Tijdens een gesprek met Ellen af Petersens, oprichter van het beautymerk Colekt, ontdekte ik een van de beste tips voor na het eten die ik ooit heb gekregen. De Zweedse wellnessexpert vertelde me dat haar eenvoudige avondroutine bestaat uit het drinken van kefir na het eten om de spijsvertering te bevorderen. Het werd haar aangeraden door iemand in Griekenland, waar kefir populair is. Na een aantal avonden hiermee te hebben geëxperimenteerd, kan ik bevestigen dat het een van de beste manieren is om de maag en geest te kalmeren en mogelijke spijsverteringsproblemen te verlichten.
Kefir na het eten
Behalve dat ik er persoonlijk enthousiast over ben, hebben verschillende voedingsdeskundigen de voordelen van kefir bevestigd. “Kefir is een probiotisch voedingsmiddel dat nuttige bacteriën en gisten bevat die de microbiota in balans brengen. Deze bacteriën bevorderen een betere spijsvertering en kunnen helpen om dat opgeblazen gevoel te voorkomen dat we na het eten kunnen krijgen. Het is een cadeau voor de microbiota”, legt psycho-voedingsdeskundige Itziar Digón uit.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
En hoewel je kefir op elk moment van de dag kunt nuttigen, zou het vooral na het avondeten helpen om het gevoel van een opgeblazen buik te verlichten. Aangezien verschillende onderzoeken bevestigen dat de glucosetolerantie ’s nachts lager kan zijn, werkt kefir ook in dit opzicht in ons voordeel.
Voedingsdeskundige Laura Parada, een expert op het gebied van hormonale gezondheid, zegt hierover: “Het consumeren van kefir zou kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Omdat de bacteriën in kefir zich voeden met suiker, kan het ons helpen om een bepaald percentage suiker te verminderen voordat het in de bloedsomloop komt en een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.” Ook zou kefir helpen bij het verlichten van winderigheid en darmontsteking, aldus de voedingsdeskundige.
Daarnaast zou kefir voor zoetekauwen een goede vervanger kunnen zijn van een toetje of een andere zoete snack, want zoals Digón bevestigt “is het een lekkere manier om de dag af te sluiten en op psychologisch niveau geeft het een aangename sensatie door de romige en vloeibare textuur”. Je kunt het zelfs nog aanvullen met wat bessen of een paar stukjes pure chocola of cacao nibs, voegt ze eraan toe.
Wees voorzichtig de eerste paar keer
Parada waarschuwt dat hoewel het consumeren van kefir na het eten “een goede strategie kan zijn om de spijsvertering te verbeteren, je het geleidelijk moet introduceren om te kijken of je het kunt verdragen. Sommige mensen zijn niet gewend aan het consumeren van gefermenteerde producten en die kunnen darmklachten veroorzaken. Daarom raad ik aan om, als je het niet gewend bent, te beginnen met eenvoudigere gefermenteerde producten, zoals natuurlijke yoghurt en dan geleidelijk kefir in kleine hoeveelheden toe te voegen, totdat je een volledige portie hebt”, zegt ze.