onze benen en dijen en verhoogt die in ons maaggebied, waardoor de stoelgang verbetert en constipatie verlicht wordt.
Bhadrasana/Baddha Konasana: deze oefening verbetert de houding en concentratie, en houdt de geest gefocust en ontspannen. Bhadrasana is goed voor iedereen die het moeilijk vindt om in meer klassieke houdingen te zitten, zoals padmasana.
Zittende kat/koe: deze houding brengt de bewegingsstroom terug in je lichaam, terwijl het spanning in de nek verlicht. Ook is de oefening goed voor het reguleren van je lichaamstemperatuur.
Child’s pose: een zachte stretch voor de rug, heupen, dijen en enkels vermindert opgehoopte stress in het lichaam en bereidt het voor op een goede prestatie gedurende de dag.
Luister naar je circadiaanse ritme
Ons lichaam heeft een interne, biologische klok – ook wel het circadiaanse ritme genoemd – die ons eraan herinnert wanneer we moeten opstaan en slapen. Vaak negeren we die signalen. “Leven volgens het circadiaanse ritme is een van de meest effectieve manieren om gelukkig wakker te worden”, zegt Kanchan Rai, welzijnscoach en oprichter van Let Us Talk. “Als je merkt dat je circadiaanse slaapfase niet synchroon loopt, kun je je sociale leven aanpassen aan het ritme.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Zorg voor een kalme bedtijdroutine
Het hebben van een bedtijdroutine brengt structuur aan in je leven. “Als er geen bedtijdroutine is, kan het makkelijk worden om langer door te werken, naar schermen te blijven kijken en geen duidelijke grenzen te hebben tussen onze verantwoordelijkheden en persoonlijke leven”, zegt Luke Coutinho, holistische lifestylecoach en oprichter van YouCare. “Om ons lichaam in slaap te laten vallen, moeten we overschakelen van het sympathische (fight or flight) naar een parasympathisch (rust)systeem. Daarbij komen slaaprituelen van pas.
“Ga voor eenvoudige, maar ‘impactvolle’ rituelen. Eet je laatste maaltijd tenminste twee uur voor het slapengaan, dim de lichten na zonsondergang en blijf weg van gadgets een uur voor het slapen. Gebruik die tijd om te mediteren, een warm bad te nemen of kalmerende thee te drinken. Schrijf in een notitieboekje of ga lezen om je lichaam en geest voor te bereiden op een gezonde nachtrust.”