waarom-een-keer-per-week-je-haar-wassen-eigenlijk-geen-goed-idee-is-240983
©Duy Quoc Vo, Vogue Nederland, september 2022

Eén keer per week je haar wassen is misschien toch niet zo’n goed idee als het lijkt. Zelfs als je denkt dat het schoon is en ‘nog wel een dagje mee kan’. We hebben het vaak over het dagelijks wassen van het haar (spoiler: deskundigen bevestigen dat het niet slecht is zolang je een goede shampoo gebruikt en je haar die frequentie nodig heeft), maar we hebben het nog niet gehad over de andere kant van de medaille: wanneer je haar tot tien dagen ongewassen blijft. Volgens haarstylist Rosi Fernández, directeur van haarsalon Ananda Ferdi in Madrid, is het “niet raadzaam om langer dan een week je haar niet te wassen, omdat de follikel verstopt raakt en geen zuurstof krijgt.”

Eén keer per week je haar wassen

Omdat ik iemand ben die mijn haar elke dag wast, ben altijd een beetje jaloers geweest op mensen die hun haar dagenlang niet wassen. Jen Atkin, de haarstylist van de Kardashians, vertelde bijvoorbeeld in een interview aan Allure dat ze tot vier of vijf dagen zonder wasbeurt. Alleen op de laatste dag moest ze haar toevlucht nemen tot een middenscheiding, omdat het dan vies begon te worden. Maar de realiteit is dat zelfs als het haar er schoon uitziet, het toch vies wordt zonder dat het merkbaar is. “Het lijkt misschien alsof het haar schoon is, maar door luchtvervuiling, zweet en rook raakt het haar verzadigd”, legt Fernández uit.

Effecten van vervuiling

Wanneer het haar minder dan twee keer per week wordt gewassen, raakt de follikel volgens de deskundige verstopt en dat kan bepaalde problemen veroorzaken. Schilfering van de hoofdhuid, jeuk, gevoeligheid, roos en zelfs haaruitval. Deze kleine, voor het oog onzichtbare deeltjes verhinderen dat de hoofdhuid van zuurstof krijgt. Daarom is het raadzaam het haar vaker te wassen, zelfs bij dik, gekruld en droog haar dat schijnbaar niet zo vaak gewassen hoeft te worden.

De effecten van vervuiling op het haar kwam in 1994 al aan het licht door een onderzoek van het Industrial Toxicology Research Centre in Lucknow. “De onderzoekers toonden aan dat zwevende deeltjes, rook en vervuilende gassen zich afzetten op het haar en de hoofdhuid en ontstekings- en irritatiereacties veroorzaken die op den duur zelfs tot haaruitval kunnen leiden”, legt Adolfo Remartínez, oprichter van haarmerk Nuggela & Sulé, uit.

Hoe vaak moet je dan je haar wassen?

Er is geen universele regel om de wasfrequentie voor elk haartype te bepalen, want, zoals Fernández aangeeft, moet je ook rekening houden met de plaats waar je woont of het soort leven dat je leidt. “Wonen in een stad met veel vervuiling is niet hetzelfde als wonen op het platteland. Het klimaat, motor- of autorijden, sporten, de kwaliteit van het water waarmee je je haar wast spelen ook een rol”, zegt ze. Maar zelfs als het haar droog en dik is en schijnbaar meerdere dagen schoon blijft, adviseert de deskundige het minstens twee keer per week te wassen om alle resten te verwijderen die zich op de hoofdhuid kunnen ophopen en het haar verzadigen en verzwakken.

Fernández herinnert ons aan het belang van het wrijven van shampoo in de handpalm alvorens het op het haar aan te brengen. Vooral als het een biologisch product is, zodat de actieve bestanddelen samensmelten. Ook adviseert ze het gebruik van conditioner na elke wasbeurt, waarna je het haar grondig moet uitspoelen. “Een goede spoeling geeft het haar glans”, besluit ze.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.