make-uptips-voor-de-vette-huid-zo-voorkom-je-een-glimmend-gezicht-257724
©Arran and Jules / Vogue Nederland, Oktober, 2022

Een van de grootste uitdagingen voor mensen met een vette huid is de strijd tegen het glimmen. Een strijd die nog uitdagender wordt tijdens het opmaken. Maar, we hebben goed nieuws: het aanbrengen van make-up op een vette huid hóéft geen obstakel te zijn. Je moet het alleen op de juiste manier verzorgen. Zo kun je je huid onder meer ‘preppen’ zodat het niet gaat glimmen. Ook bestaan er trucjes die ervoor zorgen dat je foundation niet shiny wordt. En bovendien kan de keuze voor het geschikte product voor jou – bij voorkeur olievrij – doorslaggevend zijn voor een mooie, matte huid. Wij zetten de make-uptips die ervoor zorgen dat jouw vette huid niet glimmend wordt op een rij.

Make-uptips voor de vette huid

Reinig je huid met een mild product en micellair water

Het is essentieel dat je je huid reinigt voordat je make-up aanbrengt. En, zoals beauty-expert Teresa Martín adviseert, is het essentieel dat je dit doet met een mild product op waterbasis (een mousse, zeep of gel) én vervolgens met micellair water. “Altijd zonder hard te wrijven. Een vette huid is namelijk erg kwetsbaar en raakt snel geïrriteerd”, aldus de expert.

Gebruik vervolgens een paar druppels olie

Volgens make-upartiest Eva Villar kun je het best na het reinigen (en goed drogen) van de huid een droge olie aanbrengen om overtollig talg te reguleren. Zo laat je je poriën “gevoed en voorbereid voor het aanbrengen van make-up” achter. Maar gebruik altijd een minimale hoeveelheid, zodat de huid het kan absorberen. Dit geldt, naast olie, ook voor make-up.

Pas de ’tissue-truc’ toe

Na het aanbrengen van de olie, en voordat je make-up opdoet, raadt Villar het aan om de huid voorzichtig af te deppen met een make-upsponsje of een tissue. “Dit absorbeert de resterende olie”, aldus de expert.

Besef het belang van een primer

Hoewel deze stap niet verplicht is, raden zowel Teresa Martín als Esther Montoro van Make Up For Ever aan om een primer te gebruiken. Primers werken namelijk matterend, vernauwen poriën en voorkomen een glimmend gezicht. Bij het kopen van een moisturizer raadt Montoro aan om er een te kiezen die water bevat en niet vettig is. “Hierdoor blijft make-up langer zitten.”

Breng foundation aan (maar met je vingers of een spons?)

Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het is eerder een persoonlijke kwestie, zolang het maar op de juiste manier gebeurt. Villar brengt het bijvoorbeeld graag eerst met haar vingers aan, en daarna met een sponsje. “Met onze vingers werken we gevoeliger, en kunnen we beter een minimale hoeveelheid aanbrengen. Vervolgens gebruik ik een spons en een kwast om het product te fixeren.”

Martín raadt daarentegen aan om het vanaf het begin met een spons of kwast aan te brengen, vooral om te voorkomen dat je de huid nog vetter maakt. Montoro deelt die mening met Martín. “Ik doe het liever met een kwast of spons omdat een vette huid dikkere poriën heeft en de neiging heeft om meer make-up ‘uit te spugen’. Een kwast of spons helpt de huid om foundation beter ‘in te trekken’ en vast te houden.”

Pas opnieuw de ’tissue-truc’ toe – én gebruik een poeder

Direct na het aanbrengen van je foundation raadt Villar aan om nóg een keer je gezicht af te deppen met een tissue, om vervolgens matterende poeder aan te brengen – maar “alleen op de plekken die waarschijnlijk gaan glimmen”. De beauty-expert voegt daar nog een tip aan toe: breng de poeder aan met een grote kwast zodat je niet te veel aanbrengt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ga je voor een highlighter, ja of nee?

Het is essentieel om te verduidelijken dat een vette huid niet verward moet worden met een glimmende huid; dat is níet hetzelfde. Dat gezegd hebbende: de vette huid moet twee voorzorgsmaatregelen nemen bij het gebruik van een highlighter. Allereerst moeten de plekken waar de huid de neiging heeft om te gaan glimmen níet worden gehighlight. Dat wil zeggen: vermijd het gebruik van een highlighter op het voorhoofd, de neus, de (‘binnenkant’ van de) wangen en de kin. En de tweede voorzorgsmaatregel luidt: het is het best om een highlighter-poeder te gebruiken, en niet een crème.

Spray met thermaal water

Als je klaar bent met het aanbrengen van je make-up, is het aan te raden om een setting spray of thermaal water te gebruiken, om ervoor te zorgen dat de make-up langer blijft zitten.

Gebruik óók een primer voor oogmake-up

Ja, als je een vette huid hebt, moet je óók rekening houden met een aantal dingen als het gaat om oogmake-up. Martín herinnert ons eraan dat, omdat de huid op de oogleden vaak vet is, het nodig is om een primer aan te brengen voordat je oogmake-up aanbrengt. En gebruik een minerale oogschaduw op waterbasis.

Vermijd deze producten

Het is aan te raden om bepaalde producten te vermijden, zoals zeer bedekkende make-up die de poriën verstopt, crèmige concealers (je kan beter een stick gebruiken) en crèmige blushers.

Pas gedurende de dag de ‘poeder-truc’ toe

Hoewel deppen met blotting paper goed werkt om gedurende de dag een glimmend gezicht tegen te gaan, kun je ook een andere truc toepassen. “Ik ga een glimmend gezicht gedurende de dag tegen door eerst een tissue te gebruiken om overtollig talg te verwijderen, en vervolgens met alleen de vingertoppen doorschijnend poeder aan te brengen op de gebieden die het meeste talg afgeven (zoals de T-zone)”, aldus Villar.

Dat waren ze: onze make-uptips voor de vette huid. Benieuwd naar meer tips op het gebied van make-up? We maakten ook een make-upgids voor vrouwen boven de vijftig.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.