ik-drink-elke-ochtend-op-een-lege-maag-een-eetlepel-olijfolie-en-dit-is-waarom-288217
©Getty Images

Olijfolie is al heel lang een hoofdbestanddeel van het mediterrane dieet. Maar wat we nog niet zolang van olijfolie weten, is dat het niet alleen voedsel lekkerder maakt, maar ook je lichaam beter laat functioneren. Een paar maanden geleden begon ik met het drinken van een eetlepel olijfolie – elke ochtend, op een lege maag. Ik weet het: het klinkt heftig, maar nadat ik over alle voordelen had gehoord, wilde ik het proberen. En dus doopte ik het drinken van olijfolie om tot de eerste stap in mijn ochtendroutine. Inmiddels is het een gewoonte geworden, vanwege alle positieve effecten die ik merk.

De voordelen van olijfolie

Olijfolie is een onverzadigd vet dat bestaat uit oliezuur, fytosterolen, carotenoïden, tocoferolen en polyfenolen. Het wordt gewonnen door het vruchtvlees van de olijf te vermalen, en de vloeistof die eruit komt te zeven.

Volgens Jessica Shand, een voedingsdeskundige met een natuurgeneeskundige achtergrond, is olijfolie een uitstekend voorbeeld van ‘medicine food’. “Het is een fantastische bron van oliezuur, en rijk aan antioxidanten vitamine E, oleaceïne en oleocanthal, waar uitgebreid onderzoek naar is gedaan, en waarvan bewezen is dat het krachtige ontstekingsremmende effecten heeft, de hersenfunctie verbetert, ontstekingen vermindert en beschermt tegen hartaandoeningen.” Met name oleocanthal heeft ontstekingsremmende voordelen, en staat volgens Shand sinds kort in de schijnwerpers omdat het op dezelfde manier werkt als een lage dosis ibuprofen, en dus kan worden gebruikt als een duurzame manier om veelvoorkomende chronische ontstekingsziekten tegen te gaan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Bovendien is olijfolie heel goed voor je darmen. “Het kan de groei van nuttige bacteriën stimuleren en het darmslijmvlies voeden. Studies tonen zelfs aan dat olijfolie kan helpen bij het verlichten van darmirritaties, zoals een opgeblazen gevoel en verstoppingen. Kortom, het is opvallend hoeveel voordelen zo’n toegankelijk ingrediënt heeft.”

Normale olijfolie versus extra vergine olijfolie

Als je de meest heilzame lepel olijfolie wil drinken, kies dan voor extra vergine olijfolie. Het verschil tussen de twee? Bij normale olijfolie wordt hitte gebruikt om zoveel mogelijk sap uit de vrucht te halen, terwijl voor extra vergine olijfolie een koud persproces wordt toegepast. De olie blijft zo ongeraffineerd, waardoor alle heilzame moleculen intact blijven.

Elke dag een lepel olijfolie drinken

Zou je echt elke dag een lepel olijfolie moeten drinken? En waarom op een lege maag? Shand beantwoordt al je vragen.

Moet je elke dag een lepel olijfolie drinken?

Het grootste nadeel van het drinken van een lepel olijfolie is volgens Shand de smaak. Daarom stelt ze voor om in de plaats van het te drinken, de olie aan je gerechten toe te voegen. “Om er een duurzame gewoonte van te maken, kun je ook extra vergine olijfolie over je maaltijden sprenkelen. Dit helpt bovendien je lichaam om belangrijke vetoplosbare voedingsstoffen uit je eten te absorberen, zoals vitamine A, D, E en K, lycopeen en bètacaroteen.”

Als je toch gaat voor die lepel olijfolie: is het dan ’s ochtends, op een lege maag, echt het best?

Het heeft niet alleen iets krachtigs om ’s ochtends first thing een gezondheidsshot te nemen (wat ook appelciderazijn of citroenwater kan zijn), het drinken van een eetlepel olijfolie op een lege maag heeft ook wel degelijk voordelen. Zo bevordert het je spijsvertering, verbetert het je darmfunctie, reguleert het darmmicrobiota (ook wel darmflora genoemd, oftewel: een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darm leven), en dient het als een dagelijkse dosis antioxidanten en polyfenolen.

Persoonlijke conclusie

Ik ben persoonlijk met dit ritueel van start gegaan, omdat ik veel last heb van spijsverteringsproblemen. Zo heb ik vaak last van brandend maagzuur door stress en slechte eetgewoontes. Binnen een paar dagen had ik het gevoel dat de olie een beschermende laag in mijn maag vormde, en binnen een paar weken nam het brandend maagzuur af en werd mijn spijsvertering beter. Dus ja, persoonlijk ben ik helemaal om.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.