hoe-vaak-moet-je-je-haar-eigenlijk-echt-laten-knippen-290888
©Getty Images

Het blijkt dat er geen standaard antwoord bestaat op de simpele vraag: hoe vaak moet ik mijn haar knippen? Dat ligt namelijk echt aan je haar en specifieke haarbehoeften. “Het is allemaal relatief”, zegt Irinel de León, celebrity hairstylist en Dyson global styling ambassador. “Het hangt af van je haartextuur, de gezondheid van je haar en hoe vaak je het kleurt.”

Hoe vaak moet je je haar laten knippen?

Het regelmatig trimmen of knippen van je haar heeft veel voordelen. De León zegt dat het de haargroei kan verbeteren, een natuurlijke dikte kan creëren, kan voorkomen dat het uitdroogt of afbreekt en het haar in het algemeen gezond houdt. Je wil er dus zeker van zijn dat je op het juiste moment naar de kapper gaat. Om erachter te komen hoe vaak je je eigen haar moet laten knippen, zijn hieronder de basisprincipes die je moet weten.

Trimmen versus knipbeurt

Hoewel we de woorden trimmen en knippen vaak door elkaar gebruiken als we het over haar hebben, betekenen ze wel degelijk iets anders. Bij een trimbeurt, zoals De León uitlegt, wordt er een centimeter of twee afgeknipt aan de uiteinden, terwijl een knipbeurt iets drastischer is als er meer dan twee tot drie centimeter wordt afgeknipt. Ze worden ook gebruikt voor verschillende omstandigheden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Laura Polko, celebrity hairstylist en House of Frieda-expert, zegt dat een trimbeurt het beste is om gespleten punten weg te werken en als je haarafbreuk begint te merken. Als je haar er droger uitziet of vorm begint te verliezen, dan wil je ook een knipbeurt om alles weer nieuw leven in te blazen.Haar dat geknipt moet worden, volgens De León, ziet er slap uit, blijft niet goed in model zitten, raakt gemakkelijk in de war of is ernstig beschadigd.

Haar laten knippen op basis van lengte

Als je op zoek bent naar een verandering in stijl of je wil beweging en body aan je haar toevoegen, laat je je haar sowieso knippen, maar hieronder lees je wanneer je je haar moet laten knippen op basis van lengte.

Kort haar

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is het zo dat hoe korter het haar, hoe meer onderhoud er nodig is om het gezond te houden. “Kort haar vergt iets meer onderhoud vanwege de lengte, vorm en persoonlijke voorkeur”, zegt De León. “Als iemand bijvoorbeeld een bob heeft die recht onder het oor zit, kan het na zes tot acht weken al gemakkelijk over de schouders groeien en de stijl van het haar volledig veranderen.”

“Kortere kapsels moeten vaak vaker geknipt worden om vorm en stijl te behouden”, voegt celebrity hairstylist T. Cooper toe. “Als je bijvoorbeeld een pixie hebt, moet je het iets vaker knippen.” Beide experts zijn het erover eens dat je je haar minimaal om de zes weken moet knippen.

Haar van gemiddelde lengte

Wat het knippen van halflang haar betreft, zijn zowel Polko als De León het erover eens dat dit afhangt van een aantal verschillende factoren, zoals je haartextuur en hoe snel het van nature groeit. Maar als je deze lengte wil behouden en ervoor wil zorgen dat je haar er gezond uitziet, adviseert De León je haar om de zes tot twaalf weken te laten knippen.

Lang haar

Rodney Cutler, eigenaar van Cutler-salons en Redken ambassadeur, zegt dat de frequentie van het knippen van lang haar wordt bepaald door hoe gezond het is. Als je gevoelig bent voor gespleten haarpunten of last hebt van warrig haar, zegt hij dat je elke acht tot tien weken een afspraak moet maken. Als je gezond en sterk haar hebt, kun je elke tien tot twaalf weken naar de kapper gaan.

Haar laten knippen op basis van haartype en textuur

Niet alleen de lengte van je haar maakt uit voor de hoeveelheid tijd die tussen knipbeurten zit. Lees hieronder wanneer je je haar moet knippen op basis van haartype en textuur.

Fijn haar

Polko legt uit dat fijn haar de neiging heeft iets langzamer te groeien. Tegelijkertijd ziet het er ook sneller beschadigd uit. Laat het vooral knippen wanneer het vlassig is. De León voegt eraan toe dat het kan afhangen van zowel de lengte als de gewenste stijl die je nastreeft als je fijn haar wil onderhouden, maar over het algemeen gelooft ze dat regelmatig knippen nodig is om het gezond en in model te houden. Voor kort fijn haar raadt ze elke vier tot zes weken een trimbeurt aan. Voor halflang haar geldt zes tot acht weken. Lang fijn haar: acht tot twaalf weken.

Dik haar

Zowel Cutler als Polko zijn het erover eens dat je haar niet zo vaak hoeft te worden getrimd als het geen grote schade ondervindt. “Omdat er zoveel meer haar is, kan het meer hitte verdragen dan dun haar of fijn haar”, zegt Polko. “Het kan beter tegen hitte en hogere warmte-instellingen en het verdraagt meer bleekmiddel dan fijn haar.” Cutler zegt dat acht tot twaalf weken een redelijke tijd is tussen twee haarafspraken, maar let wel op gespleten haarpunten.

Krullend, kroeshaar, getextureerd haar

T. Cooper raadt aan je haar om de zes tot acht weken te laten knippen om de vorm van je krullen te behouden en schade te voorkomen. Ze legt uit dat de lengte niet zo’n grote rol speelt omdat getextureerd haar over het algemeen droger is, ongeacht hoe lang het is. “Sla geen trimbeurten over”, zegt ze. “Door het krulpatroon lijkt het haar korter, maar als de uiteinden uitdrogen en broos worden, ga je sowieso lengte verliezen.”

De León adviseert je haar om de vier weken te laten trimmen. “Dit helpt om de dode punten eraf te halen zodat het haar kan gaan krullen in zijn natuurlijke textuur”, zegt ze. Cutler voegt eraan toe dat het belangrijkste is om op droogheid te letten en adviseert een vochtinbrengende shampoo en conditioner (zoals de Redken All Soft Mega Curls-shampoo en -conditioner) om tussen de afspraken door te gebruiken.

Beschadigd haar

Alle experts zijn het eens: als het haar beschadigd is, moet het geknipt worden. “Als de schade zo erg is (je bleekt te veel of gebruikt te veel warmte), dan wordt het een knipbeurt in plaats van een trimbeurt”, zegt Polko. “Je zult het eraf moeten halen en je haar opnieuw laten groeien.”

“Beschadigd haar is bijna niet te herstellen”, voegt T. Cooper toe. “Ik weet dat veel vrouwen niet alle schade in één keer willen afknippen. Dus knip het zo kort als je kunt en waar je je prettig bij voelt. Blijf het vanaf daar regelmatig knippen.” Naast het afknippen van de uiteinden van je haar, adviseert ze een gezonde haarverzorgingsroutine met voedende behandelingen, aandacht voor het behouden van vocht en regelmatige trimbeurten door je stylist. “Het is een team effort“, zegt ze.

Gezond haar tussen trimmen en knippen door

Het onderhoud tussen de afspraken door is net zo belangrijk als het regelmatig trimmen (of knippen als dat nodig is). “Veel mensen beseffen niet dat gezond haar begint met een gezonde hoofdhuid”, zegt T. Cooper. Ze raadt aan scrubs en proteïnebehandelingen voor je hoofdhuid te gebruiken en de juiste haarproducten zoals vochtinbrengende shampoos en conditioners om je haar sterk te houden. Zorg ervoor dat je een hittebeschermer gebruikt bij het stylen met hitte en neem regelmatig een haarmasker.

Als je toch hete stylingapparaten moet gebruiken, kies dan een die extreme hitteschade voorkomt, zoals de Dyson Airwrap Multi-Styler. “Het is de perfecte tool om verschillende kapsels te creëren”, zegt De Léon. “Je kunt golven of krullen creëren, je haar steil maken en jezelf een bouncy blowout geven.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.