zo-ontstaat-echt-baanbrekende-muziek-volgens-vrouwelijke-hiphopartiesten-298542

In een tijd waarin inclusiviteit en diversiteit niet meer worden overschaduwd (en dat werd tijd), laten vrouwelijke hiphopartiesten steeds vaker hun stem horen. Want hoewel de Nederlandse hiphopscene schittert van verschillende stemmen, achtergronden en leeftijden, is de industrie nog niet waar het moet zijn. Volgens vrouwelijke hiphopartiesten worden verschillen nog lang niet altijd gevierd, terwijl juist die mix zorgt voor écht baanbrekende muziek.

Uitdagingen in de hiphopscene

Er zijn nog genoeg obstakels te overwinnen in de hiphopscene. Vrouwelijke hiphopartiesten staan voor uitdagingen die variëren van vooroordelen tot een gebrek aan gelijke kansen. Het is daarom van belang om deze stemmen een podium te geven. Zo kunnen zij hun ervaringen delen en is er ruimte om een dialoog te starten over inclusiviteit en diversiteit binnen hiphop.

Daarom lanceert drankmerk Johnnie Walker de campagne ‘Pass the Mic’, waarbij de schijnwerpers worden gericht op vrouwelijke hiphopartiesten en gamechangers die de Nederlandse hiphop herdefiniëren.

Vrouwelijke hiphopartiesten aan het woord

Latifah en Pink Oculus zijn hier het trotse voorbeeld van. Op 17 mei organiseerde Johnnie Walker een evenement ter ere van deze vrouwelijke stemmen. Het hoogtepunt van de avond was een cypher. Dit is een hiphop-stijl waarbij zangers en rappers een cirkel vormen en om de beurt freestylen op de beat. Hierbij worden individuele vaardigheden en creativiteit gevierd. Ook lieten de artiesten met deze creatieve uiting hun stem horen over sociale, politieke en maatschappelijke onderwerpen.

Op 17 mei lieten onder anderen Latifah en Pink Oculus hun stem horen. Als vrouwelijke rapper heeft Latifah een eigen eclectische sound ontwikkeld. Ze staat bekend om de combinatie van conventionele hiphopbeats en onconventionele sounds. Tot nu toe heeft Latifah zich staande weten te houden in een door mannen gedomineerde wereld en is zij een vooruitstrevende kracht. Pink Oculus is het alter ego van de Nederlandse artiest en actrice Esperanza Denswil. Met haar werk wil ze een wereld creëren waarin de kracht van mensen van kleur en vrouwen wordt gevierd.

Uitgebreid verslag

Deze twee invloedrijke namen drukken dus elk hun eigen unieke stempel op de muziekscene en laten op het event van Johnnie Walker van zich horen over de onderwerpen die hun nauw aan het hart liggen.

Benieuwd naar het evenement en hun improvisatie? Houd Vogue.nl vooral in de gaten: hier verschijnt binnenkort namelijk een verslag en een interview met zowel Latifah als Pink Oculus, over hun eigen ervaringen in de scene, hoe ze deze hebben overwonnen en hoe ze zich verder inzetten voor sociale verandering.