ontdek-asturie-het-groenste-geheim-van-spanje-270963

Als een van de meestbezochte landen ter wereld is het bijna niet te geloven dat een deel van Spanje als een goed bewaard reisgeheim kan worden beschouwd. Asturië, in de noordelijkste punt van het land, verrast zelfs de meest doorgewinterde reiziger met een eclectische mix aan ervaringen.

Asturië, het groenste geheim van Spanje 

Verscholen tussen de Cantabrische Zee en de bergen, is een derde van de regio beschermd gebied. En dat is niet voor niets. In een hippe, maar functionele activewear outfit, begin ik aan mijn reis door dit onontdekte stuk Spanje en laat me inspireren door de lokale bevolking.

Een met de natuur

Mijn ontdekkingsreis begint met een rustieke bergervaring – een verblijf in een van de traditionele hutten in Somiedo Natural Park. Met vijf valleien en meren biedt Somiedo onder andere uitgebreide wandelroutes voor alle niveaus en rijke fauna. Met hulp van de lokale gids Sofía González Berdasco van Somiedo Experience, krijg ik zelfs een moederbeer en twee welpen te zien.

Een ervaring waar een beginnende berenspotter als ik alleen maar op kon hopen. Er zwerven zo’n vierhonderd bruine beren vrij rond in het Cantabrisch Gebergte. Samen met het natuurpark van Fuentes del Narcea, Degaña en Ibias biedt het UNESCO-biosfeerreservaat Somiedo de mogelijkheid de dieren in hun natuurlijke habitat te observeren.

‘Riding the wave’

Op zoek naar het Asturische tegenwicht van de bergen, ga ik naar Gijón, de grootste stad van de regio. Dankzij één van de meest idyllische stadsstranden in Asturië een ware hotspot voor surfers. Ik heb er altijd van gedroomd een coole surfer te zijn. Gelukkig is er iemand die mij leert hoe het moet.

Op Playa de San Lorenzo, een van de beste plekken in de stad om golven te pakken, ontmoet ik surfkampioen en instructeur Alicia Takahashi Delgado (@alicia_taka). Als een echte local werd ze als kind al verliefd op de sport.

Takahashi Delgado vertelt me het geheim van de stad: “Gijón is een prachtige plek om te beginnen met surfen, omdat we golven hebben voor alle niveaus. Het maakt niet uit of je net komt kijken of een professionele surfer bent.” Tijdens het surfen met een local die zo vertrouwd is met de zee, ontdek ik enkele waarden van Asturië als regio. Het respect voor het milieu en het gebruiken van de prachtige pluspunten van de natuur.

Surfen in Asturië

Culinair hoogstandje

Deze Asturische filosofie komt ook tot uiting in hun culinaire geneugten. De regio staat bekend om haar scala aan delicatessen (bijvoorbeeld de droge cider die op een speciale, spetterende manier wordt geschonken, met de fles hoog boven het hoofd) – en om de kaas.

Cabrales is een rijke en romige blauwe kaas, gemaakt van koemelk in het hart van het Picos de Europa gebergte. De twist? Deze kaas rijpt in natuurlijke grotten en het aromatische product is een integraal onderdeel van de identiteit van de regio. En ja, een wandeling door deze grotten wordt afgesloten met het proeven van de kaas.

Moderne traditie

Met natuur en eten inmiddels gedekt, ga ik op verkenningstocht naar het culturele erfgoed van het stedelijke deel van Asturië. Modeontwerper Celia Bernado (@celiabdesigner), de oprichter van het gelijknamige merk Celia B, schiet te hulp. Haar uitbundige en kleurrijke ontwerpen vertegenwoordigen een moderne interpretatie van de Asturische traditie. Die in de oude stad Oviedo, de hoofdstad van de regio, duidelijk wordt.

Met kleurrijke architectuur en sculpturen verspreid door de stad, lijkt Oviedo op een uitgebreide set van een Hollywoodblockbuster uit vervlogen tijden. “Na jaren in het buitenland te hebben gewoond, bijna een decennium in Azië, wilde ik terug naar mijn roots, dichtbij mijn familie. Ik wilde meer van mijn oorsprong en wortels verkennen”, aldus Bernado.

ASTURIAS

Tijdens een snelle tussenstop bij de eeuwenoude bakkerij Camilo De Blas in de stad, vertelt de ontwerper over de creatieve energie in Asturië, een nogal bijzondere plek voor deze culturele bloei. “Je hebt moed nodig om hier te creëren, omdat we buiten de belangrijkste circuits van mode en kunst vallen. Maar er gebeurt veel en het voelt als een luxe om hier te mogen zijn. We hebben zo’n geweldige kwaliteit van leven, terwijl we ook in staat zijn te communiceren met de rest van de wereld.”

Nieuwe generatie

Slechts een half uur rijden van Oviedo ligt Avilés, een karakteristieke kustplaats. Voordat je de stad binnenkomt, zie je een imposant bouwwerk van het Oscar Niemeyer International Cultural Centre. Ontworpen door de beroemde Braziliaanse architect, herbergt dit multifunctionele gebouw kunsttentoonstellingen en filmvertoningen. Inclusief een restaurant met een panoramisch uitzicht.

Daar ontmoet ik Oliver Iglesias (@oliveriglesias), een opkomende mode-ontwerper en creative director wie, zoals Niemeyer deed toen hij het gebouw ontwierp, de stedelijke omgeving als inspiratie gebruikt voor de moderne urban ontwerpen. Zijn merk 93 SIERRA/CROSSES refereert Asturië: “Door de bergen, rivieren, stranden en zee”, legt hij uit. “Ik hou van het contrast met de staalindustrie.”

ASTURIAS

Voor mij is dát de charme van Asturië: rijk aan historie en natuurlijke schoonheid zijn de regio en haar locals niet bang om innovatie en modernisme te omarmen. Of je nu naar de kust afreist of naar de bergen, een surfsessie doet of een culturele tour langs historische spots, deze regio laat een onontdekte kant van Spanje zien. Expect the unexpected.

Plan je volgende vakantie en leer meer over de wonderen van Asturië.

In samenwerking met Asturias, Natural Paradise.