het-regent-nog-steeds-hier-de-mooiste-duurzame-regenjassen-en-trenchcoats-soms-zelfs-in-de-sale-223676
©Phil Oh

Je hoeft geen meteoroloog te zijn om te zien dat het weer ons een tikkeltje in de steek laat momenteel. Meterologisch gezien is het inmiddels net lente, gevoelsmatig zitten we nog middenin een druilerige winter. Laat je hoge laarzen dus maar aan en grijp naar een waterdichte jas, want het regent en de pannetjes worden nat. Wij zetten vast de mooiste duurzame regenjassen en trenchcoats op een rijtje, soms nog in de sale ook.

De geschiedenis van de trenchcoat

Even een kort ongevraagd geschiedenislesje. Begin 19e eeuw werd de trenchcoat uitgevonden door Charles Macintosh. De jassen heten toen nog ‘macs’, naar de uitvinder. Het model was gemaakt van katoen met rubber, dus wel waterdicht maar niet lekker ademend. Midden 19e eeuw werden iets luchtigere, waterafstotende stoffen ontwikkeld. Het was Thomas Burberry die in 1856 gabardine uitvond. Hier krijgen de afzonderlijke vezels en niet de hele stof een coating.

Het merk Burberry werd uiteindelijk dé beroemde trenchcoatmaker. Kenmerkende details: dubbele knopenrij, epauletten op de schouders en ceintuur om de middel. In de Tweede Wereldoorlog werden de praktische jassen eigenlijk pas echt veel gedragen, door soldaten. Daarna werden trenchcoats een mode-item. Inmiddels zijn er ook steeds meer materialen- en stofinnovaties geweest natuurlijk. Denk aan de uitvinding van Gore-Tex in 1969.

De mooiste regenjassen en trenchcoats

Het ontwikkelen van stoffen stopt nooit. Gelukkig. Wat ook doorgaat, is het nog praktischer maken van de regenjas. Zo fietsen wij Nederlanders nog wel eens door weer en wind. Dat vraagt om aanpassingen aan het model van de trenchcoat of regenjas. Het Amsterdamse merk Maium biedt bijvoorbeeld regenjassen waarbij je de zijkant open kunt ritsen en waar je armen door kan steken, als een poncho waarmee je ook je benen drooghoudt op de fiets. Het eveneens Nederlandse merk Kassl is internationaal geliefd om de stijlvolle jassen. Deze en meer mooie trenchcoats en regenjassen, verzamelden we hieronder voor je.

Maium: zilveren regenjas

Zoals hierboven gezegd, maakt Maium heel praktische regenjassen. Ook mooi: ze zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen, onder eerlijke, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Deze lichte poncho is ook nog eens fijn zilver, een van de trends van dit moment.

maium regenjas van de bijenkorf
©de Bijenkorf

Poncho, €135

Burberry: Kensington double-breasted trenchcoat 

Uiteraard mag deze klassieker niet in dit lijstje ontbreken. Burberry, uitvinder van de trenchcoat van gabardine, is still going strong. Het merk biedt natuurlijk veel meer items inmiddels maar blijft onlosmakelijk verbonden met de trenchcoat én de kenmerkende tartan. De jassen zijn vaak gevoerd met deze geruite stof. In combinatie met zo’n shawl is het helemaal London approved.

©De Bijenkorf
Burberry Kensington trenchcoat

Trenchcoat met ceintuur, € 1990

Won Hundred: Manon Jacket

Deze trenchcoat van Won Hundred is een moderne kijk op de klassieker. De twee panden hebben een andere kleur, namelijk zwart en taupe-bruin. Daarnaast heeft het doorgestikte ceintuur aan allebei de kanten ook die andere kleuren. De jas is gemaakt van waterafstotende Italiaanse stof.

©Won Hundred
Won Hundred Manon Jacket

Jacket in zwart / laurel oak, € 244,95

Kassl: Original Oil 

Zoals gezegd is Kassl ook een Nederlands merk, dat het internationaal goed doet bij modeliefhebbers. Vooral de lak-jassen zijn populair. Dit klassieke model is geïnspireerd door jassen van vissers. Het materiaal is een katoenmix met olie-coating.

©Kassl Editions
Kassl Original Oil in Midnight Blue

Trenchcoat in midnight blue, € 875

Acne Studios: trenchcoat

Misschien niet de allerbeste optie in een zware regenbui, maar wel heel mooi. Deze katoenen trenchcoat van Acne Studios is van katoen en heeft geen capuchon, maar wel een bijzonder model. Klassiek, maar dankzij het ingebouwde capeje net even anders dan anders.

trenchcoat van Acne Studios bij de Bijenkorf
©de Bijenkorf

Olibas trenchcoat met steekzakken en strikceintuur, € 950

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.