dit-is-het-verrassende-en-gezonde-ontbijt-van-amal-clooney-266814
©Jacopo Raule/Getty Images

Het ontbijt wordt beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de dag. De een eet graag in de ochtend een bruine boterham met kaas, terwijl de ander houdt van Griekse yoghurt met fruit en noten of misschien alleen een gembershot. Amal Clooney zweert ook bij een goed ontbijt, een die best verrassend is.

Het ontbijt van Amal Clooney

Als je ChatGPT – of een andere vorm van kunstmatige intelligentie – zou vragen wie dé perfecte vrouw is, zou het antwoord zo Amal Clooney kunnen zijn. Ze is elegant, goed opgeleid, slim en zet zich in voor humanitaire doelen. Logisch dus dat ik me door haar laat inspireren. Het liefst op alle mogelijke gebieden en ook als het gaat om goede eetgewoonten. Toen ik las dat de advocaat zeewier als ontbijt eet (in de vorm van soep), besloot ik op onderzoek uit te gaan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dat zeewier een veelbelovend superfood is, is niets nieuws. De groene krachtige plant is rijk aan mineralen en vezels, lekker en caloriearm. Zeewier – overigens een goed alternatief voor traditionele groenten – speelt al duizenden jaren een belangrijke rol in de Aziatische keuken, vooral in de Japanse. In Europa kennen we zeewier vooral van de sushi die we als lunch of diner eten. Maar zeewier als ontbijt? Dit zal voor veel Europeanen nieuw zijn. En misschien ook even wennen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

©Tommaso Boddi/Getty Images

Zo maak je Amals zeewiersoep

De vrouw van George Clooney geeft niet vaak interviews, maar ze vertelde wel eerder aan Vogue US over haar favoriete gerechten, die elke dag voor haar en haar man klaargemaakt worden door hun Italiaanse privékok Viviana Frizzi. Een van Amals culinaire voorkeuren is een ontbijt van gekookte eieren en zeewiersoep. Op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd, maar heel gebruikelijk in Azië.

Zeewiersoep recept

Ingrediënten

  • 20 gram gedroogd zeewier (je kunt kiezen uit wakame, nori, dulse etc.)
  • 2 stengels bleekselderij

Voor de bouillon

  • 2 komkommers
  • 6 stengels bleekselderij
  • 1 gele paprika
  • 1 appel
  • 1 limoen
  • 2 centimeter verse gember
  • een handvol cayennepeper
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Voorbereiding

Doe het gedroogde zeewier in een kom met water en laat het weken. Maak ondertussen de bouillon klaar. Meng de stengels selderij, appel, komkommer en paprika in een sapcentrifuge. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe aan het sap. Snijd het zeewier en de bleekselderij fijn en voeg ze toe aan de bouillon.

©Bol.com

Gedroogd zeewier, € 13,10

©Ekoplaza

Biologisch Kombu-zeewier, € 6,99

Waarom is zeewier zo gezond?

Wat zijn nou precies de voordelen van het eten van zeewier? “Zeewier bevat veel jodium, ijzer, calcium, collageen, aminozuren en vezels”, legt Karen Cummings-Palmer uit. De integratieve gezondheids- en voedingsadviseur ontwikkelt voedingsconcepten voor particuliere klanten en grote bedrijven. Ze vervolgt: “Algen, waar zeedieren zich mee voeden, zijn van vitaal belang voor het milieu en de gezondheid van de oceanen (ze gaan verzuring van het water tegen, voorkomen kusterosie en maken de zee schoon).

Ook zijn ze inderdaad een echte superfood die onze gezondheid ten goede komt. Zeewier bevat veel meer eiwitten, mineralen en sporenelementen (mineralen die we in kleine hoeveelheden per dag nodig hebben) dan groenten. Dat wil echter niet zeggen dat je de volgende keer tijdens een dagje strand zeewier moet gaan verzamelen. Niet al het zeewier is eetbaar: sommige kunnen zelfs giftig zijn.

De voordelen van het eten van zeewier

  • Het verbetert de tonus (spanningstoestand van een spier), textuur en elasticiteit van de huid. “Zeewier is rijk aan collageen, dat het ‘raamwerk’ van het gezicht ondersteunt, en aan vitamine C, dat onze natuurlijke collageenproductie verder ondersteunt”, bevestigt de voedingsdeskundige.
  • Het bevordert de haargroei. “Algen ondersteunen de gezondheid van de hoofdhuid en het haar en kunnen ook de haargroei versnellen”, zegt Cummings-Palmer. En een recent onderzoek heeft bevestigd dat mensen die regelmatig zeewier eten een hogere haargroeisnelheid hebben dan anderen.
  • Het ondersteunt de hersenfunctie. “Algen zijn rijk aan omega-3-vetzuren, een krachtige ontstekingsremmer die belangrijk is voor de ondersteuning van de cognitieve functie. Daarnaast bevatten algen magnesium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het verminderen van stress”, zegt Cummings-Plamer.
  • Het ondersteunt de schildklierfunctie. “De schildklier produceert de hormonen die verantwoordelijk zijn voor een gezonde stofwisseling, groei en ontwikkeling van het lichaam. En hoewel veel voedingsmiddelen steeds minder jodium bevatten, hebben algen het vermogen jodium uit zeewater te accumuleren, waardoor het een uitstekende keuze is voor ondersteuning van de schildklier”, bevestigt de voedingsdeskundige.
  • Het ondersteunt de darmgezondheid. “Algen zijn rijk aan polysachariden, die goede bacteriën bevorderen, dus ze zijn erg goed voor de darm- en spijsverteringsgezondheid”, aldus Cummings-Palmer. Hun hoge vezel- en voedingsstoffengehalte zorgt ervoor dat we ons langer vol voelen.”

Waar je op moet letten

Het eten van zeewier wordt afgeraden als je lijdt aan hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier) of schildklierontsteking. Het eten van zeewier in grote hoeveelheden kan leiden tot een ophoping van zware metalen zoals kwik, cadmium en lood.

Eetbare zeewier voor in de keuken

  • Nori: Dit zeewier is een van de gezondste en bekendste (het wordt gebruikt voor sushi) en bevat veel vitamine B12, die vegetariërs en veganisten mogelijk missen, evenals ijzer, fosfor en vitamine A. Voeg nori-zeewier toe aan een roerei, omelet, salade of aardappelpuree.
  • Wakame: Rijk aan calcium, ijzer, mangaan, kalium, natrium en vitamine B12. Dit vlezige, voedingsrijke en caloriearme zeewier is ideaal voor het op smaak brengen van soepen zoals miso en stoofschotels. Maar wakame smaakt ook heerlijk in salades, met geroosterde sesamzaadjes en sesamolie.
  • Kombu: Rijk aan jodium. Dit vlezige en knapperige zeewier wordt in de Japanse keuken gebruikt om dashi-bouillon te maken. In de mediterrane keuken kan kombu lasagnevellen vervangen of worden verwerkt in soepen en salades zoals wortels en komkommers.
  • Hijiki: Dit wilde zeewier, erg populair in Japan, maar hier minder bekend, is rijk aan vitamines en mineralen en wordt volgens een typisch Japans recept gegeten samen met edamame (sojabonen), wortelen, gebakken tofu en sojasaus. Maar wees voorzichtig, want hijiki bevat anorganisch arseen (giftige stof) en mag daarom alleen in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd.

Wanneer kun je het best zeewier eten?

“Eet zeewier op een moment dat je het regelmatig kunt eten”, zegt Cummings-Palmer. “Voeg twee tot drie keer per week zeewiervlokken bijvoorbeeld toe aan een smoothie. Of creëer een gezond tussendoortje door zeewiervellen in te wrijven met een beetje sesamolie, te besprenkelen met wat zout en dan een paar minuten te bakken in de oven.

Zeewier als voedingssupplement

Als je geen zin hebt ermee te koken, maar toch zeewier in je dieet wil opnemen, kun je kiezen voor supplementen. Zo zijn er poeders en capsules die spirulina bevatten, een blauwgroene alg die rijk is aan eiwitten, essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen, met ontstekingsremmende, antioxiderende en regeneratieve eigenschappen. Of chlorella, een stimulerende en ontgiftende groene alg die onder meer het immuunsysteem en het zenuwstelsel kan versterken.

©Bol.com

Biologische spirulina tabletten € 15,30

©Bol.com

Biologische spirulina chlorella tabletten € 19,15

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.