sweater-weather-is-hier-vogue-tipt-5-fijne-duurzame-coltruien-229267
©Kiet Duong voor Teym

Sweater weather is hier, want het is herfst. Dat is toch een beetje de Marmite der seizoenen: je houdt of gruwelt ervan. Sommigen zijn dol op de vallende bladeren en plotselinge kou met doorbrekend zonnetje, anderen mopperen over kale bomen en regenbuien. Wat je mening ook is: warmte is gewenst. Vogue selecteert daarom vijf fijne coltruien om een verfrissende boswandeling in te maken, of om in weg te duiken als je even je dag niet hebt. We leggen speciaal de nadruk op duurzaam ingestoken klassiekers die bewust zijn geproduceerd en/of bedoeld zijn om jarenlang mee te gaan. Kortom, items om in te investeren.

Sweather weather is hier

Zoals gezegd is niet iedereen fan van de herfst. De een roept van de daken dat “het favoriete seizoen nu echt is aangebroken”, gaat helemaal lekker op regenlaarzen en chai latte of pumpkin spice en zet enthousiast geurkaarsen door het hele huis. De ander trekt het liefst de deur dicht en komt pas in de lente weer buiten, als je in je onderbroek de deur uit kunt (oké, of in één van de andere modetrends van de lente/zomer 2023). Hoe je het ook went of keert, de warmere kleding kan weer aan.

Dat biedt kansen; een fijne trui is altijd welkom. En dan het liefst een dik exemplaar met grote col. Het grote voordeel daarvan: met nog een beetje knap herfstweer – zoals de afgelopen dagen – zorgt een col ervoor dat een sjaal en misschien zelfs een jas overbodig zijn. Op koudere dagen is het ook binnen fijn om een col aan te hebben – zeker nu je de verwarming misschien nog niet aan wilt doen.

Fijne, duurzame coltruien

Wij zetten vijf goed gemaakte, bewust geproduceerde coltruien op een rij.

G-Star

Deze col van G-Star is eigenlijk een top met open zijkanten, die je als een spencer over andere truien of shirts draagt. Zo wordt elke top desgewenst een coltrui. (Of je draagt hem natuurlijk zonder iets eronder, maar daar moet het net weer voor zijn.) Door de koorden aan de zijkant aan te trekken, krijgt de col een puffy effect. Gemaakt van een mix van polyester met katoen geproduceerd met behulp van het Beter Katoen-initiatief. Dit samenwerkingsverband tussen milieu- en ontwikkelingsorganisaties en (mode)merken zorgt ervoor dat de katoenteelt duurzamer wordt.

G-Star
©G-Star

Gebreide col-top, € 149,95

American Vintage

Zacht, zachter, zachtst: deze coltrui van American Vintage voelt alsof je de hele dag onder een dekentje op de bank zit. American Vintage – grappig genoeg toch echt een Frans merk – staat bekend om ultieme essentials voor je garderobe. Deze trui is geen uitzondering. Hij is gemaakt van een blend van onder andere acryl, alpaca en wol. Lekker warm en niet kriebelig.

American Vintage
©American Vintage

Trui East, € 145

Teym

Nederlands modemerk Teym maakt tijdloze, bewust geproduceerde klassiekers. The Merino Turtleneck is heerlijk zacht en warm, gemaakt van 100 procent non-mulesed Italiaans merinowol. Dat betekent dat er bij de schapen die de wol leveren geen mulesing heeft plaatsgevonden: dan wordt er een reep huid boven de billen verwijderd zodat daarin eventueel parasieten kunnen huizen, die zo de rest van de wol niet aantasten. Dat Teym kiest voor non-mulesed wol, betekent dat er diervriendelijker wordt geproduceerd. Ook fijn: de trui is verkrijgbaar in tal van mooie kleuren.

Teym The Merino Turtleneck
©Teym
The Merino Turtleneck

The Merino Turtleneck, € 159

by-bar 

Het Amsterdamse merk by-bar biedt sinds 2008 fijne modestukken en accessoires. Het merk probeert zo duurzaam mogelijk te opereren door items te maken die jarenlang meekunnen, geproduceerd door vaste producenten waarover transparant wordt gecommuniceerd. Deze zachte trui is bijvoorbeeld gemaakt door een breispecialist in Italië. De Beau Pullover heeft een rits, waardoor je hem als col of met open boord kan dragen. De wolblend maakt hem superzacht en warm.

by-bar pullover
©by-bar

Beau Pullover, € 149,95

The Odderside

The Odderside is een Pools merk dat sinds vorig jaar ook een eigen winkel heeft in de Amsterdamse buurt De 9 Straatjes. De vriendinnen Justine en Brigitte startten het label in 2015 in Warschau, vanuit de behoefte producten te maken waarin vrouwen zich sterk en mooi voelen. Ook proberen ze duurzaam en ethisch te produceren – ze hebben daar zelfs een eigen meetlat voor ontwikkeld. Op elk product staat bijvoorbeeld aangegeven hoe het scoort volgens hun eigen normen en waarden. Deze heerlijke oversized kabeltrui is gemaakt van extra zachte merinowol en polyamide, met Oeko-Tex-certifcaat – er zijn dus geen schadelijke chemicaliën gebruikt in het proces.

The Odderside
©The Odderside

Merci Sweater, € 195