de-mooiste-regenjassen-en-trenchcoats-op-een-rijtje-want-het-regent-223676
©Phil Oh

Je hoeft geen meteoroloog te zijn om te zien dat het weer nu verandert. We zijn halverwege september, het wordt herfst en de eerste buien zijn een feit. Best lekker, vinden velen, na zo’n lange en hete zomer. Kan ook fijn zijn om weer eens wat anders te dragen dan jurken en sandalen. Trek je laarzen maar uit de kast en ga op zoek naar een waterdichte jas, want het regent en de pannetjes worden nat. Wij zetten vast de mooiste regenjassen en trenchcoats op een rijtje.

De geschiedenis van de trenchcoat

Even een kort geschiedenislesje. Begin 19e eeuw werd de trenchcoat uitgevonden door Charles Macintosh. De jassen heten toen nog ‘macs’, naar de uitvinder. Het model was gemaakt van katoen met rubber, dus wel waterdicht maar niet lekker ademend. Midden 19e eeuw werden iets luchtigere, waterafstotende stoffen ontwikkeld. Het was Thomas Burberry die in 1856 gabardine uitvond. Hier krijgen de afzonderlijke vezels en niet de hele stof een coating.

Het merk Burberry – dat deze week de show tijdens LFW cancelde – werd uiteindelijk dé beroemde trenchcoatmaker. Kenmerkende details: dubbele knopenrij, epauletten op de schouders en ceintuur om de middel. In de Tweede Wereldoorlog werden de praktische jassen eigenlijk pas echt veel gedragen, door soldaten. Daarna werden trenchcoats een mode-item. Inmiddels zijn er ook steeds meer materialen- en stofinnovaties geweest natuurlijk. Denk aan de uitvinding van Gore-Tex in 1969.

De mooiste regenjassen en trenchcoats

Het ontwikkelen van stoffen stopt nooit. Gelukkig. Wat ook doorgaat, is het nog praktischer maken van de regenjas. Zo fietsen wij Nederlanders nog wel eens door weer en wind. Dat vraagt om aanpassingen aan het model van de trenchcoat of regenjas. Het Amsterdamse merk Maium biedt bijvoorbeeld regenjassen waarbij je de zijkant open kunt ritsen en waar je armen door kan steken, als een poncho waarmee je ook je benen drooghoudt op de fiets. Het eveneens Nederlandse merk Kassl is internationaal geliefd om de stijlvolle jassen. Deze en meer mooie trenchcoats en regenjassen, verzamelden we hieronder voor je.

Maium: zilveren regenjas

Zoals hierboven gezegd, maakt Maium heel praktische regenjassen. Ook mooi: ze zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen, onder eerlijke, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Deze poncho is ook nog eens fijn zilver, een van de trends van dit moment.

©Maium
Regenjas van Maium

Poncho, €135

Burberry: Kensington double-breasted trenchcoat 

Uiteraard mag deze klassieker niet in dit lijstje ontbreken. Burberry, uitvinder van de trenchcoat van gabardine, is still going strong. Het merk biedt natuurlijk veel meer items inmiddels maar blijft onlosmakelijk verbonden met de trenchcoat én de kenmerkende tartan. De jassen zijn vaak gevoerd met deze geruite stof. In combinatie met zo’n shawl is het helemaal London approved. Deze is te koop bij onder andere de Bijenkorf.

©De Bijenkorf
Burberry Kensington trenchcoat

Trenchcoat met ceintuur, € 1990

Won Hundred: Manon Jacket

Deze trenchcoat van Won Hundred is een moderne kijk op de klassieker. De twee panden hebben een andere kleur, namelijk zwart en taupe-bruin. Daarnaast heeft het doorgestikte ceintuur aan allebei de kanten ook die andere kleuren. De jas is gemaakt van waterafstotende Italiaanse stof.

©Won Hundred
Won Hundred Manon Jacket

Kassl: Original Oil 

Zoals gezegd is Kassl ook een Nederlands merk, dat het internationaal goed doet bij modeliefhebbers. Vooral de lak-jassen zijn populair. Dit klassieke model is geïnspireerd door jassen van vissers. Het materiaal is een katoenmix met olie-coating.

©Kassl Editions
Kassl Original Oil in Midnight Blue

Trenchcoat in midnight blue, € 875

Acne Studios: trenchcoat

Misschien niet de allerbeste optie in een zware regenbui, maar wel heel mooi. Deze double-breasted trenchcoat van Acne Studios, onder andere te koop bij de mooie winkel Moise in Amsterdam, is gemaakt van biologisch katoen. Een klassiek model maar nét anders door de oversized look en raglanmouwen.

©Moise
Acne trenchcoat

Double-breasted trenchcoat, €760

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.