vogue-test-deze-geliefde-camera-en-doet-verslag-iedereen-schiet-hiermee-moeiteloos-interessante-fotos-303085
©Isabell Janssen

Wie, net als veel modeliefhebbers, in de kleinste dingen inspiratie vindt, heeft waarschijnlijk z’n camerarol vol staan met snapshots. Dumps, reels, selfies en outfitfoto’s: we schieten elke dag volop foto’s en video’s die we vaker dan ooit delen op social media. En natuurlijk volstaat dan vaak een smartphone, die we inmiddels allemaal op onze eigen manier bedienen. Maar wat als je nét even wat scherpere foto’s wil schieten, om zo je eigen stijl nog beter te kunnen laten overkomen op beeld? Welke camera is dan geschikt? Vogue test, samen met professioneel fotograaf Isabell Janssen, de geliefde Sony Alpha 7R V-camera en doet verslag. “Met deze camera schiet zowel elke professional als beginnende fotograaf haarscherpe foto’s die je nog meer van beeld doen laten houden.”

Vogue test Sony-camera

Fotograaf Isabell Janssen, die je wellicht kent als Outsider.i, heeft de ene indrukwekkende shoot na de andere (onlangs bijvoorbeeld voor Nike) en schiet de inspirerendste streetstylebeelden. We raken door haar foto’s niet alleen geïnspireerd door wat er op het beeld te zien is, maar ook door haar manier van fotograferen. Janssen schiet onder meer met de Sony Alpha 7R V, een van de nieuwste high-end camera’s van het merk in de bekroonde Alpha-reeks, gemaakt van duurzaam materiaal en nu al geliefd onder vele fotografen. We willen dan ook van haar weten: waarom kiest zij als professional voor deze Sony-camera, en wat vindt ze er zo fijn aan?

Heldere kleuren en een custom button

“In de afgelopen jaren ben ik steeds meer printcampagnes gaan schieten. Voor grote afdrukken heb je vaak veel pixels nodig. De Sony Alpha 7R V, met 61 megapixels, is daarvoor een heel goede camera”, vertelt Janssen. “Bovendien zijn ook de kleuren natuurgetrouw en helder, daar ben ik heel tevreden over. In mijn foto’s staan altijd mensen centraal, dus daarom vind ik dat belangrijk.”

“Daarnaast vind ik het heel handig dat je op twee SD-kaartjes tegelijkertijd kan schieten. Zo heb je altijd een back-up mocht er ooit wat gebeuren met je SD-kaart – dat is echt de grootste nachtmerrie van elke fotograaf. In het begin was het eventjes wennen dat je zoveel zelf kan instellen en dat het menu zo groot is, maar ik zou inmiddels niet meer zonder kunnen.”

Ook de Vogue-redactie mag de camera uitproberen. Maar voordat we zelf aan de slag gaan, vragen we Janssen om fotografietips. “Als fotograaf denk ik dat het belangrijk is om te begrijpen waarom je het werk maakt dat je maakt. Je maakt sterke beelden door het vinden van je eigen stijl.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Vogue test de nieuwe Sony-camera
©Isabell Janssen
Een eigen project (links) en Winnie Harlow buiten bij de show van Dior in Parijs (rechts), geschoten door fotograaf Isabell Janssen

Moeiteloos haarscherpe en interessante beelden

Met die tips van Janssen in haar achterhoofd gaat Vogue-redacteur Marloes aan de slag. Het doel: de redactie van Vogue op een scherpe, mooie en inspirerende manier vastleggen. Uit de doos waarin de camera zit komt een compacte body en een ietwat grote lens, maar die went qua formaat eigenlijk heel snel. Het menu is even overweldigend; je kan inderdaad veel zelf instellen, zoals Janssen al aangaf. Maar voor deze eerste test volstaan de basisfuncties.

De indrukwekkende entree van Vogue HQ, het uitzicht door de ramen op de grachten en de vele modefotografie die het pand siert: in no time staat het op beeld. “De ramen in ons prachtige maar oude pand zijn niet al te groot, dus ik was benieuwd of de foto’s niet te donker zouden zijn. Dat bleek gelukkig totaal niet het geval. Ik kan alleen maar beamen wat Janssen al zei: de beelden zijn helder en loeischerp.”

“Ook ben ik onder de indruk van de moeiteloze manier waarop ik interessante foto’s schiet. Zonder dat ik alle instellingen hoef aan te passen, schiet ik beeld met een boeiend scherpte-diepte-effect. Kortom, het is een camera waarmee je alles waardoor je geïnspireerd raakt prachtig kunt vastleggen. Met deze camera schiet zowel elke professional als beginnende fotograaf haarscherpe foto’s die je nog meer van beeld doen laten houden.”

Bekijk hieronder het resultaat uit de test op de Vogue-redactie. Meer weten over de Sony Alpha 7R V-camera? Alle informatie over de camera vind je hier nog een keer op een rij.

Vogue test de nieuwe Sony-camera
©Marloes van Wijnen
Vogue test de nieuwe Sony-camera
©Marloes van Wijnen
De Vogue-redactie in Amsterdam