Diane Keaton heeft een compleet eigen stijl waaraan ze al decennialang trouw is. Met haar trenchcoats, broekpakken, grote rokken, giletjes, stropdassen, coltruien, hoeden en brillen is de actrice altijd een inspiratiebron. Deze winter nog een beetje extra, want haar kenmerkende looks worden opgepakt door een breder publiek. Omdat Keaton deze zondag 79 jaar wordt, duiken we in haar iconische stijl én delen we items voor een soortgelijke look.
Diane Keaton als Annie Hall
Toegegeven: een oversized, tikkeltje androgyne geklede look moet wel je smaak zijn. Maar als je van deze stijl houdt, is Diane Keaton hét ultieme rolmodel. Vooral omdat ze zichzelf zoals gezegd al jaren zo kleedt. De actrice, die geboren werd als Diane Hall, brak door bij het grote publiek met haar rollen in The Godfather begin jaren zeventig. Haar bekendste film is waarschijnlijk Annie Hall, gemaakt samen met haar ex Woody Allen in 1977. Het hoofdpersonage heet niet voor niets ‘Hall’, Keatons echte naam; deze Annie is grotendeels op Keaton (eigenlijk de naam van Diane’s moeder) gebaseerd.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Voor de looks die Keaton als Annie Hall draagt, deed de actrice zelf de styling. Ze zou daarbij zijn beïnvloed door ‘de coole New Yorkse vrouwen’, en wat zij op dat moment droegen. Het resultaat: grote khaki (mannen)pantalons, giletjes, witte overhemden en stropdassen. De filmmakers begrepen haar styling niet echt, aldus The Hollywood Reporter. Toch ontketende die ‘Annie Hall’-look een trend die tot de dag van vandaag duurt. Sowieso bij Keaton zelf dus, maar ook als algemene modetrend is er sprake van een enorme opleving. Zo schitterde de actrice in november op de cover van haar debuut-kerstlied First Christmas, zie hieronder.
View this post on Instagram
De ultieme winterlook
Zoals dat altijd gaat met trends, komt de populariteit in golfbewegingen. Steeds wordt er een andere draai aan gegeven, passend bij de zeitgeist. De kern van Diane Keatons stijl is het Annie Hall-pak dat door veel mensen als masculien aangemerkt zal worden – al zijn dat inmiddels hokjes waarin we gelukkig niet meer denken. Maar goed, laten we het een ‘mannenpak’ noemen.
Ook in de eighties was dat een grote trend, zij het met een colbert met enorme schouders. In de jaren negentig kwamen giletjes en stropdassen weer even terug, net als aan het begin van dit millennium – al werd het toen meer ‘sexy’ ingestoken, met blote buiken.