kan-gember-je-gezonder-en-energieker-maken-een-gembershot-is-een-totale-gamechanger-265310
©Getty Images

Ik was nooit écht een grote fan van een gembershot. Tot twee maanden geleden had ik er maar een paar in mijn leven gehad. Af en toe haalde ik een shot bij Pret a Manger als ik een verkoudheid voelde opkomen. Of ik nam er een onderweg als ik me erg moe voelde en een grotere oppepper nodig had dan mijn gebruikelijke havermoutlatte.

Net als Anna Kendrick

Dat veranderde echter een paar maanden geleden toen ik een interview las met de beroemde energieke Anna Kendrick uit 2020 in Shape Magazine (vraag me niet hoe ik daar kwam, ik heb geen idee). “Ik word aangedreven door gember”, zei de actrice. “Ik bewaar wellnessshots met gember, citroen en cayenne van Pressed Juicery in mijn koelkast. Als ik op reis ben en geen gember neem, voel ik me ziek. Toen ik een keer voor drie maanden in Duitsland was (zonder juicewinkel in de buurt), heb ik zelf een sapcentrifuge en een heleboel gember gekocht om het zelf te maken. Ik was ervan overtuigd dat gember het enige was dat me in leven hield.”

Normaal ben ik niet zo gevoelig voor beroemdheden die hun mond vol hebben van hun nieuwste wellness hack. Toch werd ik nieuwsgierig. Ik was er dan ook niet best aan toe. Moe, ik balanceerde constant op het randje van een burn-out, werd wakker met snot en hoofdpijn. Werkten de magische gembershots van Kendrick echt om ziektes af te weren en haar in leven te houden? Ik wilde het ervaren en begon gembershots te nemen.

Zelfgemaakte gembershots

Het begon met het bestellen van Mojo-shots in mijn wekelijkse supermarktbestelling. Toen mijn partner zich realiseerde wat er gebeurde, stond-ie erop dat we ze zelf zouden maken. (“Denk aan het plastic afval. Denk aan de kosten. Denk aan de conserveringsmiddelen.)

In het begin maakte ik me zorgen – een zelfgemaakte gembershot kon toch nooit dezelfde pittige smaak en zachte textuur hebben als een gembershot uit de winkel? Ik had het mis. Hij vond een supersimpel recept met drie ingrediënten (dank je wel, BBC Good Food) dat, eenmaal goed gemengd en gezeefd, nóg beter smaakte.

En zo begon mijn gembershotreis. Ik maakte er mijn missie van om elke ochtend eerst naar de koelkast te gaan en mezelf een shot van 25 ml in te schenken. Soms nipte ik er langzaam aan als ik naar mijn werk ging. Andere dagen sloeg ik ‘m als een tequila achterover.

Mijn ervaring met gembershots

Er is iets met een gembershot waardoor je je meteen gezonder voelt. Misschien zit het tussen mijn oren, maar ik vind het heerlijk hoe één gembershot je bijholtes meteen schoonmaakt. Eerlijk is eerlijk: een gembershot kan een vurig gevoel achterlaten in je mond, keel en neus, maar… op een goede manier? Alsof je hele systeem wordt schoongeblazen. Ik word meestal behoorlijk suf wakker. Vanaf de eerste shot veranderde dat volledig.

In de loop van de eerste week merkte ik dat ik me ook energieker en minder vermoeid voelde gedurende de dag. Voorheen had ik halverwege de middag een dipje en het verbaasde me hoe lang het effect van één gembershot aanhield.

Tegen het einde van de eerste maand voelde ik me een soort van onoverwinnelijk. Ben je verkouden? Geen zorgen, ik ben immuun. Slapeloosheid? Geen last van. Mijn humeur verbeterde zelfs als gevolg van mijn toegenomen energieniveau.

Nadat ik ongeveer een maand lang trouw mijn dagelijkse gembershot had genomen, ging ik drie weken op vakantie naar Canada. Mijn partner en ik trokken rond van plaats naar plaats en, helaas, geen blender en dus ook geen gembershots. Het interessante was dat mijn energie afnam en dat het gevoel van gezonde bijholtes langzaam begon te verdwijnen. Oftewel: de gembershot is een totale gamechanger.

De voordelen van een dagelijkse shot

Oké, ik ben duidelijk verkocht aan gember. Maar wat zegt de wetenschap? Ik sprak met Brea Lofton, een geregistreerde diëtist en voedingsdeskundige bij Lumen, om dat uit te zoeken. Allereerst, wat is er zo goed aan gember? “Gember wordt beschouwd als een antioxidant en kan ontstekingsremmend werken”, legt ze uit. “Dit kan helpen om een gezond immuunsysteem te ondersteunen.”

En blijkbaar kan het echt bijdragen aan hogere, meer aanhoudende energieniveaus. “Gember kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te brengen, wat je langer energie geeft, vermoeidheid vermindert en je algehele humeur verbetert. Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op het energieniveau gedurende de dag.”

Dus, hoe lang duurt het voordat de dagelijkse inname echt aanslaat, vraag ik haar. “De effecten van gember in combinatie met een gezond dieet kunnen de bloedsuikerspiegel direct helpen, maar voor blijvende energie, stemming en immuniteit is het meer een kwestie van ‘lange adem’. Je kunt gembershots combineren met andere gezonde gewoonten om je gezondheid op de lange termijn te ondersteunen.”

Lofton waarschuwt wel dat gembershots niet voor iedereen geschikt zijn. “Voor over het algemeen gezonde mensen zouden gembershots geen negatieve effecten moeten hebben”, zegt ze. “Mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes, moeten altijd even overleggen met hun arts.” De diëtist raadt ook aan shots te proberen die zo natuurlijk mogelijk zijn. “Als je gembershots wil gebruiken, raden we aan je te richten op shots die weinig vruchtensap of toegevoegde zoetstoffen bevatten, omdat deze een negatieve invloed kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel en je inname van suiker kunnen verhogen.”

Zo maak je je eigen gembershot

Hoewel je in de meeste supermarkten gemakkelijk losse shots of batches kunt kopen, kun je thuis ook je eigen gembershots maken. Goedkoper, minder verspillend en verser.

Wij hebben het recept van BBC Good Food gebruikt. Alles wat je nodig hebt is verse gember, vers appelsap, een citroen, een blender of keukenmachine en een zeef. Maak elke zondag een voorraad en bewaar die in je koelkast voor de rest van de week. Et voilà! 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.