baum-und-pferdgarten-presenteert-nieuwe-collectie-tijdens-cphfw-219557
©Baum und Pferdgarten

Baum und Pferdgarten is een van de geliefdste modemerken uit Kopenhagen. Creative directors Rikke Baumgarten en Helle Hestehave startten het label in 1999; de naam verwijst dan ook naar hun achternamen. (Heste is een paard in het Deens, vandaar.) Baum und Pferdgarten wil vrouwen stimuleren hun eigen stijl te vinden; ook met hun nieuwe collectie A Timeless Woman. Een naam die niet voor niets gekozen is. Wij spraken Helle Hestehave vlak voor aanvang van hun nieuwe collectie tijdens CPHFW over tijd, trends en duurzaamheid. “We willen vrouwen stimuleren te werken met wat ze al hebben liggen.” Bekijk hier ook de TikTok van die we maakten backstage.

Baum und Pferdgarten lente/zomer 2023 tijdens CPHFW

De locatie van de Baum und Pferdgarten-show is heel bijzonder én compleet passend bij de collectie. Modellen lopen hier over de catwalk op straat, tussen de winkel van het merk en de beroemde Egmont Klok in een glazen brug over deze Vognmagergade heen. Deze gigantische klok is een bekend punt in Kopenhagen, vertelt Helle Hestehave ons. We spreken haar slechts uren voor de aanvang van de show, kijkend naar dat enorme uurwerk. Ondertussen repeteert de dj vast zijn muziek, met in de beat heel toepasselijk subtiel een tikkende klok. Het moge duidelijk zijn: tijd speelt nogal een rol hier. Hier kun je alvast de TikTok zien met ons showreport.

Hi Helle! De collectie heet A Timeless Woman, kun je uitleggen waarom?

“We zijn als merk natuurlijk geïnteresseerd in het thema tijd, omdat mode altijd verbonden is hieraan. De mode-industrie gaat zó snel.  Daarnaast wilden wij voor deze collectie teruggaan in de tijd en onze eigen ‘heroes’ uit het archief terugbrengen. Eigenlijk maken we deze specifieke, succesvolle looks nog steeds, zoals het bomberjack, krijtstreep en het crispy shirt. We vinden dat deze stukken in de garderobe van elke vrouw zouden moeten zitten. Ze zijn tijdloos.”

Wat beïnvloedt jou eigenlijk als ontwerper in deze specifieke tijd? Wat baart je zorgen en wat motiveert je juist?

“Er gebeurt heel veel nu. Iedereen is bezig met de toekomst van de planeet. Ik maak me zorgen om de hoeveelheid kleren in de wereld. Er is gewoon zo ontzettend veel. Tegelijkertijd is er elk seizoen wel een nieuwe ontwerper die me ontzettend verrast. Iemand die met vernieuwende ideeën komt. En ik blijf voor inspiratie kijken naar de ‘oude helden’, zoals Martin Margiela. Ik kijk graag naar zijn archief, dat blijft me verrassen.”

Baum und Pferdgarten SS23
©Baum und Pferdgarten

Trends tijdens Copenhagen Fashion Week 

De wereld is inderdaad erg bezig met tijd, of het gebrek eraan. Op persoonlijk én op globaal niveau. Het gaat in de media vaak over dat het ‘vijf voor twaalf’ is, als het bijvoorbeeld gaat om het klimaat. Interessant, ook omdat de mode-industrie niet altijd even duurzaam is. Haakt de collectie daar op in?

“Op een bepaalde manier wel. We willen met deze collectie, en ons werk, altijd vrouwen motiveren om in hun eigen kast te duiken. Zo kunnen ze ‘nieuwe’ outfits stylen met stukken die ze al hebben. Die kun je altijd aanvullen met nieuwe items. Onze show gaat om styling, om het combineren van verschillende kleuren en prints. Gelaagdheid is heel belangrijk voor ons.”

Het aanzetten van consumenten om in hun eigen kast te duiken is nobel, maar niet erg commercieel als merk, als je een collectie wilt verkopen.

“Haha ja klopt. En we bieden ook echt vernieuwende mooie stukken. Toch willen we vrouwen stimuleren te werken met wat ze al hebben liggen. Wees creatief! Dat is ons commentaar op alles wat er nu speelt op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Al onze collecties en stukken kun je met elkaar combineren. Colorblocking werkt daarbij goed. Wij hebben op dit moment weinig prints in de collectie, maar werken wel met sterke kleuren.”

Sowieso zien we op dit moment tijdens CPHFW veel kleur ja, al zijn er minder prints dan we gewend zijn in Kopenhagen. Het silhouet is ook gestroomlijnder. Jullie nieuwe collectie haakt daar dus op in?

“Wij hebben wel sterke kleuren in deze collectie, zoals roze, paars en turquoise. Roze werkt sowieso heel goed voor ons, al een paar seizoenen. Het combineert met alles. Voor ons staan die kleuren voor een bepaalde tijdsgeest. Tijdloos hoeft niet te gaan over een zwart pak, het gaat juist over kleur! En toch ook een beetje over print, want wij blijven dol op tijgerprint. Dat is voor ons een basic.”

Baum und Pferdgarten SS23
©Baum und Pferdgarten

Duurzaamheid en technische stoffen

Kunnen we het nog iets meer hebben over duurzaamheid. We genieten hier allemaal van nieuwe collecties, maar critici zeggen dat we gewoon minder moeten kopen met zijn allen. Hoe zien jullie dat als merk?

“We hebben een heel team dat bezig is met duurzaamheid. Ze ontwikkelen duurzame materialen en staan in nauw contact met onze leveranciers en producenten. Het blijft een uitdaging om te komen tot de beste materialen als het gaat over duurzaamheid.”

Vroeger dacht men dat natuurlijke stoffen als katoen en wol het beste waren. Nu weten we hoeveel water die kosten en zijn technische materialen gangbaarder. Waar neigen jullie naartoe?

“Wij zijn voorstander van technische materialen. In Korea zijn ze bijvoorbeeld heel ver met het ontwikkelen van nieuwe soorten vezels. Wij bezoeken de stoffenbeurzen in Parijs twee keer per jaar en proberen zo vooruitstrevend mogelijk te zijn. Wat wel zo is: deze materialen zijn duurder dan we gewend zijn van eerdere stoffen. Dat betekent dat onze producten ook hoger geprijsd moeten worden. Daarvoor proberen we dus de consumenten te leren waarom dit het waard is, maar dat kost tijd.”

Heb je het gevoel dat de reguliere consumenten ‘opgevoed’ moet worden op dit gebied?

“We doen ons best. We moeten uitleggen waarom duurzamere materialen meer geld kosten. Daarnaast leggen we graag uit waarom het belangrijk is dat je voorzichtig omgaat met je kleding, zodat ze langer meegaan. Wij bieden ook een service in onze winkels waarbij we onze items repareren. Zo kun je er nog langer van genieten.”

Baum und Pferdgarten SS23
©Baum und Pferdgarten
Baum und Pferdgarten SS23
©Baum und Pferdgarten
Baum und Pferdgarten SS23
©Baum und Pferdgarten
Baum und Pferdgarten SS23
©Baum und Pferdgarten
Baum und Pferdgarten SS23
©Baum und Pferdgarten
Baum und Pferdgarten SS23
©Baum und Pferdgarten
Rikke Baumgarten en Helle Hestehave van Baum und Pferdgarten
©Baum und Pferdgarten