de-herfst-is-hier-en-wij-verzamelden-duurzame-regenjassen-en-trenchcoats-223676
©Phil Oh

Je hoeft geen weerkundige te zijn om te zien dat de herfst nu echt meterologisch begonnen is. Trek je hoge laarzen dus maar aan en grijp naar een waterdichte jas. Wij zetten mooie duurzame regenjassen en trenchcoats op een rij, voor als je door de bijna kalende bomen het bos niet meer ziet.

De geschiedenis van de trenchcoat

Even een korte geschiedenisles. Begin negentiende eeuw werd de trenchcoat uitgevonden door Charles Macintosh. De jassen heetten toen nog ‘macs’, naar de uitvinder. De jassen werden gemaakt van katoen met rubber – dus wel waterdicht, maar niet ademend. Midden negentiede eeuw werden iets luchtigere, waterafstotende stoffen ontwikkeld. Het was Thomas Burberry die in 1856 gabardine uitvond. Hier krijgen de afzonderlijke vezels en niet de hele stof een coating.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het merk Burberry – dat onlangs tijdens Londen Fashion Week nog een verrassende collectie toonde – werd uiteindelijk dé beroemde trenchcoatmaker. Kenmerkende details: dubbele knopenrij, epauletten op de schouders en ceintuur om de middel. In de Tweede Wereldoorlog werden de praktische jassen eigenlijk pas echt veel gedragen, door soldaten. Daarna werden trenchcoats een mode-item. Inmiddels zijn er ook steeds meer materialen- en stofinnovaties geweest natuurlijk. Denk aan de uitvinding van Gore-Tex in 1969.

Stijlvolle regenjassen en trenchcoats

Het ontwikkelen van stoffen stopt nooit. Wat ook doorgaat, is het nog praktischer maken van de regenjas. Zo fietsen wij Nederlanders nog wel eens door weer en wind. Dat vraagt om aanpassingen aan het model van de trenchcoat of regenjas. Het Amsterdamse merk Maium biedt bijvoorbeeld regenjassen waarbij je de zijkant open kunt ritsen en waar je armen door kan steken, als een poncho waarmee je ook je benen drooghoudt op de fiets. Het eveneens Nederlandse merk Kassl is internationaal geliefd om de stijlvolle jassen. Deze en meer mooie trenchcoats en regenjassen verzamelden we hieronder voor je.

Burberry-trenchcoat 

Uiteraard mag deze klassieker niet in dit lijstje ontbreken. Burberry, uitvinder van de trenchcoat van gabardine, is still going strong. Het merk biedt natuurlijk veel meer items inmiddels, maar blijft onlosmakelijk verbonden aan de trenchcoat én de kenmerkende tartan. De jassen zijn vaak gevoerd met deze geruite stof.

Burberry trenchcoat
©de Bijenkorf

Trenchcoat met ceintuur, € 1990

Won Hundred-Jacket

Deze trenchcoat van Won Hundred is een moderne kijk op de klassieker. De twee panden hebben een andere kleur, namelijk zwart en taupe-bruin. Daarnaast heeft het doorgestikte ceintuur aan allebei de kanten ook die andere kleuren. De jas is gemaakt van waterafstotende Italiaanse stof.

Won Hundred jas
©Won Hundred

Tweekleurige trenchcoat, € 392

KASSL Editions Original Oil Coat

Zoals gezegd is Kassl ook een Nederlands merk, dat het internationaal goed doet bij modeliefhebbers. Vooral de lak-jassen zijn populair. Dit klassieke model is geïnspireerd op jassen van vissers. Het materiaal is een katoenmix met oil-coating.

KASSL Editions
©KASSL

Trenchcoat in midnight blue, € 875

Maium-regenjas

Zoals hierboven gezegd, maakt Maium heel praktische regenjassen. Ook mooi: ze zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen, onder eerlijke, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Deze lichte regenjas is ook extra handig voor op de fiets door het ingebouwde poncho-element.

 

Maium regenjas

Poncho, € 149

Toteme-trenchcoat

Misschien niet de allerbeste optie in een zware regenbui, maar wel heel mooi: deze katoenen trenchcoat van Toteme. Hij is van katoen en heeft geen capuchon, maar wel een bijzonder klassiek model. Dankzij de oversized look is-ie toch net even anders dan normaal.

Toteme trenchcoat
©Toteme

Signature trench khaki, € 800

Rains-regenjas

De ultieme combinatie tussen een regenjas en een trenchcoat is deze jas van Rains – hét Deense regenjassenmerk, bekend om stijlvolle maar effectieve regenjassen. Deze parka is volledig waterproof en heeft een minimalistische, praktische look om elke regenbui in te trotseren.

Rains regenjas
©de Bijenkorf

Parka met capuchon, € 120

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.