vogue-stylist-en-reiziger-xaviera-aubri-laat-zien-hoe-babyproof-de-cote-dazur-is-266390

Baby Baguette (lees: de bijnaam van peuter Boaz) heeft er al heel wat reiskilometers op zitten. Als working mom is het altijd een enorme uitdaging om fashionweeks, re-sees in showrooms en shoots te combineren met het moederschap. Baby Baguette reist dus lekker mee, met pedagogisch verantwoorde thuismaaltijden en Montessori-speeluurtjes. Deze keer: richting de Côte d’Azur.

Elk vakantie-obstakel wordt preventief aangepakt, om eenmaal op bestemming de maximale zen te bereiken. De kans op apenkooien van een tweejarige tijdens een Europese vlucht van 1,5 uur is minder groot dan intercontinentaal 10 uur stil moeten zitten – dat lukt alleen met gaffertape. Ik juich dus alles toe wat het reizen makkelijker maakt, zeker als stijl en comfort hand in hand gaan. Dat betekent een BABYZEN YOYO² kinderwagen-check, inclusief alle stijlvolle (zomer)accessoires. Lees: parasol, cupholder, voetensteun en veelzijdige luiertas. Zo maak ik de trip voor mezelf en baby Baguette zo comfortabel mogelijk.

In de bijpassende YOYO bag berg ik andere onmisbare items op: iPad-travelhouder, snack-bentobox en liters koraalvriendelijke zonnebrandcrème. En natuurlijk die zwarte bouclé-sandalen, want op het programma staat village hopping in de Côte d’Azur.

De BABYZEN YOYO² is de enige wagen die moeiteloos in een bagagebak van het vliegtuig past en de zegen heeft van bijna alle luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast klap je hem in één handomdraai gemakkelijk in en uit, en slinger je hem dankzij de gevoerde schouderband zo over je schouder. Bij aankomst rol ik dus gelijk het vliegtuig uit, zo de trein in naar ons vakantie-appartement bij Saint-Jean-Cap-Ferrat, regio Côte D’Azur.

Menton

Met links van Nice steden als Juan le Pins, Antibes en Cannes, en rechts van Nice onder andere Beaulieu Sur Mer, Monaco en Menton, is er voldoende afwisseling. Gelegen op de grens van de Franse Côte d’Azur en de Italiaanse Bloemenrivièra, en met de provinciale stoptrein ook nog eens binnen 30 minuten bereikbaar vanaf Nice, ligt Menton. Menton is een hybride mix, met de wat flamboyantere Italiaanse sfeer op het strand (denk aan fruitschaal-oorbellen en knalkleur bikini’s) maar geeft je tegelijkertijd ook het ultieme Franse gevoel (espadrilles-galore). De stad staat daarnaast bekend om zijn citroenen en de kunstenaar Jean Cocteau.

Musee Jean Cocteau Le Bastille bezit een collectie schilderijen, schetsen en object d’art van de multidisciplinaire kunstenaar en dichter. Daar het museum zich in een oud bolwerk bevindt, is het babywagen inklappen, traplopen en bewegen van ruimte naar ruimte. Geen oubollige toestand, maar een spiegelkamer met filmstilus uit de film Orphée, beschilderde vazen en iets wat het beste omschreven kan worden als een kruising tussen barok kroonluchter en Paco Rabanne-collier.

Op een korte loopafstand van Le Bastille is het door architect Rudy Ricciotti ontworpen – hou je vast – Museum Jean Cocteau collection Séverin Wunderman: van buiten een architectonisch kunstwerk dat afsteekt tegen de vele pastelkleurige, barok façades van de oude stad, van binnen nog meer Cocteau om je aan te vergapen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Xaviera in de Côte d'Azur

Villefranche-sur-mer

De schilderachtige dorpjes beginnen al vrij snel buiten Nice. Een kleine busrit met de Ligne Azur langs de Mont Boron brengt je naar Villefranche-sur-Mer: een in fresco roze geschilderde petit village tegen een imposante bergwand. Aan de voet van het centrum, naast de haven, prijkt het candy colored Chapelle Saint-Pierre, een ‘kerk-turned-visnettenschuur-turned-kunstkapel’. Dankzij de surrealistische hand van Jean Cocteau kreeg het slaperige dorpje internationale allure. Cocteau nam namelijk twee jaar de tijd om het kerkje te illustreren met Bijbelse taferelen, met opvallende moderne details. Een tegengeluid op de decoraties van een witte Jezus met blauwe ogen, die de meeste kerken in Frankrijk sieren. Nee, hier zijn Roma’s, een Arabisch ogende visser en een zwarte Petrus te spotten, voor wie dieper kijkt naar het lijnspel.

Saint Pierre is de beschermheilige van vissers, dus mag een tafereel van een meisje in Provençaalse klederdracht (lees: inclusief een in Jacquemus-stijl gevlochten hoed) die zee-egels verkoopt op de markt niet ontbreken. De kerk is een streng bewaakt privé-eigendom waar geen foto’s van gemaakt mogen worden, dus rest de optie om de prachtige illustraties te schetsen in een travel diary of gewoon het boekje te kopen voor de herinneringen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Xaviera Aubri in de Côte d’Azur

Saint-Jean-Cap-Ferrat

Met legrest op de babywagen en een geopende parasol, beginnen we aan een waanzinnige wandelroute. We lopen van Beaulieu-sur-Mer over Saint-Jean-Cap-Ferrat, langs het water. Op Saint-Jean-Cap-Ferrat bevinden zich namelijk alle plekken die take my money schreeuwen. Het schiereiland ligt bezaaid met restaurants en bistro’s met een Michelin-ster of Gault&Milau-aantekening. Van Le Cap, Hotel Royal Riviera tot het nederige Captain Cook: de kans op een slechte lunch is vrijwel nihil op de Peninsula.

Niet elke plek vergt een black creditcard en suède loafers; in de haven van Cap Ferrat bevindt zich het eenvoudige restaurant Le Pirate. Met geweldig uitzicht op de stille haven is een lunch hier vooral genieten van alle verse visvangst die in de ochtend is binnengebracht. Niçoise octopus stoofpot, zeebaars bouillabaisse en avocado, garnalen en mango-tartaar zijn de aanraders. Extra tip: probeer bij de reservering te vragen naar de eerste verdieping.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Saint Jean Cap Ferrat

Monaco

Een stop in Monaco begint altijd met een bezoek aan La Condamine, de markt van het dwergstaatje. Daar wordt de BABYZEN YOYO² ingeladen met het lokale lekkernij Barbaguian van Aroca en Fiji-water in de cup holder. Hoewel er kreeft, kaviaar en krab gegeten kan worden, heeft het gevouwen deegpakketje met snijbiet en ricotta mijn hart veroverd. De meeste bezoekers van de Côte d’Azur strijken neer op de stranden van Nice en Cannes, maar tussen Nice en Menton heeft elk dorp wel een geheim strandje dat je niet terugvindt in de reguliere reisgidsen. Vaak vraagt het om het activeren van verstopte ‘bergbeklimkrachten’ en kunnen manoeuvreren langs steile paden, uit de kluiten gewassen bloemstruiken en onstabiele traprailingen. Zo is er La Paloma op Saint-Jean-Cap-Ferrat, verscholen tussen de vele paleisachtige villa’s. En kiezelstrand Plage Mala in Cap d’Ail, met prachtige turquoise water en vooral idyllisch aan het einde van de dag.

Het geheimzinnigst is toch wel Crique de Pêcheurs in Monaco. Het minuscule baaitje, vooral bekend onder locals, is gelegen aan een parkeerplaats naast het Museum Oceanographique de Monaco, op loopafstand van La Condamine. Hier geen hoog paradijsgehalte; de kans op privacy is heel groot en ideaal voor een picknick. Wel komt het strand met een strenge waarschuwing voor gunstige weersomstandigheden en waakzaamheid te allen tijde, daar het strand van 80 meter lang bij hoge golven gelijk verdwenen is. Het zijn de alledaagse plekken die geliefd zijn bij Monegasken die een off the wall-bezoek uniek maken.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Monaco

Roquebrune Cap Martin

Dit is het seizoen van de alternatieve hotspot, waar de scherpzinnige reiziger geijkte trekpleisters achter zich laat en kiest voor slow travelling en zintuigelijke rust. Na een spannende afdaling door de omgeving van Roquebrune Cap Martin, makkelijk gemaakt door het snel inklappen van de buggy, opent zich in de beboste heuvel een modern meesterwerk: Villa E-1027, ontworpen door Eileen Gray. Een avant-gardistisch huis voor zijn tijd in 1929, en nog steeds relevant als het gaat om architectuur. Het betreft een witte, rechthoekige verschijning, die afsteekt op een rotswand met uitzicht op zee. Het huis was recent nog te bewonderen in de campagne van Louis Vuitton met actrice Zendaya. Het is echt een van verborgen parels van deze streek.

Op het groene terrein van de modernistische villa bevindt zich ook een eenvoudige blokhut. Le Cabanon de Corbusier is de uitvalsbasis van de kunstenaar, gebouwd toen hij de E-1027-villa decoreerde met zijn ietwat pikante muurschilderingen voor de ex-minnaar van Gray, die de villa in bezit nam. Door de gelimiteerde toegang voelt een bezoek als een privétour en is er ruimte om elk detail te bewonderen. Een reservering is verplicht, sandalen aangeraden.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Xaviera Aubri in de Côte d’Azur

Beaulieu-sur-mer

Van tweedehands Chanel-jasjes tot seventies-meubilair: de Rivièra is een grote snuffelmarkt voor liefhebbers van mooie en bijzondere vintage vondsten. Elk dorp heeft wel een antiekmarkt. Ook zijn er winkeltjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Hier kan altijd wel iets bijzonders gescoord worden. Bij Salle des Ventes Sovep in Beaulieu-sur-Mer is het al snel uitrekenen hoeveel er mee kan in een koffer(bak) terug naar huis. Dit veilingshuis is een walhalla van mooie items: van tweedehands Versace-home, whiskykastjes en Baccarat kristal ten overvloede, tot okergele bollampen, lounge-stoelen van donker hout en Murano-fruitschalen.

De opruimhoek blijkt ook nog geweldige hebbedingen te bieden, zoals een filmprops en schilderijen. Het blijft echter bij window shopping. Wel is er even keuzestress tussen een grote, witte peer en een vintage zwaan voor de kinderkamer.

Een rondje door het dorp – met een stop bij Les Delices D’Aristée, de beste patisserie van het dorp voor een ‘bounty’ cremeux – levert geen wijsheid op. De peer en zwaan blijven staan, daar ze niet passen in de handbagage. Gelukkig kan de YOYO bag nog wel gevuld worden met madeleines, als aandenken aan de Côte d’Azur.

Beaulieu-sur-mer in de Côte d'Azur

Beeld: Xaviera Aubri, Rivelino Rigters