pink-oculus-over-de-hiphopscene-als-vrouw-van-39-heb-ik-een-houdbaarheidsdatum-299511

Ter ere van het vijftig jaar bestaan van hiphop, lanceert Johnnie Walker de campagne ‘Pass The Mic’. Hiermee geeft het merk krachtige stemmen in de hiphopscene een podium om zich uit te spreken over diversiteit. Vogue spreekt Pink Oculus. Een hiphopmuzikant, singer-songwriter, producer en actrice met een unieke stem en niet te evenaren podiumprésence. Ze vertelt over haar uitdagingen in de hiphopscene, het belang van authenticiteit in een harde wereld en waarom ze juist nu haar stem wil laten horen.

Uitdagingen overwinnen 

“Mijn vorige album Before wisdom gaat over een hele giftige relatie die ervoor zorgde dat ik mezelf kwijtraakte. Ik ‘verdween’ vijf jaar en bracht geen muziek meer uit. Nu kies ik ervoor weer muziek te gaan maken en te zijn wie ik ben. Ik wil niet stoppen met mijzelf uiten en expressief zijn. Als je jezelf kwijtraakt, maak je jezelf namelijk kleiner. Nu kies ik er elke dag voor dat niet meer te doen, een overwinning.”

Hoe de ideale hiphopscene er voor haar uitziet? “Authenticiteit moet gevierd worden. Kunst en business hebben niks met elkaar te maken. Als je kunst maakt vanuit je hart, maak je iets anders dan wanneer je iets maakt wat je moet verkopen. Er wordt negen van de tien keer bepaald welk verhaal bij een artiest past, zodat het goed verkoopt. Dat verstoort het authentieke verhaal en maakt het werk minder oprecht. Iedereen heeft een eigen werkelijkheid en perspectief, juist daarom is het belangrijk dat je het spectrum breed houdt. Dat we allemaal verschillende mensen en verhalen delen.

Als vrouw van 39 heb ik het gevoel dat ik een houdbaarheidsdatum heb. Daar moet ik bij mezelf aan sleutelen, maar het is ook een maatschappelijk issue. Er heerst een idee dat een vrouw na haar dertigste niet meer belangrijk is. Dat zou ik graag anders willen zien. Dat het gaat om wat je te vertellen hebt als artiest, niet om hoe oud je bent of hoe je eruitziet. Dat zou er niet toe moeten doen. Hopelijk is het in de (nabije) toekomst niet meer zo’n gecureerde wereld, want we mogen er allemaal zijn. En dat hoeft niet met positieve discriminatie, ik voel dat niet. Maak wat je wil maken en claim je plek.”

Experimenteren en lol maken 

“Tegen jonge en opkomende artiesten wil ik zeggen: experimenteer en heb lol. Ga schrijven, maken, oefenen, optreden en geniet ervan. Als je kilometers maakt, leer je jezelf en wie je bent als artiest het beste kennen. Zo voorkom je dat je te veel wordt gevormd door een managementteam. Kunst moet niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten komen. Authenticiteit vind ik heel belangrijk. En dat kun je gauw verliezen, als je erg bezig bent met de business of it all.”

Aan welke opkomende artiest Pink Oculus een podium wil geven in het kader van Johnnie Walkers campagne ‘Pass The Mic’: “Het voelt raar om een naam te noemen, ik ben er zelf nog niet eens voor mijn gevoel. Ik heb zoveel verhalen te vertellen. Ik heb the mic dus nog wel even in mijn eigen hand, maar ik pass ‘m ook graag naar Ella John, ik vind haar heel tof.”