Milaan verstaat de kunst alles tegelijk te zijn: retro en fris, chic en rafelig, altijd gehaast en toch in het moment. Terwijl de bekende Italiaanse kunststeden steeds meer uitgroeien tot openluchtmusea, stroomt er door Milaan – het ‘lelijke eendje’ van de Italiaanse steden – juist een energie van vernieuwing en creativiteit. Niet alleen tijdens de shows en de internationale designbeurs, maar het hele jaar door. Hieronder volgt een selectie van onze tips. De complete lijst vind je in de pdf, die je hieronder kunt downloaden.
Hotels
Helemaal niet makkelijk, een leuke hotelkamer vinden in Milaan, zeker niet als de stad volloopt tijdens de modeweek en de designbeurs. Wie wel een fijn adres heeft, doet daar terecht geheimzinnig over, want je moet er niet aan denken dat je straks zelf geen kamer meer kunt krijgen op je favoriete adres. Wij noemen ze hier toch maar, de klassiekers, de nieuwkomers en – for real – een paar betaalbare adressen. Boeken, desnoods een jaar vooruit!
Portrait Milano
Na Florence en Rome heeft Milaan nu ook een eigen Portrait. Een hotelconcept uit de koker van Leonardo Ferragamo, vijfde zoon van de beroemde Florentijnse schoenmaker Salvatore Ferragamo. Het zit in een voormalige kloosterschool, om de hoek van de Via Montenapoleone, het hart van het Milanese modekwartier. Het modernistische ontwerp is een knipoog naar grootheden als Piero Portaluppi en Giò Ponti, die met hun ontwerpen het gezicht van het naoorlogse Milaan bepaalden. De suites voelen als luxe Milanese mid-century appartementen, ingericht met walnoot, zwart leer en kardinaalrood fluweel. Het hotel is gezegend met een conciërge die wonderen verricht. Een tafel in Norbert Niederkoflers sterrenrestaurant Horto, of een privébezoek aan de om de hoek gelegen Villa Necchi: alles kan. Om te shoppen hoef je de binnenplaats van het hotel niet af. Onder het hotel zit de outlet van mode-imperium Antonia’s en afgelopen jaar opende dochter Maria Sole Ferragamo hier haar sierraden- en tassenatelier So-Le Studio.
Portrait Milano, Corso Venezia 11
Restaurants
Verleidelijk om altijd hetzelfde tafeltje te reserveren in de statige eetkamer van Da Giacomo voor spaghetti vongole, bij lieveling La Libera (Brera) voor een ossobuco met safraanrisotto, of bij de Antica Trattoria della Pesa (Porta Garibaldi) voor een bord ravioli van Francesca (mits voorradig!). Maar er is ook veel nieuws onder de Milanese zon en het zou zonde zijn dat niet uit te proberen. Zo staan neo-bistro Nebbia in de Navigli (meer dan tweehonderd vins natures op de kaart) en minimalistisch no-waste restaurant Røst bij de Porta Venezia op ons lijstje. Maar we moeten keuzes maken, dus hieronder een greep uit onze redactiefavorieten met something new, something old and something borrowed.
Da Ciacomo
Da Giacomo aan de Via Sottocorno is onze favoriete Milanese klassieker: antieke terrazzovloeren, strakke witgedekte tafels tegen een zeegroene lambrisering versierd met stucco in empirestijl. Het Toscaans geel op de muur verraadt de oorsprong van eigenaar Giacomo Bulleri, die in 1958 zijn trattoria begon aan de Via Donizetti. Naar goed Toscaanse gebruik stonden er vooral vleesgerechten op het menu. Na de verhuizing naar de Via Sottocorno in 1989 werd Da Giacomo een visrestaurant. Je zou het misschien niet denken, maar de vismarkt van Milaan aan de Via Lombroso is een van de beste van Italië. Tartaar van garnaal met mandarijnensorbet, een droom van een spaghetti vongole en een vissoep die in Milaan zijn gelijke niet kent. Inmiddels heeft Da Giacomo vijf restaurants, waarvan een naast de dom in Milaan, een bistro, een literair café, een ontbijtbar, een patisserie en nog eens twee deli’s waar je eten kunt afhalen. Maar gelukkig is de tijd aan de Via Sottocorno stil blijven staan. Je kunt er in alle rust een bordje goudgele risotto Milanese weglepelen terwijl obers in stak gelid toekijken, klaar om stante pede een nieuw servet te brengen, mocht dat van je knieën op de vloer glijden.
Da Giacomo, Via Pasquale Sottocorno 6
Goodies on the go
Italianen zijn niet zulke ‘tussendooreters’. Ze houden zich doorgaans strak aan de drie maaltijden per dag. Het ontbijt is niet meer dan koffie met een zoet broodje, maar dan wel graag de beste koffie en het beste broodje. Panino voor de lunch, vooruit dan maar, maar voor een kadetje met kaas doet de Milanees het niet.
All’ Antico Vinaio
Milaan staat bekend als stad van werkers, dus lunchen met een panino semplice is geen schande. Het moet wel een lekker broodje zijn natuurlijk! Vogue’s Stijn de Vries sluit met liefde aan in de lange rij voor All’ Antico Vinaio. Even door alle worsten en hammen heen kijken, want ze hebben ook geweldige vega-opties. Een ander Milanees topadres is Panini De Santis. Kies voor het eerste filiaal aan de Corso Magenta, met een juweel van een interieur.