op-deze-leeftijd-kun-je-het-best-beginnen-met-het-smeren-van-collageen-303327

Collageen lijkt momenteel hét ingredient te zijn wat thuishoort in je beautyroutine. Je kunt er bijna niet meer omheen. Veel mensen slikken dan ook collageensupplementen en smeren collageenrijke crèmes. Maar waarom is dit eiwit zo populair en wat doet het eigenlijk voor je huid?

De zin en onzin van collageen

Om meer te weten te komen over collageen en waarom je dit zou willen smeren, gaan we in gesprek met Paulina Andrycz, de medical communications director van Vichy Laboratoires.

“In het algemeen kun je stellen dat collageen een eiwit is dat onderdeel is van het bindweefsel van de huid en wat zorgt voor stevigheid, terwijl elastine zorgt voor elasticiteit in de huid.” zegt Andrycz. “We zijn een dermacosmetisch merk. Supplementen hebben we daarom nog niet bestudeerd, maar vanuit mijn achtergrond als apotheker kan ik wel zeggen dat de huid het laatste orgaan is dat profijt heeft van wat je slikt. Wat we ook weten is dat de ingrediënten van formules die nu op de markt zijn klinisch goed worden bestudeerd. Wat wij doen is collageen van buitenaf stimuleren.”

Start op tijd

Vanaf welke leeftijd je het best kunt beginnen met ondersteuning van huideigen collageen? “Ik zou zeggen vanaf je vijfentwintigste, omdat dan de afbraak ervan al begint. Daar zie je gelukkig op die leeftijd nog niet veel van, maar het is dan dus wel raadzaam om te beginnen met preventie.”

Een slimme huid

Maar wanneer wil je wat smeren? Ga je standaard voor hetzelfde product, of wil je steeds afwisselen? “De huid is slim. Zodra je merkt dat je huid een product niet meer opneemt, is het tijd over te stappen, of een aanpassing te doen. Zelf wissel ik zelden van crème, maar mijn serum pas ik telkens aan de behoefte van mijn huid aan. Zo raakt je huid niet snel verzadigd door een bepaald ingrediënt of actieve stof. En vind je het lastig zelf te bepalen wat je huid nodig heeft, vraag dan advies aan je apotheker.”

Liftactiv Collagen Specialist-lijn

Mocht je willen starten met het smeren van collageen, dan is de Liftactiv Collagen Specialist-dagcrème van Vichy Laboratoires een fijne optie. In de crème combineren ze voor het eerst vitamine C en antiverouderingspeptiden met hun eigen mineraliserende water. Dit zou de tekenen van collageenverlies aanpakken. Klinkt veelbelovend, toch? Je shopt de dagcrème hier.

Vichy Liftactiv
©Stephane Sby Balmy