chanel-lanceert-nieuwe-limited-edition-flacon-voor-no-5-leau-geinspireerd-op-marilyn-monroe-300712
©Chanel

In april 1952 deelde de 26-jarige Marilyn Monroe in Time een beauty-anekdote die vandaag de dag nog steeds wordt geciteerd. “Er was eens een kerel die zei: ‘Marilyn, wat draag je in bed?’. Dus ik zei dat ik alleen Chanel draag. Five drops van Chanel No. 5.” Dit was nog voor de tijd dat beroemdheden hun routines prijsgaven in beauty secrets-video’s. De respons was verbluffend en de verkoop van No. 5 schoot omhoog. In de zeventig jaar sinds dat interview zijn Monroe en Chanel met elkaar verweven geraakt. Nu gaat het Franse mode- en beautymerk nog een stapje verder met de onthulling van een nieuwe, limited edition flacon, geïnspireerd op de quote van het icoon: de unieke Chanel No. 5 L’Eau Drop Bottle.

Chanels nieuwe No. 5 L’Eau Drop Bottle

“Net als No. 5 heeft Marilyn iets universeels en tegelijkertijd iets heel intiems”, vertelt Thomas du Pré de Saint Maur, Chanels head of global creative resources voor de parfum en beauty, exclusief aan de Amerikaanse Vogue. Dit is de tweede keer dat het huis een eerbetoon brengt aan haar geschiedenis met Monroe. In 2013 was de actrice het gezicht van de geur door een samenwerking met de mensen in het beheer van haar nalatenschap. “Ze was altijd zo’n bron van levenskracht, en belichaamde tegelijkertijd de kwetsbaarheid van de vrouw.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Terwijl Monroe de originele formule van No. 5 droeg, is de nieuwe Drop-flacon gevuld met No. 5 L’Eau uit 2016. “Ik heb No. 5 L’Eau gecreëerd om een nieuw licht te laten schijnen op No. 5”, zegt Chanels huisparfumeur Olivier Polge. “En iedereen te verrassen die dacht de geur volledig te kennen.” Toen hij de vernieuwde versie van de geur bedacht, heeft hij de originele formule teruggebracht tot alleen de essentiële facetten die No. 5 maken. Dit bestaat uit de herkenbare aldehyde-noot die zich mengt met jasmijn, roos en ylang-ylang. Van daaruit heeft hij citrus en cederhout toegevoegd. En zo was Polge’s “frissere, casual versie van No. 5” geboren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Marilyn Monroe met Chanel parfum
©Getty Images

Een glazen druppel

Sylvie Legastelois, Chanels hoofd verpakking en design, beschrijft de flacon – die je aan je parfumverzameling wil toevoegen – als “een sterk staaltje glaswerk”. Naar verluidt is de onmiddellijk herkenbare flacon van No. 5 geïnspireerd op een whiskykaraf die Coco Chanel zag in het huis van haar minnaar kapitein Arthur Edward ‘Boy’ Capel. Maar Monroe’s quote, gecombineerd met de frissere L’Eau-versie, inspireerde Legastelois tot iets heel anders. “Vanuit dit verhaal ontstond de wens om een object te creëren met een ergonomische vorm die vergelijkbaar is met die legendarische drops of perfume.” Het resultaat? De geur is nu “verpakt in een druppel glas”, stelt ze. Het is een vintage moment, gebracht naar de moderne tijd. “We hebben allemaal een druppel nodig”, voegt Legastelois eraan toe. “Gewoon één druppel van No. 5 L’Eau!”

De limited edition No. 5 L’Eau Drop Bottle is vanaf 13 juni verkrijgbaar op Chanel.com.

Chanel No. 5 L’Eau Drop Bottle
©Chanel

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.