Frédéric Malle is een absolute superster in de parfumwereld. Met zijn eigen parfummerk Éditions de Parfums Frédéric Malle creëert hij al sinds 2000 de mooiste parfums, altijd in samenwerking met een zogenoemde ‘neus’. Vandaag lanceert hij een nieuw exclusief parfum, samen met modehuis Acne Studios. Het campagnebeeld is geschoten door niemand minder dan de Nederlandse fotograaf Carlijn Jacobs. Wij spraken Frédéric Malle onlangs over zijn liefde voor geur, opgroeien omringd door parfummakers en de overeenkomst tussen kunst en parfums. “Een parfum is sterker dan woorden.”
Frédéric Malles jeugd tussen parfums
Frédéric Malle staat zowel voor vakgenoten als liefhebbers van parfum, synoniem met bijzondere nicheparfums. Opvallend genoeg was het nooit een vooropgezet plan om de parfumwereld in te rollen. Het had wel voor de hand gelegen, gezien zijn achtergrond. Zijn moeder, Marie Christine Hetfler-Louiche, was Art Director bij Parfums Christian Dior. Haar vader, Serge Heftler-Louiche, was oprichter van de parfumtak van Dior en een goede vriend van Christian Dior zelf.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Sowieso komt Frédéric Malle uit een creatieve familie, zijn oom was filmregisseur Louis Malle en zijn vader hielp zijn broer als filmproducent. Die creatieve visie op de wereld, zowel vanuit een visuele als olfactorische hoek, hebben Frédéric Malle deels gevormd. Zelf koos hij, na een jeugd in Parijs, voor een studie marketing, economie en kunst in Amerika. Na te hebben gewerkt in de reclame en als assistent van een parfumeur, bundelde hij in 2000 eindelijk al zijn kennis en ervaringen in zijn eigen parfumhuis Éditions de Parfums Frédéric Malle. Het huis is inmiddels wereldberoemd dankzij parfumhits als Portrait of a Lady. Malle is een ‘editor’ of ‘uitgever’ van parfums. Hij werkt samen met verschillende meesterparfumeurs, oftewel ‘neuzen’; voor elk parfum vraagt hij een andere neus wiens naam dan ook op de parfumfles belandt. We spraken Frédéric Malle onlangs via Zoom.
In gesprek met Frédéric Malle
Uw parfums zijn wereldwijd populair. Is er een geheim ingrediënt voor succes?
“Er is geen geheim. Het is gewoon hard werken met zeer getalenteerde mensen. Ik leer mezelf al sinds mijn jeugd schoonheid in het leven te zien. Parfum is daar onderdeel van. Het belangrijkste ingrediënt van ons succes is het kiezen van hele goede parfumeurs.”
Waarom kiest u ervoor met verschillende neuzen te werken en hun naam ook groot op de parfumfles te zetten?
“Neuzen zijn erg goede kunstenaars. Dus waarom ze géén credits geven, zou mijn vraag zijn? Ik ben verbaasd als andere merken dat niet doen. Een parfum maken is een complex proces. Ik kies afhankelijk van de geur die ik wil ontwikkelen, voor een specifieke neus. Ieder van hen heeft een eigen stijl. Je vraagt ook niet de schilder van de Sixtijnse kapel om een kleine aquarel te maken. Al kan een meesterparfumeur als Dominique Ropion eigenlijk alles, dat is net Picasso.”
U studeerde kunst, is dat de reden dat u parfumeurs met kunstenaars vergelijkt?
“Leren kijken naar kunst, is hetzelfde als leren begrijpen wat je ruikt. Het is alleen een ander orgaan. Ik was laatst bij een tentoonstelling van Picasso in de Tate Gallery. Er hingen allerlei werken die op het eerste gezicht heel anders geschilderd waren. Toen ik beter keek, zag ik toch overeenkomsten in hoe ze opgebouwd waren. Ik denk dat Picasso voor hij ging schilderen eerst nadacht en gesprekken voerde. Dat doen we ook in de parfumerie.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Parfum is als kunst
Als we die vergelijking tussen een parfum en kunstwerk doortrekken: hoe is een parfum opgebouwd van grondverf tot vernis?
“Ik voer eerst gesprekken met neuzen over wat we willen maken. Dan voegen we bepaalde elementen samen. Daarvoor gebruiken we ons eigen vocabulaire; woorden die de geuren beschrijven. Deze neuzen kennen misschien wel 2000 van dit soort woorden, ik ken er zo’n 1000 door de tijd dat ik in een lab werkte. Die woorden kunnen ingrediënten zijn, maar ook architectonische vormen. Een parfum is als een huis, met een fundatie en een dak. We bouwen zo’n parfum echt op, zoals Le Corbusier zijn creaties ontwierp.